2.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialPSD va pierde inca o runda de alegeri

PSD va pierde inca o runda de alegeri

Frustrarea de a se fi oprit la doar 70.000 de voturi de jiltul de stapani absoluti in care se visau reinscaunati le-a smuls liderilor PSD si ultima ramasita de luciditate. Cine a lipsit cateva saptamani din tara a lasat la plecare un partid isterizat de convingerea ca adversarii au furat (mai bine decat ei) alegerile si care nu a ezitat sa puna in pericol imaginea democratica a tarii, cerand repetarea alegerilor. La intoarcere, a gasit un partid-parodie. Un partid al carui presedinte executiv sustine ca a ratat mutarea din Primaverii in Cotroceni din cauza aliantei oculte facute de adversarul sau cu spiritele energetice ale Cosmosului; al carui presedinte onorific se compara senin cu Corneliu Coposu, omul pe care l-a hartuit si batjocorit neincetat la inceputul anilor ‘90; al carui fost presedinte, devenit intre timp efigie nationala a puterii corupte, este scos din dulapul cu schelete, curatat de praf si prezentat ca salvator al partidului.

PSD s-a intors, de fapt, la acelasi spectacol de balci, dizgratios si trist, pe care ni l-a oferit si cand a pierdut puterea in urma cu cinci ani. Aceleasi personaje, mai incaruntite, scot din buzunare si din palarii aceleasi panglici, mai zdrentuite, jongleaza cu aceleasi explicatii si promisiuni, mai stridente, mai hodorogite. si nici unul nu intelege de ce spectatorii huiduie sau parasesc sala.
Mircea Geoana este principalul responsabil pentru ce se intampla acum in PSD. Demisia sa de onoare imediat dupa infrangerea in alegeri nu ar fi scutit de framantari acest partid care nu a stiut niciodata cum sa se poarte in opozitie. Insa, din pozitia de lider care iese demn din scena, i-ar fi putut asigura partidului o tranzitie onorabila catre o noua conducere, poate chiar una agreata de el. Modul jenant in care a imbratisat fantasmagoriile "flacarii violete" l-a descalificat insa definitiv, iar debarcarea sa pare singura certitudine a urmatorului congres.

Asa cum ii descalifica pe unii dintre fostii sai sustinatori, in frunte cu Victor Ponta, plus, se pare, Dragnea si Hrebenciuc, readucerea in prim-plan a lui Adrian Nastase. Faptul ca inca mai exista lideri carora li se pare acceptabil ca la carma PSD sa fie reinstalat cel care a pus in pericol integrarea Romaniei in UE, de dragul averii sale, arata lipsa de caracter si de bun-simt care inca domina acest partid.
Prin comparatie cu cei doi, candidatura lui Cristian Diaconescu apare ca singura dovada ca in PSD mai exista si oameni normali, care au un minim respect pentru valorile si principiile dupa care ar trebui sa se ghideze un partid social-democrat. Insa, tocmai din cauza ca Diaconescu pare candidatul-exceptie, care confirma regulile vechi si neschimbate ale PSD, o eventuala victorie a sa nu garanteaza trecerea la un alt mod de a face politica.

Chiar si cu sprijinul lui Miron Mitrea, a carui candidatura pare menita exclusiv sa-i asigure o negociere de sustinere in turul doi, in schimbul unei functii importante, chiar si cu votul unor lideri locali care simt nevoia unei schimbari de imagine, odata instalat in functie, Diaconescu are toate premisele sa se impotmoleasca in acelasi obstacol pe care nu l-a putut depasi in 2005: rezistenta partidului sau la reforma. Sa ne amintim ca, in urma cu cinci ani, Cristian Diaconescu a fost numit presedinte al Comisiei de Integritate Morala din PSD. Comisia nu a activat insa nici macar un an. si nu pentru ca nu ar fi avut ce sa investigheze. Iata ce spunea Cristian Diaconescu la ceasul inmormantarii ei:

 

"Activistii din teritoriu trimiteau Consiliului plangeri si dosare despre propriii colegi, acuzandu-se reciproc de coruptie sau imoralitate". Cand a prezentat in fata colegilor bilantul neputintei Comisiei de Integritate de a-si indeplini menirea, Cristian Diaconescu a concluzionat ca acel for nu-si justifica existenta deoarece nu exista vointa politica la nivelul conducerii PSD pentru ca partidul sa fie reformat moral.
Ce se intampla azi in PSD este chiar mai grav decat ce se petrecea in 2005. Metastaza complicitatilor pe baza carora partidul a functionat inca de la infiintarea sa nu lasa aproape nici o sansa de succes unui nou lider, chiar si animat de cele mai bune intentii. Celor care inca isi mai fac iluzii in legatura cu "stanga" romaneasca li se pregateste o veste proasta. PSD va mai pierde o runda de alegeri. Pe cele interne.

Dan Cristian Turturica
Dan Cristian Turturica
Jurnalistul Dan Cristian Turturică conduce, de aproape opt ani, redacţia cotidianului “România liberă”. Înainte de a se alătura celui mai longeviv ziar din România, a condus redacţia săptămânalului “Prezent” şi a fost redactor-şef al cotidanului “Evenimentul Zilei” (2000-2004). În perioada 1995-1997 a fost corespondent special al cotidianului “Ziua” în SUA, timp în care urmat cursurile Universităţii din California, obţinând diploma de Master în Comunicarea de Masă. Experienţa de 20 de ani în presa scrisă (a debutat în 1990 la săptămânalul “Expres”) este completată de cea din audiovizual: a fost unul dintre producătorii şi prezentatorul emisiunii “Reporter Incognito”, difuzată între 2002 şi 2004 de postul “Prima TV”, şi a moderat talk-show-urile “Prim Plan” (TVR) şi “Arena Media” (Realitatea TV).
Cele mai citite

Vreme rece și ninsori în cea mai mare parte a țării. Ultimele informații de la ANM

Sâmbătă, vremea se răcește semnificativ în aproape toate regiunile României. La munte, în nord-vest și centru, se vor semnala ninsori, în timp ce în...

Vreme rece și ninsori în cea mai mare parte a țării. Ultimele informații de la ANM

Sâmbătă, vremea se răcește semnificativ în aproape toate regiunile României. La munte, în nord-vest și centru, se vor semnala ninsori, în timp ce în...

Alegerile din România și provocările economice iminente, analizate de Bloomberg

Analiza Bloomberg despre alegerile din România subliniază că, după o perioadă de creștere economică, țara se află acum într-o situație dificilă din punct de...
Ultima oră
Pe aceeași temă