30.7 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialProiect de sapte milioane euro, reluat de la zero

Proiect de sapte milioane euro, reluat de la zero

» Proiectul care prevedea construirea unui centru de afaceri in Galati ar trebui reluat de la zero, cu refacerea proiectului tehnic si a detaliilor de executie.

» Ambele firme din consortiu, GTM din Spania si Brico Grup SRL Galati, au intrat in lichidare, lucrarea urmand sa fie preluata de alta firma.

Criza a adus si falimentul unui proiect realizat in baza unei finantari PHARE, dupa ce firmele de constructii GTM, din Spania si Brico SRL Galati au intrat in lichidare, fiind retrase si baracile care faceau parte din organizarea de santier. Pentru a putea continua construirea "Centrului de Afaceri", Consiliul Judetului (CJ) Galati trebuie sa o ia de la zero, adica de la existenta unui proiect si a incheiat cu cabinetul de arhitectura "Atelier 3D" contractul nr 9.042/ 3.12.2009, in baza caruia arhitectii vor realiza "reproiectarea obiectivului de investitii Centrul de Afaceri Galati – proiect tehnic si detalii de executie". Pentru aceasta reproiectare CJ Galati va mai scoate din conturile si asa saracite de criza, alte 264.560 lei. Structura de beton de langa Prefectura Galati, pe care galatenii o numesc "Fabrica de Aplauze" a fost una cu ghinion. Constructia ei a inceput in 1988.

 

Pe atunci ar fi trebuit sa fie Sala "Cristal", in care ar fi urmat sa se tina conferintele autoritatilor comuniste, facand parte dintr-un campus al judetenei PCR, care trebuia sa includa sediul judetenei, blocul de locuinte, sala de sedinte si cantina partidului. In 2005, CJ Galati a castigat o finantare de 5 milioane de euro in cadrul Programului Phare, la grant adaugandu-se cofinantarile de 1,7 milioane euro cu care contribuie CJ Galati si de 51.000 euro, contributie a Consiliului Municipal. Constructia P plus 3, ar fi urmat sa aiba doua module, un complex expozitional si mai multe sali de conferinte, intre care si una cu dotari multimedia,  cu o capacitate de 500 de locuri. In ansamblu, urmau sa mai functioneze o cofetarie, un bar si un fast food. Pentru dotari, era preconizata achizitionarea a 150 de birouri, 2.500 de scaune, 50 de dulapuri, computere, un sistem intern de comunicatie cu 64 de terminale si echipamente de traducere simultana.

 

La licitatia pentru executia "Centrului de Afaceri" au participat 10 firme, fiind selectat consortiul format din compania spaniola GTM si firma galateana Brico Grup SRL. Dupa cateva luni de la inceperea lucrarilor, a intervenit un blocaj in relatiile dintre firma spaniola, care este liderul consortiului si firma din Galati, pentru ca spaniolii au incasat avansul de 15%, dar au fost extrem de zgarciti cand s-a pus problema platilor catre Brico. Firma galateana achizitionase materialele de constructii din Italia si, pentru ca nu primea banii, s-a vazut nevoita sa intrerupa lucrarile si sa deschida actiune in instanta impotriva GTM. A urmat o conciliere intre Brico, GTM si firma furnizoare, Mirco Italia, au fost reluate lucrarile, dar intre timp au fost oprite din nou, pentru ca, din cauza crizei, ambele firme de constructii au intrat in lichidare.

» Termen extins
Presdintele CJ, Eugen Chebac a purtat mai multe discutii cu secretarul de stat Razvan Murgeanu, de la Ministerul Dezvoltarii, a facut demersuri catre acest minister, care la randul lui a facut alte demersuri catre Ministerul de Finante, iar Ministerul de Finante catre Comisia Uniunii Europene. A fost obtinuta o extindere a termenului de realizare cu cesionarea contractului catre un alt constructor, care sa aiba potentialul sa duca lucrarea la capat.

Cele mai citite

Restanțe de 700 milioane de lei amenință programul Start-Up Nation 2022, antreprenorii sub presiunea băncilor

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) ar putea înregistra restanțe de plată de până la 700 de milioane de lei până la sfârșitul acestui...

Eco-activiști condamnați la închisoare pentru că au aruncat supă pe tabloul „Floarea-soarelui” de Van Gogh.

Un judecător din Marea Britanie a condamnat vineri la închisoare doi activiști pentru climă, care au aruncat supă pe tabloul „Floarea-soarelui” de Vincent van...

Octombrie începe cu vreme rece și ploi abundente, urmată de o încălzire ușoară, conform prognozei ANM

Luna octombrie aduce un debut cu temperaturi mai scăzute decât cele obișnuite și precipitații abundente în mai multe regiuni, potrivit prognozei publicate vineri de...
Ultima oră
Pe aceeași temă