11.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialProfesorul universitar Cristian Dogaru cere oficial verificarea tezei de doctorat a șefei...

Profesorul universitar Cristian Dogaru cere oficial verificarea tezei de doctorat a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi. El a mai făcut sesizări de plagiat în cazurile Victor Ponta, Gabriel Oprea și Petre Tobă

Profesorul universitar Cristian Dogaru a cerut în mod oficial Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) să verifice teza de doctorat a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi. Cristian Dogaru este cadru didactic la University Campus Suffolk din Marea Britanie.

Profesorul a arătat, în sesizarea transmisă CNATDCU, că noile acuzaţii de nerespectare a standardelor de etică profesională care trenează nerezolvate asupra șefei DNA “pot aduce un prejudiciu grav de imagine şi credibilitate justiţiei din România”. Dogaru mai scrie că, deşi în mod normal o decizie a unui consiliu naţional de etică ar trebui să fie definită, lucrarea lui Kovesi poate fi analizată,

Vezi în galeria foto sesizarea trimisă CNATDCU. 

Dogaru a făcut sesizări de plagiat și în cazurile Victor Ponta, Gabriel Oprea și Petre Tobă, iar acum cere CNATDCU să verifice suspiciunile de plagiat ridicate de Grupul de Investigații Politice (GIP) , condus de Mugur Ciuvica.

Cristian Dogaru a anunțat pe Facebook că a înaintat cererea la CNATDCU la data de 7 octombrie 2016 și că a primit la ea și număr de înregistrare.


Citește și: EXCLUSIVITATE România Liberă. Sesizarea privind plagiatul Laurei Codruța Kovesi a fost invalidată. Ministerul Educației nu poate să înceapă procedura de verificare a lucrării de doctorat

Zvonurile privind depunerea unei sesizări la Unitatea Exe­cutivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) în privința plagiatului nu se susțin. A existat un simplu e-mail anonim sosit pe adresa instituției, a precizat purtătorul de cuvânt Marlena Rotar pentru RL. Înregistrarea sesizării pentru o posibilă fraudă academică trebuie să cuprindă numele celui care face sesizarea, documente în baza cărora se formulează sesizarea și exemple concrete cu privire la existența plagiatului în cadrul tezei de doctorat.


Acum două zile, miercuri, președintele Klaus Iohannis a anunțat că a discutat personal cu șefa DNA pe tema acuzațiilor de plagiat în teza de doctorat a acesteia.

„Am vorbit scurt cu doamna Kovesi, însă nu cred că este ceva special de comunicat aici. Am întrebat-o cum vede acele acuzații, mi-a reiterat că domnia sa nu se simte vinovată cu nimic și atunci am plecat destul de lămurit din discuție”, a spus Iohannis, în fața jurnaliștior.

Totodată, întrebat despre oportunitatea unei demisii a șefei DNA, Iohannis a precizat că „docamdată nu are motive de îngrijorare”, însă că discuția lui cu șefa DNA va fi reluată, în cazul în care vor apărea noi detalii.

„Nu cred că trebuie să vorbim despre o demisie atâta timp cât deocamdată cel puțin nu există niciun indiciu că ar fi un plagiat acolo. Sigur, în măsura în care lucrurile iau altă turnură se poate relua discuția, dar deocamdată nu am motive de îngrijorare”, a spus șeful statului.


Citește și: Mircea Aron, despre declarațiile președintelui în cazul doctoratului lui Kovesi: Nu cred că, din poziţia sa de mediator între puterile statului, şi-a depăşit atribuţiile. Precizările Parchetului ÎCCJ

Preşedintele CSM, judecătorul Mircea Aron, susține că președintele Klaus Iohannis nu și-a depășit artibuțiile cerându-i procurorului general celeritate în soluţionarea dosarului privind acuzaţiile de plagiat în cazul şefei Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Laura Codruţa Kovesi.


În schimb, vineri, președintele Iohannis a declarat la Palatul Cotroceni că el nu are indicii legate de un plagiat al Laurei Kovesi, șefa DNA, dar nu respinge ideea că alte persoane ar putea avea asemenea indicii.

“Eu n-am spus că nu sunt indicii. Eu n-am avut indicii. Am plecat liniștit de la discuția (cu Kovesi – n.n.) pentru că eu n-am avut indicii, Alții, dacă au indicii, să meargă la CSAT, unde doresc”, a spus președintele Iohannis.


Citește opinii pe tema acuzațiilor de plagiat privind lucrarea de doctorat a Codruței Kovesi: 

Schimbați-o pe Kövesi, daca a plagiat. Dar consolidați DNA! | OPINIE

”Dacă Laura Codruța Kövesi a plagiat, va trebui să plece de la conducerea DNA. Ar pleca dezonorată. Dar acuzația trebuie probată de către CNATDCU. Am un dublu standard? Plagiatul lui Ponta a fost dezvăluit de revista The Nature, care și-a asumat acuzațiile. Eu cred că situația din 2012 era complet diferită de cea de acum. Indiferent de soarta lui Kövesi, DNA trebuie consolidată” … citește mai departe aici

Eroi n-au fost, eroi nu-s încă. Cazul Kövesi | OPINIE

”Acum, cetățenii invocați de Kövesi sunt în fața unui test de credință: a plagiat (adică a furat intelectual) sau nu eroina lor?; a avut eroina lor relații atât de apropiate cu cei pe care acum DNA îi cercetează în mai multe dosare? Și, dacă da, cum a fost posibilă existența acestor relații, care era liantul dintre cei suspectați acum de acte grave de corupție și procurorul general al României de la acea vreme? Cum, deci, au putut sta la aceeași masă (dacă au stat) eroina valorilor pozitive și antieroii tuturor valorilor negative?” … citește mai departe aici ….

Grupul de Investigaţii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvică, a susţinut, în mai 2002, că teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi este un plagiat. GIP a publicat mai multe pasaje din lucrări de specialitate care s-ar regăsi, fără citarea sursei, în lucrarea Codruţei Kovesi, care şi-a obţinut doctoratul în decembrie 2011, la Universitatea de Vest din Timişoara.

Experţii tehnici ai Consiliului Naţional de Etică (CNE) au stabilit în iulie 2012 că procurorul general Codruţa Kovesi nu a plagiat în teza de doctorat. 

Sebastian Ghiţă a înregistrat, pe 27 septembrie, la Parchetul ICCJ un autodenunţ, în care a susţinut că, în 2012, a participat la falsificarea raportului în care se arăta că teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi nu este un plagiat, el susţinând că era un raport care a fost ”scris în Guvernul României”.


Citește și: Denunț cusut cu ață albă. Ghiţă nu aduce nicio probă în susținerea declarației că a participat la o conspirație pentru a mușamaliza presupusul plagiat al șefei DNA. Dacă se confirmă acuzele lui Ghiță, el și Ponta riscă pușcăria

„Ghiță pare că joacă la cacealma. Faptul că nu a depus o sesizare la CNATDCU în care să reclame presupusul plagiat săvârșit de Kövesi,  pentru a prelungi suspansul și a rostogoli amănuntele de senzațional de care sunt ahtiate televiziunile, mă face să cred că totul e parte dintr-un joc de distrugere a imaginii doamnei Kövesi și a DNA”, a afirmat un specialist consultat de România liberă …citește mai departe aici 


În ceea ce privește teza sa de doctorat, șefa DNA a declarat că poate demonstra autenticitatea tezei sale de doctorat. Totodată, ea a susținut că instituția pe care o conduce, cât și procurorii sunt atacați, „în exclusivitate” de persoane cercetate penal.


Citește declarațiile șefei DNA pe tema acuzațiilor de plagiat: 

VIDEO. Documentele prezentate de șefa DNA, prin care susține autenticitatea lucrării de doctorat. Kovesi: Teza mea este corectă, am muncit la ea șapte ani. Rectorul Universității din Iași: Nu poate fi vorba de plagiat, pentru că ”argumentația este cursivă și logică”


 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Prețului RCA-ului, plafonat. Transportatorii acuză că este o păcăleală

Prețurile RCA ar putea rămâne plafonate până la 30 iunie 2024. Este propunerea Ministerului de Finanțe, care a pus aseară în dezbatere publică un proiect de hotărâre...

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...

Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede prelungirea limitării adaosului comercial la alimentele de bază până la finalul anului 2024

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea privind aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului 5/2024 pentru modificarea şi completarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului...
Ultima oră
Pe aceeași temă