30.1 C
București
luni, 8 august 2022
AcasăSpecialProfesorul Ioan Stanomir: Statul rus este cel mai mare inamic al națiunii...

Profesorul Ioan Stanomir: Statul rus este cel mai mare inamic al națiunii ruse

Statul rus este cel mai mare inamic al al națiunii ruse, fiindcă îi dă iluzia grandorii, răpindu-i, în primul rând, libertatea, a afirmat duminică la Târgul de Carte Gaudeamus, profesorul Ioan Stanomir.

„Lucrul acesta cred că l-au înțeles rușii cel mai bine și nu este nevoie de noi să le explicăm acest fapt, fiindcă în momentul în care li se permite să exprime, o parte dintre ei o exprimă foarte elocvent”, a declarat, citat de Agerpres, profesorul Stanomir, la lansarea cărții sale „Rusia, 1917. Soarele însângerat. Autocrație, revoluție și totalitarism”, apărută în colecția „Istorie” a Editurii Humanitas.

El a precizat că nu dorește ca volumul să fie înțeles „ca un pamflet împotriva statului rus, în general, sau a națiunii ruse, în particular”. „Această carte e fundamental întemeiată pe o admirație profundă față de cultura rusă și, de asemenea, vine pe fundalul unor preocupări mai vechi ale mele legate de istoria comunismului”, a spus autorul.

Profesorul Ioan Stanomir s-a declarat „un spirit antitotalitar”, în sensul în care îi repugnă „visceral atât comunismul cât și variatele forme de fascism”.

Cum a fost posibil să se întâmple Revoluția rusă de la 1917? Care au fost premisele și care au fost urmările ei? Ar fi putut Rusia avea o altă istorie? — sunt câteva dintre întrebările la care își propune o serie de răspunsuri lucrarea scrisă de Ioan Stanomir.

Cartea nu se dorește o istorie a Rusiei, autorul trecând însă în revistă ideile și contextele care au făcut posibilă lovitura de stat din 7 noiembrie 1917 și care au condus la instaurarea totalitarismului.

Cele mai citite

Tusea și Junghiul, pentru Primăria Capitalei

Bucureștiul ar trebui recunoscut ca unul dintre cele mai rezistente orașe din lume. Capitala noastră continuă să existe, în ciuda torturilor la care a fost...

Farmecul bijuteriilor cu perle. Când și cum să porți aceste superbe accesorii?

Bijuteriile cu perle sunt printre cele mai elegante piese din colecția unei femei. Clasice și rafinate, ele au devenit o alegere tot mai populară...

Weekend prelungit. Bugetarii sunt liberi pe 15 august

Ziua de 15 august 2022 este zi liberă de la stat, astfel că majoritatea românilor vor beneficia de o minivacanță la mijlocul acestei luni. Adormirea...
Ultima oră
Pe aceeași temă