1.9 C
Bucharest
Monday, 4 December 2023
HomeSpecialPungeşti: Protestele faţă de explorarea gazelor de şist continuă

Pungeşti: Protestele faţă de explorarea gazelor de şist continuă

În comuna vasluiană Pungeşti, mai mulţi localnici şi activişti de mediu protestează în continuare faţă de decizia Chevron de a amplasa prima sondă de explorare a gazelor de şist, dar şi în privinţa prezenţei masive a jandarmilor în zonă.

Cetăţenilor li s-au alăturat deputatul de Vaslui Tudor Ciuhodaru, consilieri locali din mai multe comune ale judeţului şi primarul comunei Şuletea, Ciprian Tamaş. 

”Sunt mereu printre oamenii din Pungeşti, m-am alăturat mereu protestelor, din cauză că nu suntem sub nicio formă de acord cu explorarea şi exploatarea gazelor de şist. Oamenii aceştia nu fac altceva decât să-şi apere pământul, să lupte pentru viitorul lor şi al copiilor lor”, a declarat, primarul comunei Şuletea, Ciprian Tamaş, potrivit Agerpres.

Grupul respectiv s-a lovit de refuzul jandarmilor prezenţi în zonă de a-i lăsa să meargă în grup organizat la primărie. ‘A trebuit să ocolim o distanţă foarte mare pentru a ajunge la primărie. Oamenii au vrut să-şi exprime încă o dată nemulţumirea faţă de ceea ce se întâmplă în comuna lor, dar nu au fost lăsaţi să meargă pe drumul judeţean, între localităţile Siliştea şi Pungeşti’, a declarat Marius Ignat, unul dintre protestatari.

La Pungeşti, 13 persoane se află în greva foamei, în tabăra amenajată pe islazul sătesc din localitatea Siliştea. Pe data de 24 decembrie au declarat că au intrat în greva foamei un număr de 20 de cetăţeni din Pungeşti şi activişti de mediu, dar o parte au renunţat la protest.

În perioada 24 — 27 decembrie 2013, 13 dintre protestatari au avut nevoie de intervenţia ambulanţei, din cauză că s-au simţit foarte slăbiţi, dar au refuzat să meargă la spital. Potrivit managerului Serviciului de Ambulanţă Judeţean Vaslui, Aurora Popa, trei dintre grevişti au acceptat să li se facă perfuzii cu glucoză.

Reprezentanţii Jandarmeriei au anunţat pe 8 decembrie 2013 că Pungeşti a fost declarată “zonă specială de siguranţă” din cauza incidentelor violente din ziua precedentă, atunci când cei aproximativ 500 de protestatari ar fi distrus gardurile amplasate pe terenul concesionat de Chevron, unde se lucrează pentru amenajarea platformei pe care urmează să fie amplasată prima sondă de explorare a gazelor de şist din judeţ.

Cele mai citite

Premierul Ciolacu s-a întâlnit cu reprezentanții românilor din SUA. Ar urma o întâlnire cu secretarul de stat Blinken

Premierul Marcel Ciolacu, aflat într-o vizită de lucru în Statele Unite, s-a întâlnit cu reprezentanți ai comunității de români care trăiesc în SUA. Din imaginile...

Imprimantele – la ce trebuie să fim atenți în activitatea noastră

Imprimantele au devenit un pilon central în mediul de lucru contemporan, fiind unelte esențiale în procesele de birou, în special într-o lume în care...

Ciolacu intră în dezacord cu ambasadorul României în SUA. Ambasadorul e nemulțumit că nu participă la întâlnirile premierului

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a făcut o declarație neobișnuit de dură pentru un diplomat. Ambasadorul României a lăsat să se înțeleagă că este...
Ultima oră
Pe aceeași temă