Dupฤ ce lucrฤrile au bฤtut pasul pe loc timp de aproape ลase luni, timp în care s-au descoperit vestigii istorice care au fost analizate de arheologi, lucrฤrile la parcarea de la Universitate au intrat în normal, iar la începutul anului viitor ar trebui finalizate.
Bucureลtenii s-au obiลnuit deja sฤ vadฤ în centrul ora-ลului o groapฤ uria-ลฤ, înconjuratฤ de panouri înalte printre care se zฤresc urme de ziduri vechi, îngropate de mult în pฤmânt. Un neavizat ar putea crede cฤ acolo s-a deschis un ลantier arheologic, dupฤ ce mai mulลฃi specialiลti au venit ลi au luat la „periat” zona. Timp de mai multe luni, groapa a fost lฤsatฤ pe mâna arheologilor, dupฤ ce au fost dezvelite zidurile unor biserici strฤvechi ลi mai multe oseminte. Dupฤ ce au fost încheiate cercetฤrile, constructorii au revenit la treabฤ pentru cฤ în groapa respectivฤ trebuie sฤ construiascฤ una dintre cele mai mari parcฤri subterane din Bucureลti, unde vor putea fi
lฤsate peste 400 de maลini.
Cel puลฃin aลa au promis edilii încฤ din 2005, când au anunลฃat proiectul parcฤrii de la Universitate. Pânฤ la începerea lucrฤrilor au mai trecut vreo cinci ani ลi s-a tot dat vina pe procedurile birocratice ลi pe modificarea legislaลฃiei în domeniul parteneriatului public-privat. Dupฤ care vina a fost preluatฤ de arheologi, care au cerut modificarea proiectului iniลฃial. „S-a dat descฤrcare de sarcinฤ arheologicฤ pentru zona parcฤrii, mai puลฃin la vestigiile bisericilor descoperite ลi care vor fi pฤstrate. Acestea vor putea fi vฤzute de bucureลteni în noua galerie a metroului”, a declarat, pentru România liberฤ, Gh. Mฤnucu Adameลteanu, ลeful Secลฃiei Arheologie a Muzeului Municipiului Bucureลti. Zidurile bisericilor descoperite în subteran ลi care dateazฤ din secolele XVIII-XIX vor putea fi admirate în galeria unei noi linii de metrou ce urmeazฤ sฤ fie construitฤ.
Gata pânฤ la primฤvarฤ
Parcarea subteranฤ de la Universitate va avea trei niveluri ลi o capacitate de 420 de autoturisme ลi 21 de motociclete. În primฤvara anului viitor ar trebui sฤ fie gata finisajele interioare, elementele de instalaลฃii ลi amenajฤrile de la suprafaลฃฤ. Valoarea investiลฃiei, realizatฤ pe baza unui parteneriat public-privat, este de 13 milioane de euro. Primarul Sorin Oprescu spunea recent cฤ este optimist în privinลฃa finalizฤrii lucrฤrilor la Universitate ลi cฤ în curând vor începe lucrฤrile pentru alte trei parcฤri de mari dimensiuni, la Charles de Gaulle, Dorobanลฃi ลi Edgar Quinet. Acestea fac parte dintr-un proiect mai amplu, anunลฃat pentru prima datฤ în 2005, ลi care includea 20 de parcฤri situate în zonele aglomerate ale Capitalei: Piaลฃa Presei Libere, Piaลฃa Domenii, Piaลฃa Sฤlii Palatului, ลoseaua ลtefan cel Mare-blocul Perla etc. În cazul acestora, nimeni nu se mai încumetฤ sฤ dea un termen de finalizare, pentru cฤ începerea lucrฤrilor a fost amânatฤ de prea multe ori.
Proiecte noi
În afarฤ de proiectele „istorice”, autoritฤลฃile au mai anunลฃat recent diverse alte planuri de amenajare a unor parcฤri. Chiar dacฤ bucureลtenii spun cฤ îลi doresc cât mai multe locuri unde sฤ-ลi poatฤ lฤsa maลinile, atunci când edilii sectorului 3 au anunลฃat cฤ vor face o investiลฃie în acest sens în zona Parcului Titan, pe strada Câmpia Libertฤลฃii, s-a lฤsat cu scandal.
Câteva sute de locuitori din zonฤ l-au acuzat pe primar cฤ vrea sฤ distrugฤ spaลฃiul verde din jurul blocurilor.
O parcare de 1.300 de locuri urmeazฤ sฤ fie construitฤ pentru Naลฃional Arena, construcลฃia fiind autorizatฤ ieri de Primฤria Sectorului 2. De realizarea ei se va ocupa Primฤria Capitalei, care le va permite locuitorilor din zona Vatra Luminoasฤ sฤ-ลi parcheze acolo maลinile, atunci când stadionul nu gฤzduieลte evenimente.