9.5 C
Bucharest
Saturday, 2 December 2023
HomeSpecialPutin cere o noua ordine economica mondiala

Putin cere o noua ordine economica mondiala

Premierul rus, Vladimir Putin,  a pronuntat ieri discursul de deschidere a Forumului de la Davos, in care a analizat consecintele crizei financiare mondiale si a prezentat proiectul sau privind o "noua arhitectura" mondiala.

Mari patroni, 40 de sefi de stat si de guvern s-au reunit ieri la Davos, in Alpii elvetieni, in cadrul celui de-al 39-lea  Forum Economic Mondial, eveniment anual extins pe parcursul a cinci zile. Ambianta nu mai este una festiva, ca altadata, in statiunea elvetiana programele cocktailurilor si ale seratelor fiind reduse, iar baletul limuzinelor – mai putin intens. Ca semn al noii situatii create de criza financiara mondiala, vedetele primei zile a Forumului au fost primul-ministru rus, Vladimir Putin, si omologul sau chinez, Wen Jiabao.

Pentru prima sa vizita la Davos, Putin a avut onoarea discursului inaugural in fata elitei economice si politice mondiale, tema aleasa de el fiind "Lumea dupa criza". La Moscova, purtatorul de cuvant al lui Putin declara ca discursul  "va da tonul discutiilor" Forumului, care "este un Davos sub steagul Rusiei". Premierul rus si-a prezentat teoria privind cauzele crizelor  actuale si a subliniat necesitatea schimbarilor, pentru prevenirea repetarii unei crize economice planetare, si imperativul unei noi ordini mondiale. El a evocat si tema securitatii energetice, in siajul recentului "razboi al gazului" ruso-ucrainean, care timp de mai mult de doua saptamani a privat Europa de gazul rus. Subiect de neevitat, acesta a fost activ discutat pe culoarele Forumului.

In discursul sau, premierul chinez a precizat ca tara sa este gata sa  colaboreze cu Europa pentru a restaura increderea pe pietele internationale si pentru a lupta contra crizei. Gravitatea crizei mondiale a determinat Beijingul sa treaca in plan secund nemultumirea fata de europeni dupa tensiunile provocate anul trecut de criza din Tibet. O tema importanta pe agenda lucrarilor este riscul revenirii protectionismului, reflex considerat riscant pentru cresterea mondiala, dar tentant pentru numerosi lideri politici.

Cele mai citite

Primul român mort în Gaza ca prizonier al Hamas

Autorităţile israeliene au informat cu privire la decesul unei persoane cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, ostatic în Fâşia Gaza, anunţă în această dimineaţă...

Primul român mort în Gaza ca prizonier al Hamas

Autorităţile israeliene au informat cu privire la decesul unei persoane cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, ostatic în Fâşia Gaza, anunţă în această dimineaţă...

Conacul în care s-a hotărât Unirea, preluat de la Academia Română de CJ Galați, pentru restaurare

După zeci de ani în care a fost sediu IAS, loc de petreceri ale activiștilor PCR și motel „2 stele”, Conacul de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă