Zeci de mii de islamişti egipteni manifestau, vineri, în semn de susţinere pentru preşedintele Mohamed Morsi, într-un context tensionat cu opoziţia, care face apel, la rândul său, pentru o mobilizare masivă la sfârşitul lunii, cu scopul de a cere demisia şefului statului, relatează Mediafax.
Manifestanţii, purtând steaguri egiptene şi portrete cu şeful statului, s-au reunit în faţa unei moschei din Nasr City, o suburbie din Cairo, scandând „Da pentru stabilitate, da pentru legitimitate”.
Opozanţii „nu trebuie să creadă că suntem o minoritate. Noi suntem capabili să protejăm legitimitatea şi sharia”, afirma Hamida Bakkout, o infirmieră în vârstă de 43 de ani care flutura un banner cu fotografia preşedintelui.
„Preşedinţii aleşi în mod democratic nu pot fi demişi prin manifestaţii”, a declarat, la rândul său, un purtător de cuvânt al Fraţilor Musulmani, Gehad al-Haddad.
Mai multe mişcări islamiste, între care Partidul Libertăţii şi Justiţiei (PLJ), vitrina politică a Fraţilor Musulmani din rândul cărora a provenit Morsi, au făcut apel în vederea organizării acestei manifestaţii, care se vrea o demonstraţie de forţă împotriva opozanţilor, aceştia din urmă insistând pentru desfăşurarea unei reuniuni de amploare în faţa Palatului Prezidenţial, la 20 iunie, când se împlineşte un an de la învestitura lui Morsi.
O campanie intitulată Tamarod („rebeliune”), la care s-au raliat numeroase grupări şi personalităţi opuse lui Morsi, revendică 15 milioane de semnături pentru a-i cere demisia şi organizarea unor alegeri prezidenţiale anticipate.
Mobilizarea din jurul Tamarod a oferit din nou vizibilitate unei opoziţii fragmentate şi a plasat puterea în defensivă, pe fondul unor temeri ca aceste tensiuni să nu provoace un nou val de violenţe într-o ţară profund divizată.
Morsi este primul preşedinte civil al ţării şi primul islamist care a ajuns să ocupe această funcţie. Alegerea sa a pus capăt perioadei de tranziţie sub conducere militară care a urmat după îndepărtarea de la putere a lui Hosni Mubarak, în februarie 2011.
– Contrarevoluţie
Susţinătorii lui Morsi – Fraţii Musulmani şi alte formaţiuni islamiste, inclusiv o parte a fundamentaliştilor islamişti – evidenţiază caracterul democratic al alegerii preşedintelui pentru a califica drept „contrarevoluţie” îndemnurile privind demisia sa.
Ambasadoarea Statelor Unite în Egipt, Anne Patterson, a intervenit recent pentru a-i îndemna pe egipteni să se organizeze mai degrabă din punct de vedere politic decât să coboare în stradă, provocând indignare în tabăra anti-Morsi.
„Unii spun că acţiunile din stradă produc rezultate mai bune decât alegerile. Să fiu onestă, Guvernul meu şi eu însămi suntem foarte sceptici”, a spus ea, în urmă cu câteva zile, într-o alocuţiune.
Morsi este acuzat de către adversarii săi că a agravat clivajul politic în ţară încercând să-şi plaseze susţinători în structurile ţării şi este incapabil să facă faţă unei crize economice care se manifestă printr-o creştere a ratei şomajului şi inflaţie, dar şi prin penurii de carburanţi sau lungi întreruperi de furnizare a curentului electric.
Recenta nominalizare a unor guvernatori islamişti în mai multe regiuni ale ţării a accentuat sentimentul unei acaparări a aparatului de stat de către Fraţii Musulmani şi a provocat tulburări în mai multe locuri.
Nominalizarea în funcţia de guvernator al Luxorului a unui membru al unui partid succesor al unei grupări radicale care a revendicat uciderea a 58 de turişti străini în această regiune în 1997 a provocat consternarea unor profesionişti din acest domeniu şi demisia ministrului Turismului.
Unul dintre liderii opoziţiei, fostul şef al Ligii Arabe, Amr Moussa, a declarat recent că „regimul transmite mesajul că nu vrea să răspundă solicitărilor poporului şi se agaţă de politici care agravează clivajele şi furia”.
Un alt lider al opoziţiei, fostul şef al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Mohammed ElBaradei, îi îndeamnă pe egipteni, la rândul său, să susţină campania Tamarod, cu scopul de denunţa un „regim în faliment” care „ucide spiritul revoluţiei”.