29 C
București
sâmbătă, 7 septembrie 2024
AcasăSpecialProiectul Restituiri: Piese folclorice din Banat, într-un concert de excepție

Proiectul Restituiri: Piese folclorice din Banat, într-un concert de excepție

În cadrul Academiei de Muzică ”Gheorghe Dima” Cluj Napoca funcționează Modulul de Muzică vocală tradițională românească, condus de către prof. univ. dr. Ioan Bocșa, alături de lect. univ. dr. Alina Stan unde este studiat, în fiecare an, un teritoriu dialectal (Alba – Hunedoara, Bistrița Năsăud, Maramureș, Sibiu, etc). În acest an universitar a fost studiată zona Banat fiind selectat și restaurat sonor un material documentar de peste 500 de piese folclorice, din culegeri de referință, unele realizate cu peste 100 de ani înainte: B. Bartok, S. Drăgoi, T. Brediceanu, N. Ursu, N. Lighezan.

Această perioadă de studiu s-a încheiat cu un recital de excepție al Ansamblului de Muzică Tradițională Românească ”Icoane”, desfășurat săptămâna trecută la Muzeul etnografic al Transilvaniei – secția în aer liber, Hoia, în prezența a sute de spectatori. Repertoriul abordat a cuprins cele mai realizate cântece rituale de mireasă, de cătănie, funebre, cântece lirice și o suită instrumentală. Acestor piese, prin interpretarea de către studenți și aducerea lor în fața publicului, li s-a dat o nouă șansă la viață.

Alături de Ansamblul ”Icoane” au fost invitați interpretul Traian Jurchela și Formația de dansuri vechi din Bozovici, care au constituit un model de abordare a folclorului, acolo, ”la el acasă”.

Toate acestea au fost posibile datorită proiectului Restituiri, elaborat și implementat de Fundația Culturală TerrArmonia, prin realizarea unui parteneriat public-privat de excepție: Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” Cluj Napoca, Consiliul Județean Timiș, Primăria Timișoara, Cluburile Rotary din Banat, S.C. Mepano, Șeronitrans, Agrocomerț Holding SA Timișoara și Compania Transilvană de Tipar, alături de PRIETENII care au susținut cu cele necesare momentele de după spectacol.

Vremea – superbă, spectacolul – absolut de excepție, serbarea câmpenească – îmbelșugată, motiv de bucurie nestăvilită pentru spectatori și artiști, deopotrivă, au contribuit la realizarea la Cluj a unei adevărate sărbători a spiritualității tradiționale bănățene.

Proiectul va continua cu un turneu al Ansamblului de Muzică Tradițională Românească ”Icoane”în Banat, în perioada 27 iunie-1 iulie.

Cele mai citite

VIDEO Cum au lăsat „tricolorii“ vestiarele stadionului din Priștina. „Echipa României a fost aici“

Echipa națională a României a lăsat vestiarele stadionului pe „Fadil Vokrri” din Priștina, capitala Kosovo, acolo unde a avut loc meciul UEFA Nations League,...

Film românesc, premiat la Festivalul Internațional de la Veneția

Filmul "Anul nou care n-a fost", regizat, scris și produs de Bogdan Mureșanu, a câștigat două premii la Festivalul Internațional de la Veneția: Premiul...

Un nou cutremur în județul Gorj. Ce intensitate a avut

Un cutremur cu intensitate de 3,8 a avut loc sâmbătă dimineață în județul Gorj. „În ziua de 07 Septembrie 2024, la ora 09:06:22 (ora...
Ultima oră
Pe aceeași temă