Mii de manifestanţi au cerut, la Sofia, pentru a patra zi consecutivă, demisia premierului bulgar Plamen Oreşarski, susţinut de socialişti, relatează Mediafax.
Peste 7.000 de protestatari au blocat, luni, circulaţia pe câteva artere principale. Duminică, la Sofia au manifestat aproximativ 15.000 de persoane, care au scandat „Demisia” şi „Mafia” în faţa sediilor Guvernului şi Parlamentului.
Premierul, aflat în funcţie de trei săptămâni, a exclus ipoteza unei demisii, pentru că doreşte evitarea destabilizării ţării. „O demisie ar fi uşoară, pe plan personal, dar ar fi extrem de iresponsabilă, din cauza riscului unei noi destabilizări a ţării”, a apreciat Oreşarski.
Bulgaria riscă să nu încheie un acord cu Uniunea Europeană (UE) privind viitoarea perioadă bugetară (2014-2020) şi să piardă miliarde de euro, a adăugat el.
„Căutăm o personalitate puternică să poată lupta cu hotărâre împotriva contrabandei şi fraudei fiscale. S-a dovedit, însă, că această candidatură era inacceptabilă pentru societate”, a recunoscut Oreşarski, invitând ONG-uri şi manifestanţi la o întâlnire, luni.
„Protestatarii sunt tineri, educaţi, ei nu vor ca oligarhia să le definească viitorul”, a comentat politologul Antoaneta Ţoneva de la Institutul pentru Dezvoltarea Mediului Public.
Tensiunea creată de nominalizarea lui Peevski, fără experienţă, dar cu legături cu un grup de presă şi o bancă, a afectat fragila pace socială apărută în urma alegerilor legislatibe anticipate din 12 mai, după o iarnă marcată de proteste faţă de sărăcie şi de autoincendieri.
Învingător în alegeri, partidul GERB al fostului premier conservator Boiko Borisov, nu a putut forma o coaliţie, iar Oreşarski a fost nominalizat la conducerea unui Guvern susţinut în mod deschis de 120 de deputaţi socialişti şi din cadrul MDL, din totalul de 240, şi în mod tacit de ultranaţionaliştii din cadrul Ataka.