In urma alegerilor parlamentare si prezidentiale din 20 mai 1990, FSN a primit 66%, iar Ion Iliescu, 85% din voturile electoratului. Rezultatul alegerilor nu a surprins pe nimeni in mod deosebit: pe de-o parte se stia ca oamenii FSN-ului aveau planuri de fraudare a alegerilor, iar pe de alta parte, in provincie, preponderent in mediul rural, propaganda oficiala, de partid si de stat, prin intermediul unicului post de televiziune subordonat puterii, isi atinsese telul. Castigarea alegerilor de catre Iliescu si FSN a schimbat si planurile manifestantilor din Piata Universitatii. Desi rezultatele erau considerate ca fiind discutabile, dorind sa respecte optiunea votantilor lui Iliescu, reprezentantii principalelor asociatii din Piata Universitatii au decis retragerea oficiala din zona „Kilometrul 0 al democratiei”, insa au anuntat ca nu renunta la revendicarile pentru care protestau de saptamani la rand.
A fost stabilit un nou program al protestelor de strada. Mai precis, s-a luat hotararea de a se manifesta la modul sustinut, organizat, in special la fiecare sfarsit de saptamana. Cu toate acestea, manifestatia din Piata Universitatii nu s-a incheiat, fiind sustinuta prin prezenta permanenta a unor persoane fizice, a unor organizatii care nu au semnat comunicatul de retragere si, bineinteles, prin continuarea grevei foamei de unii protestatari. O parte din corturi au ramas in fata Teatrului National, iar statia de amplificare a fost coborata din balconul Universitatii pe trotuarul de langa fantana.
„Acceptam termenul de instigatori”
Sute de personalitati s-au exprimat de la tribuna democratiei din Piata Universitatii, de la balconul Universitatii, pana in ultimele zile care au premers retragerii organizatiilor din zona. Printre acestia si cunoscutul eminescolog, filosof, eseist si traducator, profesorul Petru Cretia: „Am fost acuzati in ultimele zile de instigare iresponsabila la dezordine sociala. Nimeni dintre noi nu este iresponsabil, iar intransigenta nu trebuie confundata cu nimic. Pe de alta parte, acceptam termenul de instigatori. Intr-adevar, doresc impreuna cu toti cei care sunt alaturi de dumneavostra sa va instig nu la dezordine sociala, ci la o ordine sociala noua, mai dreapta, mai libera, si mai prospera, intemeiata pe o legalitate reala si pe promovarea in viata publica a spiritului de adevar si a probitatii politice. In al doilea rand, va instigam cu dragoste si gand bun la eliminarea practica si legala a tuturor elementelor retrograde si acaparatoare de putere si bunuri nemeritate. (…) In al treilea rand va instig la dobandirea unui cadru constitutional, care sa descatuseze fortele vii ale tarii, pe oamenii buni, pe oamenii cinstiti, pe oamenii drepti si curati, talentati si priceputi, pe cei care pot face o tara noua mai dreapta si mai curata. Este vorba de oamenii pe care nimeni nu-i poate nici minti, nici infrica, nici cumpara. Sunt aceia pe care-i reprezentati aici, cu atata staruinta, cu atata darzenie si cu atata lumina. Acesti oameni dau in clipa aceasta si dincolo de orizontul ei sensul si nobletea acestei adunari. Traiasca Libertatea!”
"Manifestatia Golanilor”, in impas
Dupa alegerile din 20 mai '90, „Liga Studentilor”, „Asociatia 21 Decembrie”, „Grupul Independent pentru Democratie” si Asociatia Studentilor Arhitecti au hotarat retragerea din Piata, redactand, in acest sens, si un comunicat. In Piata vor ramane grevistii foamei, membrii Asociatiei „Alianta Poporului”, dar si alte persoane fizice. „Incepand cu 22 aprilie 1990, in Piata Universitatii din Bucuresti se desfasoara fara intrerupere, zi si noapte, "Manifestatia Golanilor". Intre aceasta, pe de o parte, si actiunile revolutionare din 21 decembrie 1989, pe de alta parte, exista o continuitate de participanti, spatiu, forme de actiune si aspiratii – ceea ce a conferit si confera deplina legitimitate "Manifestatiei Golanilor". Organele puterii provizorii au opus pozitiei rationale a manifestantilor o atitudine constant contrara, intrucat: l Au situat lupta pentru putere deasupra intereselor natiunii l Nu au solutionat problemele de interes national ce le-au fost aduse la cunostinta, actiune care ar fi demonstrat atasamentul fata de aspiratiile Revolutiei si fata de cele care au creat conditiile instaurarii noii puteri in stat l Au refuzat dialogul propus de demonstranti pentru identificarea cailor de indeplinire a aspiratiior Revolutiei din decembrie 1989 l Au transformat Piata Universitatii precum si alte locuri din tara in care se manifesta in spatii ale unei noi represiuni, utilizand aceleasi forte si metode comuniste l Nu au adoptat o atitudine umana fata de aceia care au ales lupta pana la moarte, prin greva foamei, pentru realizarea idealurilor de libertate si democratie”, se mentiona in comunicat.
Adversari neimpacati ai totalitarismului
Organizatiile semnatare ale comunicatului privind retragerea din piata au atentionat insa ca revendicarile au ramas aceleasi si protestul va capata alte forme: "Ca participanti activi si permanenti la "Manifestatia Golanilor" si ca semnatari ai Proclamatiei de la Timisoara, ne exprimam hotararea neclintita de a ne continua protestul, solicitand cu fermitate inlaturarea structurilor de guvernare comuniste si declarandu-ne adversari neimpacati ai oricaror forme de totalitarism. Tinand insa seama ca riscul agravarii sanatatii grevistilor foamei ori al pierderii vietii acestora este, pentru noi, inacceptabil, constiinta si statutul nostru de fiinte rationale ne determina sa recurgem la noi forme ale acestui protest pana la preluarea activa a puterii de catre noile organe de stat (peste 20 de zile), intrucat, in prezent, conducerea provizorie a tarii este, practic, dizolvata. De aceea, propunem transformarea manifestatiei intr-un protest periodic, astfel: l Vom fi prezenti, ca si pana acum, pe locul baricadei in fiecare zi de 21 a fiecarei luni a anului, in amintirea eroilor nostri l Vom fi, de asemenea, prezenti in Piata Universitatii in fiecare dupa-amiaza de joi, zi simbolica, intrata in istoria tarii, in joia de 21 decembrie 1989.
Revendicarile noastre – ramanand neschimbate – trebuie solutionate in prima sedinta a noului Parlament.
"Manifestatia Golanilor", neinfranta, mai puternica, va continua in aceste noi forme si va invinge!”.
"Romania libera”: "Va urma o alta istorie”
Dupa anuntul de retragere facut de reprezentantii principalelor organizatii din Piata Universitatii, "Romania libera” a publicat un mesaj adresat celor care mai bine de o luna, zi si noapte, au participat la manifestatia anticomunista din "Zona libera de neocomunism”. "Romania libera” era unul dintre foarte putinele ziare independente care se manifestase in acea perioada in favoarea promovarii valorilor democratiei si libertatii, sustinand revendicarile protestatarilor.
"La revedere,
dar nu adio!”
Manifestatia din Piata Universitatii se retrage. Dupa mai bine de o luna de zile de veghe neintrerupta pe altarul luptei pentru libertate si democratie, manifestantii din Piata Universitatii se retrag. Piata Universitatii, mitingul nostru permanent din aceasta primavara, hulit si admirat deopotriva, Piata Universitatii se retrage astazi in mit. Pentru ca Piata Universitatii nu a fost infranta si n-a putut fi infranta, pentru ca Piata Universitatii a reusit sa supravietuiasca tuturor masinatiunilor declansate impotriva-i, pentru ca Piata Universitatii a intrat in geografia Europei democrate si se cuvine sa-i multumim cu recunostinta. Cei din aceasta Piata au dovedit ca frica poate fi invinsa si ca astazi se mai afla romani care sunt gata sa moara pentru o idee, si ideea pentru care ei pot muri oricand este cea de libertate.
Piata Universitatii va reveni, in fiecare saptamana si in fiecare luna, intr-o zi anume, in locul pe care veghea lor l-a sfintit. Ne e greu acum sa ne imaginam Piata Universitatii pustie, fara ei, care aparau de acolo eliberarea tarii de comunism si minciuna. Piata Universitatii si-a implinit prima parte – cea mai dificila – a misiunii sale. Va urma o alta istorie”.