Noua Lege a burselor de marfuri a declansat reactii vehemente la nivelul conducerii Bursei de Marfuri Timisoara (BMT), desi inca nu a fost publicata in Monitorul Oficial. Abia pusa pe picioare in urma unei lungi perioade de colaps financiar si de imagine, institutia va primi o alta lovitura dupa intrarea in vigoare a noilor reglementari.
Cele mai mari proteste printre actionarii BMT le-a starnit perspectiva ca aceste institutii sa intre sub tutela Colegiului de Conducere al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), care va fi singura autoritate abilitata sa autorizeze, supravegheze, controleze si sa sanctioneze acest tip de societati pe actiuni. „Aceasta lege anuleaza, practic, autonomia burselor de marfuri, care vor deveni, oarecum, anexe ale Camerei de Comert si Industrie a Romaniei. Nu este posibil ca activitatea noastra sa fie supravegheata de o structura de drept privat, mai cu seama ca, in mai multe judete din tara, camerele de comert detin terminale ale burselor de marfuri. Apare, indiscutabil, o situatie de concurenta neloiala”, a declarat directorul executiv al BMT, Daniel Rasnoveanu.
O alta prevedere care risca sa blocheze „ringul” national al burselor de marfuri, aflat si asa in faza incipienta, este obligativitatea ca aceste societati pe actiuni sa-si majoreze capitalul social pana la echivalentul in lei a cel putin un milion de euro. In conditiile in care institutia din Timisoara are un capital social de doar 150.000 de euro, apare necesitatea primirii de noi actionari sau „decontari” suplimentarea din partea celor 42 de actuali membri ai BMT a sumei de 850.000 de euro.