– Procedura de numire in functia de judecator la Curtea de Casatie si regulamentele de selectare a candidatilor, intervievati de CSM, au permis in ultimii ani poluarea instantei supreme
– Ultima actiune a ministrului Macovei – solicitarea de a se suspenda toate numirile la instanta suprema – a pus pe jar Colegiul de conducere al Curtii de Casatie, dar si CSM
Ministrul Macovei s-a aratat nemultumit de faptul ca CSM nu ar avea criterii clare de numire la instanta suprema si ca nu exista o procedura de selectare a candidatilor care sa asigure profesionalismul, integritatea, transparenta si obiectivitatea. Macovei crede ca este necesar ca la audierea candidatului la CSM sa participe si un psiholog (asa cum s-a procedat deja la audierea candidatilor pentru unele posturi de conducere din PNA si DIICOT). Potrivit Monicai Macovei, acest specialist ar putea contribui la intocmirea profilului psihologic al candidatului.
Doar zece avize!
Solicitarea ministrului Justitiei de a se suspenda toate aceste numiri a fost imediat analizata de CSM. In consecinta, conform ofiterului de presa al CSM, Cristina Luca, inaltul for a luat masura ca la sedinta de maine a plenului CSM sa se puna in dezbatere solicitarea Ministerului Justitiei. Tot miercuri insa, dosarele celor 36 de candidati inscrisi pentru sase locuri la Casatie vor fi analizate de plenul CSM. Aceasta, dupa ce saptamana trecuta Sectia de judecatori a CSM i-a audiat pe toti candidatii carora le-a dat avize pozitive sau negative. De la Colegiul de conducere al Curtii de Casatie au sosit la CSM in ziua de 23 august a.c. doar zece avize pozitive pentru urmatorii magistrati: Georgeta Bejinaru (C.A. Brasov), Victor Jitarasu (procuror P.G.), Maria Huza (judecator TMB, care si-a retras insa candidatura), Tatiana Juverdean (C.A. Iasi), Elena Mincu (fost inspector CAB), Ion Marin (vicepresedinte C.A. Ploiesti), Adina Nicolae (C.A.B.), Joita Preda (presedinte sectia la C.A. Ploiesti), Octavia Spineanu (C.A.B.), Romanita Vranceanu (presedinte sectie CAB).
Candidatura scandaloasa
Nu au primit avize pozitive o serie de magistrati dubiosi, precum Rodica Arhip de la Tribunalul Galati, sanctionata recent de CSM pentru abateri disciplinare grave (dupa ce in 2002 tot CSM i-a aplicat o alta pedeapsa disciplinara). Cazul Arhip, de pilda, nu ar fi ajuns pe lista de candidati de la Casatie daca procedura de selectare ar fi cuprins si fisa profilului psihologic al magistratului, intocmita de un specialist in domeniu, conform propunerii facute saptamana trecuta de ministrul Macovei. Intr-un document al Curtii de Apel Galati se arata ca Rodica Arhip a avut un comportament social si profesional scandalos, ca a fost prinsa curatand pastai de fasole in birou in timpul programului etc., etc.
In lipsa unui psiholog care sa evalueze starea psihica a magistratilor, s-a ajuns ca judecatori precum Florea Visan (cel care a scandalizat justitiabilii cu gesturi obscene) si Rodica Arhip sa polueze diferite instante din tara. Mai grav, unii asemenea lor incearca cocotarea la instanta suprema.