40.8 C
București
miercuri, 17 iulie 2024
AcasăSpecialPutregaiul judecatoresc. Reteaua spagarelor cu tentacule

Putregaiul judecatoresc. Reteaua spagarelor cu tentacule

Dosarul judecatoarelor spagare de la Tribunalul Bucuresti este a doua mare lovitura pe care o primeste corpul judecatoresc, dupa cea din cazul Catalin Voicu. Este poate chiar mai dura, pentru ca de data aceasta e devoalat clar si cu precizie traseul coruptiei, caracatita care cuprinde interlopi, grefieri, avocati, judecatori. Reteaua functioneaza pina la ultima rotita. Interceptarile din dosar sunt halucinante si arata nu doar ca sistemul este nereformat, dar si ca miza venirii USL la putere a fost „sa nu te mai lege”. „Pai, nu vezi ca nu conteaza ca a venit USL -ul la putere”, spune judecatoarea Viorica Dinu, ingrijorata ca „astia de la DNA sunt in foc continuu”. Reactia aminteste de cea a lui Gigi Becali: „Ce sa fac, ma? Am trei dosare… Mi-era frica de ei. Acum nu mai mi-e frica, ca au venit ai nostri la putere”. S-ar putea ca puterea uselista sa fi dezinhibat relele apucaturi, afacerea se petrece la finele lui 2012, inceputul lui 2013, iar judecatoarele si, in general, coruptii, sa fi sperat ca lucrurile vor intra intr-o „normalitate” de acum inainte. S-or fi gindit ca procurorii or s-o lase si ei mai moale cu USL calare pe ei.

Reteaua devoalata de acest dosar arata o imagine cutremuratoare a justitiei. Avocatii sint niste infractori, mituitori fara scrupule, cunoscatori ai sistemului ( „e fomista, din ce stiu e distrusa cu banii”, spune avocatul Daniel Costel despre judecatoara Antonela Costache). Grefierul Sorin Vasilescu, cel care transmitea pretentiile de mita („Doamne, pai pentru ce vrea, fratilor, cinci mii”) si aranja repartitia „aleatorie” a dosarelor, e si el un nesatul, plus unul „fara maniere”, care „trebuie inlaturat”. ( „Da. Doamnă, e nebun. I-am zis: «Mă, nu mai număra, mă, tu eşti tâmpit!»”, spune Daniel Costel- n.r. din referatul procurorilor).

Desi constiente ca incalca legea, ca „flagrantul” asteapta dupa colt, ca se expun unui risc enorm, desi li se atrage atentia „sa nu se bage”, cele doua judecatoare nu se dau in laturi de la nimic. (Antonela Costache: „Fii atentă! Avem 15 şi 15. A fost 16-16, sunt 15-15. Sunt 30, i-am numărat! Şi asta nu-i tot că nu-i dau lui …. (neinteligibil, n.r.). Mie mi-a adus 35. Noi la cât să ne oprim?”). Se lucreaza in stil mafiot: gentile cu bani sint lasate pe strazi laturalnice, intilnirile au loc in lifturi care sint oprite intre etaje, iar cind e vorba de bani, acestia sint numarati contabiliceste, pina la ultimul fisic. Dosarele interlopilor sint aranjate cu sentinte favorabile, in schimbul sumei de 55.000 euro, pentru Dinel Staicu avocatii cer o „o solutie sa nu bata la ochi si obligarea de a nu parasi tara”. Se sparie gindul, nu alta!

Citeşte continuarea în Revista 22.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă