Revolta lui Cristi Puiu impotriva politicii culturale in privinta cinematografiei se extinde. Dupa scrisoarea deschisa adresata de 15 critici de film ministrului Culturii, o alta scrisoare deschisa, cu acelasi destinatar, facea ieri ocolul internetului. Tinerii creatori din Asociatia Cineastilor din Romania (ACRO) au lansat si ei un comunicat cu propuneri concrete, in vreme ce firma Hi Film a dat publicitatii un alt comunicat, despre proiectul de lungmetraj al lui Radu Jude, respins si el la concursul CNC. Sorin Iliesiu ne-a facut cunoscute si propunerile & parerile sale.
Protestul lansat pe internet la http://www.petitiononline.com/prcnc/petition.html, care pana ieri stransese peste 700 de semnaturi ale unor oameni de film, artisti, critici de film, manageri culturali si spectatori, contesta „politica lipsita de profesionalism a Centrului National al Cinematografiei”. Semnatarii sprijina protestul initiat de Cristi Puiu si solicita ministrului Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, sa intervina. Ei solicita transparenta in „elaborarea criteriilor de selectie si evaluare ale proiectelor, in sprijinul creatorilor care si-au demonstrat valoarea”, precum si competenta din partea membrilor juriilor. Printre semnatari se numara si Dan Perjovschi. El propune ca sedintele CNC sa fie stenografiate si facute publice pe internet, in vreme ce Voicu Radescu vine cu ideea unei „liste de subscriptie in sprijinul finantarii (partiale, mai mult decat simbolice) a proiectelor lui Cristi Puiu”.
Asociatia Cineastilor vine cu propuneri concrete
Tinerii cineasti de la ACRO nu cred ca solutia e „respingerea integrala a actualelor norme legislative”, dar vin cu propuneri exacte, pe care nu le-au putut impune la discutiile generale din decembrie 2005. Ele se refera la desecretizarea proiectelor si a juriului, verificarea competentei juriului, jurizarea separata a productiilor nationale si a coproductiilor (in acest an au fost respinse proiecte ale unor importanti regizori straini, ca Raul Ruiz si Kornel Mundruczo), analiza rezultatelor proiectelor finantate de CNC incepand cu anul 2000 (dat fiind ca in palmaresul concursului exista „regizori si case de productie care si-au demonstrat prin ultimele filme incapacitatea artistica sau proasta folosire a banilor publici.”
Radu Jude e sustinut public de 20 de colegi
Concursul CNC face si obiectul comunicatului remis presei de firma Hi Film, prin producatorul Ada Solomon. Acesta arata ca proiectul lungmetrajului de debut „Principii de viata”, respins la concurs, a castigat sprijin financiar, inca din faza de proiect, de la importante ateliere din Olanda, Grecia si Franta, ca e sprijinit deja ca si coproductie de Festivalul de la Rotterdam. Comunicatul strange si opiniile a 20 de specialisti (selectioneri, regizori, critici) romani si straini – printre care Radu Muntean, Tudor Giurgiu, Magda Mihailescu, Andrei Gorzo, Constantin Popescu, Cristian Mungiu si Alex Leo Serban) in favoarea realizarii filmului.
Sorin Iliesiu: „Nu cred ca Eugen Serbanescu e vinovat”
Sorin Iliesiu, care a castigat cu doua proiecte, dar a pierdut cu unul (despre comunismul romanesc, scris impreuna cu Vladimir Tismaneanu) e de parere ca de vina pentru rezultatele concursului nu ar fi directorul general al CNC, Eugen Serbanescu, ci „incompetenta si/sau lipsa de buna-credinta a unora dintre cei opt membri ai comisiilor.” Sorin Iliesiu propune ca pe viitor numele tuturor candidatilor propusi a face parte din comisii sa fie facute publice de dinainte, „ca cei care (in ultimii 5-10 ani) au facut filme jenante sau rusinoase pentru cultura Romaniei (precum Nicolaescu) sa nu mai aiba acces la sprijinul financiar al CNC”, iar „cei care au facut filme exceptionale, onorand cultura Romaniei (precum Cristi Puiu) sa aiba din oficiu acces la sprijinul financiar al CNC.”
Adrian Iorgulescu nu va anula concursul
Ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, ne-a declarat ieri ca, in ciuda zvonurilor, nu are de gand sa anuleze concursul CNC desfasurat in decembrie 2006. „Nu am nici un motiv sa anulez rezultatele concursului.” Adrian Iorgulescu a precizat ca oricum e vorba de cinci contestatii depuse, dar a refuzat sa comenteze in vreun fel scandalul iscat de Cristi Puiu. „Vom analiza cu atentie fiecare caz in parte, vom numi o noua comisie care se va ocupa de contestatii. Exista proceduri specifice prin care cei nemultumiti au posibilitatea sa conteste rezultatele. Daca Cristi Puiu n-a depus contestatie, e problema lui”, a adaugat Adrian Iorgulescu. I.B.
Nasul lui Dante, refacut dupa 700 de ani
Un grup de oameni de stiinta a reusit recent sa faca o reconstructie a chipului lui Dante, la aproximativ 700 de ani de la moartea autorului „Divinei comedii”.
Antropologistul Giorgio Gruppioni a declarat ca reconstructia chipului dantesc a fost posibila in urma unui efort interdisciplinar. Surpriza a constituit-o nasul poetului, care era intr-adevar de tip vulturesc (asa cum a si fost prezentat pana acum), doar ca era stramb si turtit la varf, ca si cum ar fi primit o lovitura de pumn puternica. Gruppioni a mai spus ca aceasta descoperire il umanizeaza pe „creatorul limbii literare italiene”.
Prejudecatile despre infatisarea lui Dante fusesera impuse de portretele facute de diversi pictori.
Dar ele au fost facute, spune Gruppioni, dupa moartea scriitorului, in 1321, asa ca sunt deseori idealizate.
Reconstructia a fost facuta dupa cercetarile profesorului Fabio Frasseto care a reusit sa faca un model in 1921, singura data cand cripta lui Dante a fost deschisa. Ionut Chiva