7.4 C
București
marți, 26 octombrie 2021

PSD începe represaliile. Poliția Locală a Sectorului 1 anchetează persoanele care fac proiecții laser la protestele din Piața Victoriei

După ce mai mulți lideri PSD au lansat în spațiul public teorii ale conspirației privind protestele din Piața Victoriei, cerând inclusiv o anchetă a SRI în rândul protestatarilor, Poliția Locală a Sectorului 1, aflată în subordinea Primăriei Sectorului 1, a demarat o anchetă. Edilul Sectorului 1 este social-democratul Dan Tudorache, fost deputat și viceprimar. 

Astfel, proprietarul unui apartament din Piața Victoriei, de unde au fost proiectate mesaje laser, a fost chemat la audieri, la Poliția Sectorului 1. În citația trimisă, Poliția susține că un alt vecin a făcut sesizarea, iar instituția aplică procedura normală prevăzută pentru aceste situații.  În cazul în care proprietarul va refuza, fără justificare, să se prezinte la sediul Serviciului 1 Ordine și Liniște Publică din București, el va fi amendat cu 500 de lei, conform legii.

Mesaje scrise cu laserul au început să apară pe sediile clădirilor din piața Victoriei de duminică.

Primăria Sectorului 1 este condusă de social-democratul Dan Tudorache, fost deputat în legislatura 2012-2016 și viceprimar la aceeași instituție. Între 2004 și 2008, a fost consilier general la Primăria Capitalei, precum și șef de secție la Metrorex.  

Amintim că protestele de stradă din Piața Victoriei au fost criticate de șeful PSD, Liviu Dragnea, de primărița social-democrată a Bucureștiului, Gabriela Firea, dar și de șeful Comisiei SRI, Adrian Țuțuianu (fost șef de Consiliu Județean din partea PSD, cu dosar penal privind un abuz în serviciu). Ei au lansat diferite teorii privind manifestațiile. 

Astfel, Liviu Dragnea a spus că protestatarii din Piața Victoriei ar fi manipulați de către profesioniști. “Aş vrea să vă spun câteva lucruri despre această campanie de miniciună şi dezinformare. Şi eu dacă aş fi stat toată ziua la televizor, dacă nu aş fi citit deciziile Curţii Constituţionale aş fi ieşit revoltat în stradă. Eu nu am mai văzut un sistem de manipulare atât de profesionist, nu l-am văzut de la Revoluţie încoace”, a spus șeful PSD. 

Și primărița Gabriela Firea a fost de părere că în aceste mitinguri ar fi persoane ce s-au infiltrat și ce au în plan deturnarea manifestărilor de stradă. ”Am avut informaţii potrivit cărora, în cadrul mitingurilor neautorizate din Capitală, unul anunţat în mass-media de mai bine de 24 de ore ca fiind cel mai mare protest din perioada post-decembristă, iar celălalt apărut spontan în ultimele ore, ar fi infiltrate persoane care aparţin anumitor organizaţii care doresc deturnarea manifestaţiilor de la scopul iniţial. Au apărut deja incidente care se pot amplifica, în această seară. Am dispus alertarea, pentru astfel de situaţii, a ambulanţelor, a structurilor ISU, a efectivelor Poliţiei Locale. Fac apel la instituţiile abilitate ale statului cu atribuţii în siguranţa naţională să ţină cont de acest semnal de alarma pe care îl trag, având în vedere că pe teritoriul Capitalei sunt principalele instituţii ale statului, ambasade, consulate, aproape trei milioane de locuitori, studenţi,turisti”, spunea Firea, într-un comunicat de presă, duminică. 

De asemenea, Gabriela Firea ar vrea să sancționeze persoanele care și-au expus copiii la miting, cu amenzi usturătoare.

O altă teorie a conspirației a fost lansată de președintele Comisiei pentru controlul SRI, Adrian Țuțuianu, care și-a dorit ca Serviciul Român de Informații să ancheteze multinaționalele, pentru implicarea în proteste. Țuțuianu a afirmat că multinaționalele se folosesc de bunurile și capitalul propriu pentru a instiga la proteste î București, ele urmărind înlocuirea puterii de stat prin mijloace violente.

„Există anumite informaţii, şi am să vă dau un detaliu, poate ne înţelegem juridic: dacă o firmă foloseşte bunurile, capitalul propriu pentru a sprijini anumite activităţi, legea 31/1990 spune că este infracţiune. Folosirea creditului sau bunurilor societăţii în scopul propriu sau unei alte persoane. Este o discuţie de făcut şi trebuie analizată. Al doilea lucru, pe mine mă interesează din punctul de vedere al securităţii naţionale. Există un articol 11 în legea securităţii naţionale care prevede foarte clar că atunci când se urmăreşte înlocuirea puterii de stat prin mijloace violente şi aşa mai departe, problema este una de securitate naţională”,spunea senatorul PSD Adrian Ţuţuianu.

El i-a îndemnat pe jurnaliștă să fie “analitici” în legătură cu lucrurile folosite de cei ce au participat la miting.

„Cred că dumneavoastră nu aveţi noţiunea de bun. Păi, când iei maşina de la firmă, două, trei, şapte, zece, când plăteşti de pe contul firmei maşini care merg la activităţi de tipul ăsta, nu e folosirea bunurilor societăţii sau creditului ei? Haideţi să fim puţin mai analitici şi nu doar să luăm aşa ceea ce pare senzaţional”, afirma Ţuţuianu.

Pe de altă parte, o analiză realizată de România Liberă a arătat că  economia României s-ar prăbuși fără multinaționalele care au ca angajați peste un milion de români. Astfel, companiile cu investiție străină directă au avut, în 2015, o cifră de afaceri cumulată de 143,8 miliarde de euro, în creștere cu 1,6% față de anul anterior, reiese din cele mai recente date ale Băncii Naționale a Românie. În 2015, numărul mediu al angajaților din aceste companii se ridica la 1,2 milioane de persoane, cu 3,7% mai mult decât în 2014.


Mai multe puteți citi aici: Cât de toxică e atitudinea PSD împotriva companiilor mari. Economia României s-ar prăbuși fără multinaționale. Peste 1,2 milioane de români sunt angajați la companiile cu investiție străină și taxele pe salariile lor sunt uriașe


 

La protestele din Capitală și țară împotriva Guvernului Grindeanu, au participat sute de mii de oameni. Manifestațiile au fost relatate și de publicațiile internaționale, care au scris că românii cer continuarea luptei împotriva corupției în țară. 

Citește și:  A noua zi de manifestații în Piața Victoriei. În ciuda frigului și a ninsorii, oamenii vor ieși miercuri noaptea să protesteze împotriva Guvernului

 

 

Ultima oră
Pe aceeași temă