31.9 C
București
miercuri, 17 iulie 2024
AcasăSpecialProiectul de lege pentru noul Cod fiscal este ilegal

Proiectul de lege pentru noul Cod fiscal este ilegal

Camera de Comert si Industrie a Romaniei avertizeaza ca proiectul de lege pentru noul Cod fiscal este ilegal. Acest lucru se intampla deoarece Legea concurentei nr. 21/1996 prevedea ca Executivul si celelalte autoritati sa ceara un aviz conform Consiliului Concurentei pentru toate actele normative care afecteaza piata sau concurenta, dar acest lucru nu s-a intamplat.
Potrivit recomandarilor Comisiei Europeane, legislatia in domeniul concurentei si al ajutorului de stat trebuie sa prevaleze legislatiei privind afacerile si impozitarea, dar noul Cod fiscal nu slujeste acestui principiu. De exemplu, Legea concurentei si legislatia europeana interzic fixarea, in mod direct sau indirect, a preturilor de vanzare sau de cumparare; or, acciza minima la tigari pe care o introduce in noul Cod fiscal Ministerul Finantelor reprezinta o fixare indirecta.
Exista, in schimb, cel putin 20 de propuneri de modificare a proiectului de act normativ de natura sa-l dezechilibreze, destabilizand, implicit, bugetul si mediul de afaceri.
Astfel, prin noul Cod fiscal, Ministerul Finantelor Publice impune TVA la dobanda de leasing, invocand ca argument alinierea la standardele europene (respectarea Directivei nr. 6/1993 a UE); in fapt, nici o directiva a UE nu impune TVA la dobanda de leasing.
Un alt exemplu in acest sens: impozitul pe cladiri se calculeaza diferit pentru persoanele fizice si pentru cele juridice, fara sa se tina cont de destinatia imobilului respectiv. Majorarea cu 10% se aplica numai imobilelor cu destinatie de locuinte, de unde rezulta ca, daca o persoana fizica are o cladire de birouri sau un hotel, plateste impozit ca pentru o locuinta sociala, adica maximum 1,7 lei pe metrul patrat, anual; pentru aceeasi cladire, o persoana juridica poate sa plateasca si de 200 de ori mai mult.
In fine, cei mai multi intreprinzatori din Romania sunt foarte nemultumiti ca Noul Cod de Procedura Fiscala stabileste faptul ca firmele trebuie sa-si pastreze toate documentele contabile la sediul lor si sa fie gata sa prezinte oricand unui control baza de calcul; din acest motiv, nu mai este posibila externalizarea serviciului de contabilitate, solutie mai economicoasa, la care apelau, pana acum, in special microintreprinderile.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă