27.1 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăSpecialPSD si PC pun la punct oferta de guvernare (VIDEO)

PSD si PC pun la punct oferta de guvernare (VIDEO)

Social-democratii si conservatorii s-au reunit vineri dimineata pentru a pune la punct un program de guvernare in vederea alegerilor din toamna. Liderul PSD a anuntat ca social-democratii vor convocarea unei sesiuni extraordinare a Camerei Deputatilor in prima saptamana din iulie, in care sa se finalizeze dezbaterea Codului fiscal, precum si masuri privind pensiile si salarizarea profesorilor.

"In oferta noastra vorbim despre o adevarata revolutie in serviciile publice. In educatie, in sanatate, in administratie publica. PSD va solicita o sesiune extraordinara a Camerei Deputatilor pentru prima saptamana din iulie in care sa finalizam dezbaterea cu privire la Codul Fiscal, problema grupelor I si a II-a de munca pentru pensionari, cresterea salariilor profesorilor", a declarat Mircea Geoana.

Presedintele PSD a catalogat drept inacceptabila maniera in care Guvernul incearca sa amane adoptarea Codului fiscal, tinand cont ca in actul normativ exista prevederi care ar duce la limitarea efectelor scumpirilor, inclusiv cea referitoare la TVA diferentiat pentru alimente. "Toata Europa discuta acest subiect, la Consiliul European de ieri (nr- joi) de la Bruxelles s-a discutat despre scumpiri. Guvernul Romaniei ce face? Se ascunde, fuge in tufis, vrea sa scape in vara cu o problema atat de importanta de rezolvat", a spus liderul PSD, citat de Realitatea TV.

"As vrea sa fac un apel si la ceilalti lideri de partide, inclusiv la presedintele Romaniei. In Pactul pentru educatie am vorbit de resurse suplimentare pentru educatie si am vorbit si de salarizare decenta pentru profesori. Mi se pare inacceptabila pozitia Guvernului care incearca sa dea o crestere salariala la profesori de numai 7%", a declarat liderul social-democrat. Pe de alta parte, el a reamintit ca exista un proiect de lege adoptat de Comisia de invatamamant din Camera Deputatilor in care se propune o crestere de 50% a salariilor pentru profesori, subliniind ca o majorare substantiala este "obligatorie".

"Nu putem sa plecam in vara, nu putem sa lasam Guvernul sa isi vada de micile sau marile afaceri pe care le are. Preferam sa rezolvam probelemele cu adevarat importante pentru societate", adaugat Mircea Geoana.

Mentinerea unui ritm de crestere economica de 6% in urmatorii patru ani, in conditii de inflatie redusa, astfel incat sa devina posibila aderarea Romaniei la euro in 2014 este unul dintre obiectivele prevazute in oferta de guvernare a Aliantei PSD-PC.

La finele unei sedinte la care au participat departamentele Consiliului National PSD si lideri ai PC, Geoana a mai spus ca in oferta comuna de guvernare va fi prevazuta o "adevarata revolutie" a serviciilor publice in educatie, sanatate, reforma administratiei publice. El a adaugat ca ambele partide vor sa lucreze, pentru prima data in Romania, in baza unui sistem de bugetare multianuala.

"Vrem sa stim cu precizie in fiecare trimestru, semestru si an al guvernarii noastre cati kilometri de autostrada se fac, cate spitale, gradinite, crese, scoli se construiesc in Romania, modul in care se vor absorbi fondurile europene in urmatorii patru ani", a precizat el.

Potrivit Rompres, Geoana a mentionat ca, la Consiliul National PSD-PC, din 11 iulie, principalele axe de forta ale ofertei de guvernare vor fi lansate in dezbatere publica atat in partid, cat si in afara formatiunii, cu partenerii din societate (asociatiile profesionale, medii academice si sindicale). Referindu-se la modul in care decurge cooperarea cu PC, Geoana a explicat ca reprezentantii acestui partid au fost deja cooptati in departamentele de specialitate ale PSD si ca sunt asteptate contributii importante din partea conservatorilor in ce priveste problema IMM-urilor.

Secretarul general al PC, Codrut Seres, a declarat, la randul lui, in urma intrevederii ca a fost pus la punct un calendar de colaborare intre cele doua partide, pana la momentul desfasurarii consiliilor nationale reunite, astfel incat PC si PSD sa faca propunerile necesare pentru delimitarea colegiilor uninominale, dar si nominalizarea candidatilor pentru alegerile parlamentare.

La intalnirea de vineri au fost prezenti, din partea PSD: Mircea Geoana, Adrian Nastase, Titus Corlatean, Dan Mircea Popescu, Ilie Sarbu, Serban Mihailescu si Ecaterina Andronescu, iar din partea PC: Codrut Seres, Silvia Ciornei si Rodica Stanoiu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă