1 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeSpecialPutin caută ministru de Finanţe, după demisia lui Kudrin

Putin caută ministru de Finanţe, după demisia lui Kudrin

Premierul rus Vladimir Putin speră să găsească rapid un nou ministru de Finanţe, după ce Alexei Kudrin a fost nevoit luni să-şi dea demisia după un conflict cu preşedintele Dmitri Medvedev, şi să calmeze astfel temerile privind un blocaj politic, transmite Reuters, potrivit Mediafax.

Putin l-a sacrificat pe Kudrin, după ce Medvedev a cerut demisia acestuia pentru că a criticat planul ca preşedintele şi premierul să facă schimb de funcţii anul viitor.

Cea mai mare ţară din lume are un preşedinte care se apropie de sfârşitul mandatului, un portofoliu al Finanţelor neocupat şi urmează alegeri parlamentare şi prezidenţiale, peste şase luni.

Puţini sunt cei care se îndoiesc de faptul că Putin va fi ales preşedinte în martie, revenind în funcţia pe care a deţinut-o până în 2008 timp de două mandate.

Analiştii se tem de un derapaj politic până după alegerile prezidenţiale şi cred că înlăturarea lui Kudrin reduce probabilitatea aplicării unor reforme economice majore anul viitor.

Unii consideră că guvernul ar putea relaxa controlul cheltuielilor, odată cu apropierea alegerilor.

“Chiar dacă Kudrin a fost nevoit uneori să accepte compromisuri privind cheltuielile, el a preferat să continue acumularea de fonduri obţinute din vânzările de petrol, în rezervele statului”, a declarat Natalia Orlova, economist şef la Alfa Bank în Moscova.

Ea a adăugat că demisia lui Kudrin înaintea alegerilor este o veste proastă pentru stabilitatea bugetului Rusiei.

Putin, în vârstă de 58 de ani, a vrut să pună capăt instabilităţii politice care agita investitorii, anunţând sâmbătă planul de a candida la preşedinţie.

Potrivit planului, Medvedev va deveni premier şi va fi principalul candidat al partidului Rusia Unită în alegerile parlamentare din 4 decembrie.

Consecinţa imediată a fost conflictul dintre preşedinte şi Kudrin, după ce ministrul a spus că nu va rămâne în guvernul condus de noul premier din cauza diferenţelor de viziune, cum ar fi decizia lui Medvedev de majorare a cheltuielilor militare.

Îndepărtarea lui Kudrin, care a vizat de mult timp funcţia de premier, a avut rolul să promoveze unitatea în privinţa planului Putin-Medvedev şi să prevină alte dezertări, dar a amplificat incertitudinile economice.

Putin este aşteptat marţi seara la o şedinţă de guvern pentru numirea unui interimar la Ministerul de Finanţe până va reveni la şefia statului.

Cel mai probabil este ca funcţia să fie preluată de un membru al guvernului.

Cele mai citite

Congresul american nu a adoptat un pachet financiar masiv pentru Ucraina și Israel

Congresul american a eşuat miercuri în adoptarea unui pachet financiar masiv de peste 106 miliarde de dolari reclamat cu insistenţă de preşedintele Joe Biden,...

ONU spune că există o amenințare globală din cauza războiului din Gaza

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, a făcut miercuri o mișcare rară, avertizând în mod oficial Consiliul de Securitate cu privire...
Ultima oră
Pe aceeași temă