» Aparitia unei echipe cu numele Progresul, intr-un meci amical desfasurat la Bragadiru, i-a facut pe iubitorii fotbalului, mai ales pe cei care urmaresc formatiile cu traditie din sportul romanesc, sa anticipeze revenirea "bancarilor" (doar o porecla care nu isi gaseste corespondent, deocamdata, in realitate) la circa 6 luni de la anuntarea falimentului clubului. L-am contactat pe Constantin Iacov, cel care face parte din actionariatul clubului, iar acesta nu a confirmat inscrierea echipei in Liga a IV-a si nici posibilitatea ca Progresul sa joace "acasa" la Berceni sau pe stadionul Coresi.
De numele lui Constantin Iacov se leaga ultimul succes al clubului Progresul (disputarea finalei Cupei Romaniei in 2006, pierduta cu Rapid), dar si vanzarea gruparii din Cotroceni catre Marian Dodu, spre sfarsitul anului 2007, tranzactie care avea sa duca, apoi, la falimentul clubului. La acea vreme, Marian Dodu s-a angajat sa plateasca, in mai multe rate, suma de 5 milioane de euro pentru a deveni actionarul majoritar al clubului (cu 99% din actiuni). Peste numai un an insa, dupa ce achitase doar 500.000 de euro din datorie, Dodu avea sa se declare incapabil sa mai continue investitia si, in consecinta, ceda din nou clubul firmei de investitii Polvital, actionar majoritar, dar si actionarului minoritar Constantin Iacov. Din pacate, la repreluarea actiunilor clubul a fost gasit plin de datorii, cu restante salariale catre jucatori, catre buget si, mai ales, catre BNR si fara un contract de inchiriere a bazei.
Evacuat din Cotroceni in urma unei decizii judecatoresti, pentru datoriile imense acumulate in timp (se spune ca era vorba de circa 800.000 de euro), Progresul s-a retras din campionatul Ligii a II-a pe cand inca era pe un loc ce i-ar fi asigurat promovarea pe prima scena (!) si, in faliment fiind, pur si simplu s-a evaporat…
"Problema nu e falimentul"
Constantin Iacov abia s-a intors de cateva zile, din strainatate si are de gand sa incerce din nou sa readucca la viata gruparea pe care el nu o vede decat in Cotroceni. "In acest moment, clubul este in faliment, acolo unde a fost dus de catre Dodu. Din punctul meu de vedere insa, problema nu este falimentul. Problema nu sunt banii, ei s-ar gasi, problema este unde jucam! Grupul de firme din Cipru care detine clubul (n.r. – Polvital) este dispus sa investeasca in continuare, cu conditia sa avem un loc al nostru unde sa jucam. Eu va spun ca problemele juridice ale clubului se pot rezolva in 7 zile daca se pune la punct situatia stadionului."
L-am intrebat pe domnul Iacov daca echipa care a jucat la Bragadiru sub numele Progresul reprezinta formatia care, din toamna, va juca in Liga a IV-a drept continuatoare a clubului si a palmaresului Progresului. "Eu nu stiu nimic. E adevarat, am si fost plecat din tara, dar nu stiu nimic de aceasta echipa. Dar va spun la fel de clar ca echipa mare a Progresului mai bine mai sta 2-3 ani in asteptare decat sa joace pe la Berceni, Bragadiru sau mai stiu eu pe unde… Mai bine mai stam pana cand domnul Mugur Isarescu isi aminteste ca a promis ca va sprijini fotbalul de performanta. Pe vremea mea (n.r. – cand era actionar majoritar) s-au platit si 600.000 de euro pe chirie in Cotroceni. Eu nu sunt dispus ca Progresul sa joace oriunde… azi pe un stadion, maine pe altul… ca si cum am fi cu cortul." Constantin Iacov isi pune sperante si in viitorul presedinte al tarii. "Eu astept si alegerile prezidentiale si, in functie de cine iese, merg si acolo sa spun situatia. Vreau sa incercam sa ii convingem pe cei mai importanti oameni din tara asta sa ne ajute, de fapt, sa ne sprijine."
Primarul Oprescu, salvator?
Progresul ar putea renaste si prin implicarea Primariei Capitalei, Iacov primind promisiuni de la primarul Sorin Oprescu. "Am avut discutii si cu domnul primar Oprescu, am fost de 3-4 ori la el pentru a gasi o solutie. Nu vrem decat un loc al nostru, unde sa jucam si sa ne desfasuram activitatea. Cat am fost la Progresul am investit mai ales in jucatori tineri, pe care apoi i-a pierdut Dodu. Aveam 450 de copii si juniori legitimati, fara a pune la socoteala grupele de pitici. Uitati si cazul Sportului Studentesc. Nu au mare lucru, dar au o baza a lor, in Regie, unde joaca, unde isi dezvolta activitatea. De bine, de rau, au aceasta stabilitate, au aceasta continuitate."
Una peste alta, daca ar fi sa tragem o concluzie, situatia este in coada de peste. Progresul si palmaresul sau exista pe o societate controlata si de Constantin Iacov, dar in momentul de fata gruparea nu este activa. Ramane sa vedem daca in cateva zile se vor face demersurile pentru ca lucrurile sa functioneze sau clubul va mai pierde un sezon in asteptarea mult doritei intelegeri ori cu BNR, ori cu Primaria Capitalei. Startul Ligii a II-a a fost ratat, desi Progresul, daca ar fi functionat, ar fi putut profita de numeroasele abandonuri si ar fi ramas in esalonul secund, desi era retrogradata, iar Liga a III-a incepe vineri, deci nici in acest caz nu mai e timp… asa ca pentru Progresul ramane doar Liga a IV-a, care incepe pe 11 septembrie.
60 DE SECUNDE
Iacov: "Sunt suspendat, desi TAS mi-a dat dreptate"
» Din fotbal ati primit vreun sprijin, vreo mana de ajutor, pentru ca un club cu traditia Progresului sa nu se desfiinteze?
— Nu, nimeni, nimic. Cand eram in fotbal am avut ceva rezultate, dar mafia din acest sport m-a pus apoi la zid. Eu am tot acuzat arbitrajele, iar acum s-a dovedit ca aici a fost cea mai mare coruptie. Unii dintre cei acuzati acum au contribuit la caderea Progresului.
» Ati fost unul dintre cei mai suspendati si amendati oameni din fotbalul romanesc…
— Eu si acum sunt suspendat! Patru ani! si asta, pentru ca am spus ca cei din comisiile fotbalului sunt corupti. Numai ca acum TAS mi-a dat dreptate in cazurile fotbalistilor Abiodun si Shroj, deci am avut dreptate, dar eu tot suspendat am ramas.
» Domnule Iacov, mai traieste Progresul?
— Situatia juridica a Progresului se poate rezolva in 7 zile. Problema nu e de bani, se gasesc, ci de baza unde jucam. Trebuie sa ne intelegem cu Banca, cu primaria, trebuie sa avem un loc stabil, al nostru.
O baza superba, cea din Cotroceni, construita pentru performanta, nu pentru jogging sau pastrarea conditiei fizice, se degradeaza pe zi ce trece pentru ca ii lipseste inima: fotbalul care i-a dat viata timp de peste o jumatate de secol. Progresistii spera in continuare ca, pana la urma, BNR isi va intoarce fata si spre fiul, in ultimii ani, cam risipitor, pentru ca porecla "bancarii" sa nu ramana doar o prafuita amintire.