» Zeci de lucratori portuari au protestat ieri, nemultumiti ca nu isi primesc salariile sau platile compensatorii la timp.
» Salariatii spun ca actiunea va continua in fiecare zi, pana cand cererile lor vor fi indeplinite.
» Acestia s-au folosit in timpul protestului de bate si lopeti, cu care au incercat sa atraga atentia conducerii.
In jur de 70 de persoane au protestat ieri in fata MinMetal, nemultumiti de concedierile facute si de acordarea drepturilor salariale. Oamenii au scandat impotriva conducerii societatii si au agitat amenintator deasupra capetelor bate si chiar lopeti. Salariatii sustin ca din luna noiembrie a anului trecut societatea a facut o serie de disponibilizari, fara ca cei concediati sa beneficieze de plata compensatorie a sase salarii brute. Liderul Federatiei Nationale a Sindicatelor Portuare, Petre Costel, a declarat ca disponibilizarile s-au facut tot timpul in limita a 10% din angajati, pentru ca angajatii sa nu beneficieze de prevederile legale in cazul disponibilizarilor colective. Petre Costel a acuzat conducerea MinMetal ca refuza dialogul cu sindicalistii si ca nu respecta contractul la nivel de ramura. Mai mult, acesta sustine ca asupra sindicalistilor se fac presiuni, lucratorii fiind chiar amenintati sa paraseasca sindicatul. Ciulei Marin, vicepresedintele sindicatului protestatar din MinMetal, a declarat ca oamenii au primit mai putini bani decat li se cuveneau. "Am primit bani mai putini. In loc de 11 milioane, oamenii au luat opt, sapte, chiar sase, iar eu, ca vicepresedinte de sindicat, sunt haituit incontinuu din luna noiembrie. Vrea sa ma mute dintre oameni in cealalta sectie, a incercat sa ma manipuleze", a declarat acesta.
Lupta sindicala a inceput anul trecut
De altfel, lupta sindicatului cu patronatul de la MinMetal a inceput de anul trecut, sindicalistii formuland o plangere penala impotriva a cinci reprezentanti ai societatii, acuzati ca au amenintat angajatii incercand sa-i convinga sa paraseasca sindicatul.
Deocamdata, la plangerea adresata Parchetului, Petre Costel spune ca nu s-a primit nici un raspuns. Totodata, mai exista doua procese pe rolul instantelor. Unul dintre acestea se refera la semnarea contractului colectiv de munca cu un alt sindicat, in cel de-al doilea conducerea MinMetal fiind acuzata de disponibilizari pe criterii sindicale. "Daca nu se vor lua masuri la nivelul unitatii si nu vor primi plati compensatorii in conformitate cu contractul, ne vom intalni in fiecare zi aici si
s-ar putea sa oprim lucrul pentru ca nimeni in Romania nu poate sa lucreze fara platile din contract", a declarat Petre Costel. Ciulei Marin, vicepresedintele sindicatului protestatar din MinMetal, a confirmat ca actiunile de protest vor continua in fiecare zi, de la ora 11.30. In prezent, MinMetal mai are circa 270 de angajati, iar in cadrul societatii actveaza doua sindicate. Societatea este structurata si dotata pentru a efectua prestatii portuare cu marfuri generale si in vrac. Privatizarea ei a avut loc in anul 1999.
» Conducerea MinMetal nu a putut fi contactata pentru un drept la replica. Directorul institutiei a iesit sa discute cu salariatii, dar a fost acoperit de strigatele acestora. La solicitarea presei de acordare a unui punct de vedere, acesta, prin vocea oamenilor de paza, a refuzat.