3.6 C
Bucharest
Monday, 4 December 2023
HomeSpecialProgramul AlphaGo a primit titlul de Mare Maestru în go, oferit de...

Programul AlphaGo a primit titlul de Mare Maestru în go, oferit de obicei oamenilor cu capacități excepționale

AlphaGo, programul de inteligenţă artificială conceput de Google, a primit cel mai înalt grad de Mare Maestru în go, informează AFP citată de Agerpres.

Gradul de mare maestru este atribuit celor cu capacităţi excepţionale în acest joc, ce ar ţine de “divin”, a anunţat marţi asociaţia sud-coreeană de go.

Asociaţia a făcut anunţul înaintea celei de-a cincea manşe ce urma să fie disputată marţi de supercalculator şi campionul mondial la acest joc inventat în urmă cu aproape 3.000 de ani în China, sud-coreeanul Lee Se-dol. Manşa va avea doar o valoare simbolică, maşina obţinând deja o victorie clară în seria de cinci jocuri, având la activ trei reuşite faţă de numai una a omului. 

AlphaGo a primit un “al nouălea dan” onorific la categoria jucători profesionişti, echivalent cu cel deţinut de Lee Se-dol, deţinător a 18 titluri internaţionale, considerat de departe unul dintre cei mai buni jucători de go ai timpurilor moderne. “Niciun om şi nicio maşină nu primise niciodată un dan onorific profesionist, deşi mulţi primiseră certificate onorifice la amatori”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al asociaţiei. 

Pe certificatul cu numărul 001 este scris că acesta i-a fost acordat lui AlphaGo drept recunoaştere a “eforturilor sincere” pentru stăpânirea bazelor taoiste ale jocului go şi atingerea unui “nivel apropiat de domeniul divin”. 

AlphaGo a câştigat primele trei manşe cu destulă uşurinţă, jucătorul sud-coreean de 33 de ani obţinând victoria în a patra rundă.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Grefierii protestează în fața ICCJ, cerând plata salariilor restante

Grefieri din toate județele participă la un protest în fața sediului din București al Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ). Mitingul de protest este...

Ciolacu intră în dezacord cu ambasadorul României în SUA. Ambasadorul e nemulțumit că nu participă la întâlnirile premierului

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a făcut o declarație neobișnuit de dură pentru un diplomat. Ambasadorul României a lăsat să se înțeleagă că este...

Grefierii protestează în fața ICCJ, cerând plata salariilor restante

Grefieri din toate județele participă la un protest în fața sediului din București al Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ). Mitingul de protest este...
Ultima oră
Pe aceeași temă