25.5 C
București
duminică, 21 iulie 2024
AcasăSpecialProtest spontan la Administraţia Penitenciarelor (video)

Protest spontan la Administraţia Penitenciarelor (video)

Situaţie gravă în penitenciarele româneşti. Potrivit unui raport al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor există din ce în ce mai multe cazuri în care gardienii aleg să se sinucidă cu arma din dotare. Vineri urma să se desfăşoare o conferinţă de presă a gardienilor în care să fie anunţate date din acest raport, dar nu au fost lăsaţi de Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

 

Liderul Federaţiei Sindicatelor din Penitenciare, Sorin Dumitraşcu, a declarat că sindicaliştii care au venit, vineri dimineaţă, la sediul ANP pentru a participa la o conferinţă a organizaţiei sindicale nu au fost lăsaţi să intre în clădire, astfel că a cerut intervenţia Poliţiei, potrivit Mediafax.

„Am solicitat intervenţia Poliţiei pentru a constata că ni se interzice accesul în sediul federaţiei (aflat în clădirea în care funcţionează Administraţia Naţională a Penitenciarelor, n.r.). Vom folosi procesul verbal pentru a sesiza organele penale despre această încălcare”, a declarat Sorin Dumitraşcu.

La intrarea în sediul ANP sunt aproximativ 20 de membri ai Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP), care, potrivit lui Dumitraşcu, urmau să participe la Conferinţa Naţională Extraordinară a organizaţiei sindicale, programată să aibă loc vineri, de la ora 9.00, în sediul federaţiei.

Un poliţist care a venit la sediul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor în urma sesizării liderilor FSANP le-a spus sindicaliştilor că directorul ANP le-a cerut un tabel cu numele tuturor membrilor de sindicat care vor participa la acţiune, pentru a-l aproba, lucru care nu s-a întâmplat.

Dumitraşcu i-a spus că federaţia sindicală nu trebuie să ceară aprobare de la conducerea ANP pentru a intra în sediul organizaţiei sindicale. El a precizat că nu mai înţelege dacă interdicţia de a intra în sediul ANP este pentru o dezinsecţie, aşa cum a comunicat conducerea Administraţiei în urmă cu o zi, sau pentru că sindicatul nu a trimis un tabel cu membrii participanţi şi nu a obţinut aprobare.

Acesta i-a spus poliţistului că FSANP aşteaptă să primească raportul privind cele constatate vineri la ANP, pentru a sesiza organele penale.

În replică, poliţistul i-a spus că procesul verbal nu are cum să fie trimis FSANP, pentru că acesta trebuie să rămână la secţia de poliţie.

„Veţi primi un răspuns, nu un act”, le-a mai spus poliţistul liderilor FSANP.

Liderul FSANP a spus că va depune plângere împotriva conducerii ANP, pentru împiedicarea exercitării acţiunilor sindicale şi pentru abuz în serviciu.

Dumitraşcu a precizat că ar fi vrut ca la Congresul Extraordinar să discute despre salariile şi situaţia angajaţilor din penitenciare, despre condiţiile de muncă, despre constrângerile şi ameninţările care se fac asupra membrilor de sindicat.

La ora transmiterii acestei ştiri, membrii FSANP stau în faţa sediului ANP şi pe treptele instituţiei.

Dumitraşcu le-a mulţumit că au venit şi le-a spus ca, la ora 11.00, să plece spre sediul central al PDL din Capitală, pentru a participa la pichetul organizat de confederaţiile sindicale.

Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor acuză ANP că şi-a închis sediul, vineri, pentru a împiedica acţiunile anunţate de sindicat, motivând că face dezinsecţie şi din această cauză nu poate permite accesul delegaţilor sindicali.

Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) arată, într-un comunicat de presă, că ANP a transmis, joi, o adresă prin care a anunţat că personalul nu mai are acces, vineri, în sediul instituţiei, din cauza unei „dezinsecţii” care va fi făcută începând cu ora 8.00.

„ANP îşi închide sediul şi trimite toţi angajaţii acasă pentru a împiedica desfăşurarea unei activităţi sindicale anunţate încă din data de 17.10.2010 – Conferinţa Naţională Extraordinară a FSANP (…) Această măsură, a închiderii sediului şi implicit a blocării accesului delegaţilor sindicali, este un fapt fără precedent în ultimii 20 de ani. În mod evident are un singur scop: împiedicarea acţiunilor sindicale”, scriu reprezentanţii FSANP, în comunicatul citat.

Aceştia spun că FSANP nu a solicitat să se facă dezinsecţie în sediul propriu, aflat în aceeaşi clădire în care funcţionează şi ANP.

Reprezentanţii federaţiei sindicatului acuză ANP că, la fel cum s-a întâmplat în 8 octombrie, când Administraţia a organizat un exerciţiu de alarmare pentru a reţine astfel personalul în unităţi şi a-l opri să participe la acţiunile de protest, alături de confederaţiile sindicale, acum ANP „inventează o dezinsecţie”.

Totodată, potrivit FSANP, printr-o altă adresă, transmisă tot joi, ANP a transmis că „nu permite accesul” delegaţilor sindicali în sediu.

„ANP nu are dreptul legal de a controla sau restrânge accesul la sediul unei organizaţii sindicale. Nu exista niciun motiv legal pentru care ANP să poată să «nu permită accesul» la un sediu asupra căruia nu are nicio autoritate. O asemenea practică este o ingerinţă intolerabilă într-un stat de drept şi un afront adus salariaţilor sistemului penitenciar, o atingere gravă adusă dreptului la asociere şi exerciţiului drepturilor sindicale”, susţin reprezentanţii FSANP.

Aceştia mai spus că, printr-un mail transmis joi, la ora 19.40, ANP a comunicat directorilor de penitenciare că „nu a aprobat desfăşurarea de activităţi sindicale pentru data de 22.10.2010”.

„Dispoziţia este transmisă personal directorilor şi sunt deja cazuri când aceştia au încercat să anuleze zilele libere şi aprobarea de părăsire a localităţii, obţinute în prealabil conform dispoziţiilor legale. Precizăm că ANP nu are competenţa de a aproba sau respinge desfăşurarea unor activităţi sindicale. Activităţile sindicale sunt decise de către organizaţiile sindicale, iar angajatorul are obligaţia de a facilita organizarea acestora”, se mai arată în comunicatul FSANP.

Reprezentanţii FSANP au precizat că membrii organizaţiei sindicale vor participa la toate acţiunile organizate de confederaţiile sindicale pentru protejarea drepturilor şi intereselor angajaţilor din penitenciare.

„Vom reacţiona ferm la fiecare încercare de a împiedica participarea angajaţiilor din penitenciare la acţiuni sindicale. FSANP va sesiza organele de urmărire penală pentru comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu şi de împiedicare a activităţii sindicale, având în vedere măsurile opresive şi ilegale dispuse de ANP”, se mai arată în comunicatul citat.

La ora 12.00, gardienii vor pichetat sediul PDL. Gardienii spun că sunt nemulţumiţi de salariile care au fost diminuate, de conditiie de muncă şi de pensiile care vor scădea.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă