21.7 C
București
joi, 11 august 2022
AcasăSpecialPutin l-a felicitat pe Bashar al-Assad pentru eliberarea orașului Palmira

Putin l-a felicitat pe Bashar al-Assad pentru eliberarea orașului Palmira

Preşedintele rus, Vladimir Putin, l-a „felicitat” duminică pe omologul său sirian pentru preluarea controlului asupra oraşului Palmira din mâinile grupării Stat Islamic, Kremlinul subliniind rolul central jucat de Rusia în acest deznodământ „fericit”, relatează AFP, citată de Agerpres.

În cursul unei discuţii telefonice care a avut loc „la iniţiativa rusă”, Vladimir Putin „l-a felicitat pe Bashar Al-Assad pentru fericita finalizare a operaţiunii de anvergură efectuate de forţele siriene cu sprijinul forţelor aeriene ruse, care au avut ca obiectiv eliberarea oraşului Palmira”, potrivit unui comunicat al Kremlinului. 

La rândul său, Bashar Al-Assad „şi-a exprimat recunoştinţa pentru sprijinul eficient adus de forţele aeriene ruse”, a adăugat documentul. 

Preşedintele sirian „a subliniat că progrese ca eliberarea Palmirei nu ar fi fost niciodată posibile fără sprijinul Rusiei”, a precizat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. 

După eliberarea oraşului cu o vechime de peste 2.000 de ani, ale cărui ruine sunt clasificate în Patrimoniul Mondial UNESCO, Vladimir Putin a ordonat „să se ofere asistenţă maximă părţii siriene pentru deminarea teritoriilor eliberate, ţinând cont de importanţa lor pentru cultura mondială”. 

Vladimir Putin a discutat duminică despre acest subiect cu directorul general al UNESCO, Irina Bokova. 

Preşedintele rus şi directorul general au căzut de acord asupra faptului că „UNESCO, Rusia şi Siria vor putea lua în curând toate măsurile necesare pentru a face o estimare a pagubelor produse de terorişti la Palmira şi a elabora un plan de reconstrucţie a ceea ce mai poate fi reconstruit”, a adăugat Dmitri Peskov. 

La rândul său, Bashar Al-Assad a prezentat „pierderile importante suportate de terorişti” la Palmira, exprimându-şi totodată speranţa că întreaga „comunitate internaţională va participa în mod activ la reconstrucţia acestui centru istoric de importanţă mondială”, a menţionat Kremlinul.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Liviu Pop: Admiterea în colegii, discriminare

Introducerea examenului de admitere în colegiile naționale, așa cum prevede proiectul Legii învățământului preuniversitar, reprezintă o discriminare a elevilor, apreciază fostul ministru al Educației...

Incendiile de pădure fac ravagii în sud-vestul Franței

Incendiile de pădure fac ravagii în sud-vestul Franței din cauza secetei și a căldurei excesive ce a cuprins întreaga Europa. Videoclipul încărcat pe un site...

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 168: țara vecină spune că Moscova dorește racordarea centralei din Zaporojie la Crimeea

UPDATE, ora 09:44: Conflictul cu Rusia nu se va încheia până când Peninsula Crimeea de la Marea Neagră, care a fost anexată de Moscova,...
Ultima oră
Pe aceeași temă