21.9 C
București
luni, 22 iulie 2024
AcasăSpecialPROTESTELE CONTINUĂ la OLTCHIM după EŞECUL PRIVATIZĂRII combinatului. Liderul de sindicat de...

PROTESTELE CONTINUĂ la OLTCHIM după EŞECUL PRIVATIZĂRII combinatului. Liderul de sindicat de la Oltchim, REVOCAT

12:20 – Liderul Confederaţiei Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a făcut declaraţii despre situaţia combinatului Oltchim.

 Hossu: Datoriile Oltchimului trebuiau vândute la pachet cu acţiunile

12:03 – Liderul de sindicat de la Oltchim, Mihai Diculoiu, a fost marţi revocat din funcţie cu 1654 de voturi împotrivă într-o şedinţă a salariaţilor combinatului, scrie Agerpres.

Potrivit declaraţiilor lui Corneliu Cernev, lider al comitetului de criză de la Oltchim, în şedinţa extraordinară a salariaţilor de la Oltchim s-a decis ca Mihai Diculoiu să fie demis în urma strângerii a 1654 de semnături. De altfel întreaga conducere a sindicatului a fost revocată urmând ca zece zile Corneliu Cernev să asigure interimatul. În acest timp, în fiecare secţie a combinatului urmează să aibă loc alegeri pentru desemnarea celor doi membri care vor face parte din Comitetul Executiv.

Liderul de sindicat de la Oltchim a fost REVOCAT din funcţie

9:00 – Peste 500 de salariaţi ai Oltchim Râmnicu Vâlcea s-au adunat, marţi dimineaţă, în faţa pavilionului administrativ, unde a început Adunarea Generală Extraordinară a membrilor Sindicatului Liber din combinat, care va lua în discuţie revocarea biroului executiv al sindicatului, potrivit Mediafax.

Astfel, Adunarea Generală Extraordinară a membrilor Sindicatului Liber Oltchim, care a început la ora 9.30, va lua în discuţie revocarea Biroului executiv al sindicatului liber, compus din Mihai Diculoiu, Mircea Prisăcaru şi Sorin Marcu şi numirea lui Corneliu Cernev la conducerea sindicatului. O parte a salariaţilor acuză actuala conducere a sindicatului că a contribuit la prăbuşirea combinatului.

Liderul angajaţilor de la Oltchim, Corneliu Cernev, spune că au fost strânse 1.600 de semnături din partea angajaţilor pentru revocarea conducerii sindicatului din combinat, deşi erau necesare 1.465, adică două treimi din numărul total al sindicaliştilor.

„În cadrul Adunării Generale Extraordinare a membrilor de sindicat vom supune la vot revocarea Biroului executiv al Sindicatului liber. Avem 1.600 de semnături din partea membrilor de sindicat, peste proporţia de două treimi din numărul total al sindicaliştilor. Vom revoca Biroul executiv, apoi ne vom adresa Judecătoriei Râmnicu Vâlcea. În sală sunt aproximativ 200 de locuri, deci este evident că nu vor putea asista la şedinţă toţi membrii de sindicat. Unii vor aştepta afară rezultatele acestei adunări, alţii în secţiile combinatului”, a declarat liderul salariaţilor protestatari, Corneliu Cernev.

La rândul său, preşedintele Sindicatului Liber Olchim, Mihai Diculoiu, susţine că pentru revocarea Biroului executiv al Sindicatului Liber Oltchim nu era necesară convocarea Adunării Extraordinare, ci doar transmiterea listei cu semnături către Judecătoria Râmnicu Vâlcea.

„Dacă două treimi din numărul sindicaliştilor sunt pentru revocarea Biroului executiv, atunci magistraţii dispun această măsură. Adunarea Generală Extraordinară este o păcăleală a lui Cernev (n.r. – Corneliu Cernev, lider al angajaţilor de la Oltchim Râmnicu Vâlcea) pentru salariaţi, doar îi păcăleşte pe angajaţi, asta face. Repet, nu Adunarea Generală Extraordinară revocă Biroul executiv, ci doar instanţa”, susţine Mihai Diculoiu.

Tot, marţi de la ora 13.00, va avea loc şi Adunarea Generala a Acţionarilor, care va hotărî componenţa noii conduceri a combinatului Oltchim.

Scandalul se mută la Parchet

Contractul de privatizare a Oltchim nu va fi încheiat, întrucât Dan Diaconescu, care şi-a adjudecat pachetul majoritar de acţiuni deţinut de stat la combinatul chimic, nu a adus dovezi că deţine suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat să o plătească pentru titluri, termenul pentru semnarea contractul expirând luni, a anunţat ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu.

Dan Diaconescu a câştigat săptămâna trecută licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei (45 milioane de euro), cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat.

Chiţoiu a adăugat că acordul de privatizare nu a fost încheiat pentru că nu a fost selectat niciun câştigător pentru pachetul de acţiuni, dar nici pentru creanţele deţinute de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului şi Electrica la Oltchim, în valoare cumulată de 400 milioane de euro.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni seară, că Guvernul a luat act de anularea licitaţiei pentru vânzarea acţiunilor deţinute de stat la Oltchim (OLT) şi de faptul că procesul de privatizare a eşuat, fiind necesar ca circul din ultimele zece zile să înceteze.

El a arătat că Dan Diaconescu nu a avut şi nu are capacitatea şi dorinţa de a participa efectiv la privatizare, având doar interese politice şi de imagine, în detrimentul intereselor angajaţilor şi ale statului, şi a acuzat din nou fostele guverne de faptul că au girat situaţia economică dificilă a combinatului.

Dan Diaconescu a declarat, luni seară, la ieşirea din sediul Ministerului Economiei, că va contesta în instanţă decizia Guvernului de a nu semna contractul pentru vânzarea pachetului majoritar de acţiuni la Oltchim şi că va face plângeri penale împotriva premierului Victor Ponta şi a şefului Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, Remus Vulpescu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă