In prezent, la nivelul Capitalei, programul After School functioneaza in 27 de institutii de invatamant preuniversitar si se va extinde in alte 59 de scoli.
Programul a fost introdus pentru prima data de catre Federatia Internationala a Comunitatilor Educative (FICE) din Romania si a avut in vedere atragerea catre scoala a copiilor din mediile dezavantajate. si cum programul s-a dezvoltat cu fiecare an, comunitatile locale si chiar Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii sunt tot mai interesate in extinderea la cat mai multe scoli. De altfel, Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii impreuna cu autoritatile locale au in vedere introducerea programului After School incepand din anul scolar 2009-2010 in scolile unde exista spatiu, indeosebi in ciclul primar.
"Ne bucuram sa constatam justetea prin ridicarea la nivel guvernamental a unei initiative pe care am avut-o in urma cu 11 ani, cand FICE a organizat primul centru de zi in scoala – forma de protectie si educatie pentru copiii din cartier cu familii marcate de probleme economice. Prin programele After School, copiii au beneficiat de masa calda la pranz, de indrumare la efectuarea temelor si alte activitati, iar parintii acestora – de consiliere. Datorita acestui program, au fost «castigati» si s-au reintors la scoala peste 2.500 de copii anual, care isi duceau traiul cersind sau intrau in gasti.
Acolo unde exista spatii este bine sa existe acest program", a declarat ieri Toma Mares, presedintele FICE Romania. Inspectoratul scolar al Municipiului Bucuresti spune ca programul se poate dezvolta fara probleme in cele 45 de scoli in care se invata intr-un singur schimb, cu posibilitatea extinderii la 86 de unitati. La randul sau, primarul sectorului 4 promite ca va initia un proiect de hotarare de consiliu prin care sa se infiinteze aceste centre de zi in toate scolile din sectorul 4, unde spatiile permit.