Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) a fost reorganizata de Guvern ca structura cu personalitate juridica; procurorul-sef al acestei directii va fi ordonator secundar de credite.
DIICOT se va ocupa numai de infractiuni foarte grave sau care au fost savarsite de persoane care apartin unor grupuri infractionale organizate sau unor grupari constituite in scopul savarsirii de infractiuni. Guvernul a adoptat noile prevederi printr-o ordonanta de urgenta care modifica si completeaza Legea nr. 508/2004 privind infiintarea, organizarea si functionarea in cadrul Ministerului Public a DIICOT.
Ordonanta elimina din competenta DIICOT: infractiunile pentru care legea prevede pedeapsa inchisorii al carei minim special este de cel putin 5 ani; infractiunile de coruptie, infractiunile asimilate acestora, precum si infractiunile in legatura directa cu infractiunile de coruptie (coruptia la nivel inalt intra acum in competenta Directiei Nationale Anticoruptie, iar celelalte forme de coruptie sunt investigate de Parchet). Terorismul, infractiunile impotriva sigurantei nationale, traficul de persoane si traficul de droguri raman in continuare in competenta DIICOT.
Procurorii din cadrul DIICOT pot folosi, in conditiile prevazute de ultimele modificari aduse Codului de procedura penala, mijloace specifice de investigatie, precum punerea sub supraveghere a conturilor bancare si a conturilor asimilate acestora, punerea sub supraveghere, interceptarea sau inregis-trarea comunicatiilor, accesul la sisteme informatice, a mai stabilit Executivul. Totodata, ministrii au aprobat constituirea anuala a unui depozit in valoare de 1.000.000 lei pentru actiuni privind organizarea si constatarea infractiunilor flagrante sau ocazionate de folosirea investigatorilor sub acoperire, a informatorilor ori colaboratorilor acestora, la dispozitia procurorului-sef al DIICOT.
Unele dintre masurile instituite prin ordonanta tintesc evitarea supraincarcarii procurorilor DIICOT. Din cauza numeroaselor competente detinute de acestia in prezent, la nivelul Biroului Teritorial Bucuresti se afla de pilda in lucru nu mai putin de 4.260 de dosare, in-strumentate de doar zece procurori care au intocmit de la inceputul anului 160 de rechizitorii.