33.2 C
București
luni, 15 iulie 2024
AcasăSpecialProteste de strada pentru reinfiintarea universitatii de stat maghiare la Cluj

Proteste de strada pentru reinfiintarea universitatii de stat maghiare la Cluj

Radicalii maghiari organizeaza lanturi de manifestari de strada pentru infiintarea unei universitati maghiare de stat in Transilvania. Manifestarile sunt organizate astazi dupa-amiaza de catre Comitetul de Initiativa „Bolyai”, care militeaza pentru reinfiintarea institutiei de invatamant superior staliniste maghiare de stat „Bolyai”, prin desprinderea sectiilor maghiare din Universitatea „Babes-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca.
Prima manifestare incepe la ora 17.00, in orasul Sfantul Gheorghe, in fata monumentului dedicat revolutionarilor unguri de la 1848. Cea de-a doua actiune de acest gen va demara de la ora 18.00, in orasul Miercurea Ciuc, in fata sediului local al Universitatii „Sapientia”. Cea de-a treia manifestatie va incepe la Oradea, de la ora 19.00, in fata Prefecturii. Lantul de manifestatii va continua la Cluj-Napoca, de la ora 20.00, cand radicalii maghiari se vor intruni in fata UBB.
Conducerea Universitatii „Babes-Bolyai”, mai precis Consiliul de Administratie, Consiliul Academic si Rectoratul au semnat deja o declaratie comuna prin care cer pastrarea actualei organizari multiculturale a institutiei. In universitate exista o linie de studiu maghiara care are autonomie didactica. De asemenea, exista doua facultati, cea de Teologie Romano-Catolica si cea de Teologie Protestanta, cu predare exclusiv in limba maghiara.
In afara proiectului promovat de radicalii maghiari, unul dintre principalele puncte din campania electorala a UDMR de anul trecut a fost reprezentat de reorganizarea tuturor sectiilor cu predare in limba maghiara din cadrul facultatilor mixte ale UBB in doua noi facultati unguresti. Totodata, in Cluj-Napoca mai functioneaza o institutie de invatamant superior cu predare exclusiv in limba maghiara, respectiv Universitatea privata „Sapientia”, care este finantata masiv de autoritatile de la Budapesta.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă