32 C
București
joi, 18 iulie 2024
AcasăSpecialProiectele pentru pasajul Basarab nu au fost aprobate

Proiectele pentru pasajul Basarab nu au fost aprobate

Construirea pasajului Basarab a fost principala tema de scandal la sedinta Consiliului General al Municipiului Bucuresti de ieri. La fel ca la sedinta trecuta, consilierii generali ai PSD s-au opus aprobarii celor doua proiecte de hotarare referitoare la pasajul Basarab. Pentru ca nu au intrunit voturile a doua treimi dintre consilieri, Planul Urbanistic Zonal si declararea lucrarii de utilitate publica nu au putut fi aprobate.
La sedinta au venit reprezentati ai proprietarilor din zona afectata care au asteptat cuminti sa li se dea dreptul la cuvant. Doina Popovici, reprezentanta acestora, a afirmat ca locuitorii din zona Nicolae Titulescu au deschis trei procese impotriva municipalitatii. Primul se refera la faptul ca edilii nu le-au pus la dispozitie informatiile necesare referitoare la proiectul pasajului Basarab. Pentru ca justitia le-a dat dreptate, oamenii au cerut primariei sa le ofere acces la informatiile solicitate. La cel de-al doilea proces, locatarii au atacat autorizatia de construire, iar cel de-al treilea pe cea de mediu. Oamenii au invocat faptul ca fara semnaturile lor nu se poate realiza lucrarea pentru ca asa prevede legea. Consilierii generali nu le-au dat explicatii cetatenilor nemultumiti, ci au trecut direct la vot. Scandalul a izbucnit in momentul in care s-au numarat voturile. Consilierul PSD Victor Stan a acuzat ca numaratoarea nu s-a facut corect si ca e vorba de „mangleala”. Un alt consilier general a afirmat ca a vazut doua persoane care au votat si impotriva, si la abtineri, ceea ce nu este legal. Din acel moment, sedinta s-a transformat in haos si mai multi consilieri au inceput sa tipe ca din gura de sarpe. Presedintele de sedinta a reusit cu greu sa-i tempereze pe recalcitranti. Dupa mai multe ciondaneli legate de valabilitatea voturilor, cele doua proiecte nu au fost aprobate. Oamenii din zona Titulescu, prezenti in sala, au iesit imediat, acompaniati de reprezentantii PSD care le dadeau sfaturi.
Pentru a putea incepe lucrarile la pasajul Basarab este necesar ca CGMB sa aprobe PUZ-ul si declararea lucrarii de utilitate publica. Fara proiectul de utilitate publica nu se pot face exproprierile persoanelor care detin terenuri in zona aferenta pasajului. Cele doua proiecte au mai fost supuse votului PGMB la sedinta trecuta, dar nu au fost aprobate din cauza ca nu au intrunit voturile a doua treimi dintre consilieri.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă