27 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSpecialPuteti solicita deblocarea telefoanelor codate!

Puteti solicita deblocarea telefoanelor codate!

» De saptamana viitoare, operatorii de telefonie mobila din Romania, Cosmote, Orange, Zapp, Vodafone, Romtelecom si RCS&RDS, vor debloca telefoanele codate in retelele proprii.

Potrivit codului de conduita semnat de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) si Asociatia Operatorilor Mobili din Romania (AOMR), telefoanele codate in retelele de comunicatii mobile din Romania vor putea fi deblocate, la cererea utilizatorilor, incepand cu 1 septembrie 2009.
Astfel, operatorii semnatari ai codului care comercializeaza terminale codate in reteaua proprie trebuie sa isi informeze clientii in momentul vanzarii despre acest lucru, precum si despre tariful si conditiile de decodare. Deblocarea ulterioara achizitiei unui aparat se va realiza pe baza facturii fiscale sau a certificatului de garantie a terminalului.
Tariful de deblocare este stabilit de fiecare operator, aceasta urmand sa se realizeze in maximum 15 zile lucratoare de la inregistrarea cererii clientului.
"Daca telefonul este achizitionat ca parte dintr-un pachet promotional sau la un pret preferential si clientul solicita deblocarea inainte de expirarea perioadei minime prevazute in contractul de servicii de comunicatii incheiat cu operatorul, clientul va trebui sa achite atat tariful pentru operatiunea de deblocare, cat si suma stabilita ca penalitate pentru deblocarea anticipata a telefonului pe parcursul perioadei minime contractuale", au precizat oficialii ANCOM, adaugand faptul ca dupa expirarea perioadei minime obligatorii a contractului, precum si pentru utilizatorii de servicii preplatite, deblocarea telefonului va presupune doar achitarea tarifului de deblocare.
In conditiile in care telefonul nu este cumparat impreuna cu alte servicii de comunicatii electronice, operatorul care il comercializeaza va suporta cheltuielile deblocarii, iar deblocarea terminalului nu va fi conditionata de achizitia altor servicii sau plata altor tarife.
Operatorii vor debloca doar telefoanele care nu au depasit durata medie de utilizare mentionata in certificatul de garantie, deblocarea celor vechi realizandu-se doar in conditiile in care se dispune de resurse tehnice necesare.

COST
» La Vodafone, intre 10 si 50 de euro
Pentru deblocarea telefoanelor achizitionate cu abonament Vodafone pe un an sau doi, clientii vor plati o taxa de 50 de euro, cu TVA inclus, suma care include penalitatea de deblocare anticipata si costul manoperei de deblocare. Dupa terminarea perioadei contractuale, clientii vor plati doar 10 euro pentru decodare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă