8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialProfesorul Ioan Stanomir: Statul rus este cel mai mare inamic al națiunii...

Profesorul Ioan Stanomir: Statul rus este cel mai mare inamic al națiunii ruse

Statul rus este cel mai mare inamic al al națiunii ruse, fiindcă îi dă iluzia grandorii, răpindu-i, în primul rând, libertatea, a afirmat duminică la Târgul de Carte Gaudeamus, profesorul Ioan Stanomir.

„Lucrul acesta cred că l-au înțeles rușii cel mai bine și nu este nevoie de noi să le explicăm acest fapt, fiindcă în momentul în care li se permite să exprime, o parte dintre ei o exprimă foarte elocvent”, a declarat, citat de Agerpres, profesorul Stanomir, la lansarea cărții sale „Rusia, 1917. Soarele însângerat. Autocrație, revoluție și totalitarism”, apărută în colecția „Istorie” a Editurii Humanitas.

El a precizat că nu dorește ca volumul să fie înțeles „ca un pamflet împotriva statului rus, în general, sau a națiunii ruse, în particular”. „Această carte e fundamental întemeiată pe o admirație profundă față de cultura rusă și, de asemenea, vine pe fundalul unor preocupări mai vechi ale mele legate de istoria comunismului”, a spus autorul.

Profesorul Ioan Stanomir s-a declarat „un spirit antitotalitar”, în sensul în care îi repugnă „visceral atât comunismul cât și variatele forme de fascism”.

Cum a fost posibil să se întâmple Revoluția rusă de la 1917? Care au fost premisele și care au fost urmările ei? Ar fi putut Rusia avea o altă istorie? — sunt câteva dintre întrebările la care își propune o serie de răspunsuri lucrarea scrisă de Ioan Stanomir.

Cartea nu se dorește o istorie a Rusiei, autorul trecând însă în revistă ideile și contextele care au făcut posibilă lovitura de stat din 7 noiembrie 1917 și care au condus la instaurarea totalitarismului.

Cele mai citite

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...

Mihai Chirica, trimis în judecată de DIICOT! Ce acuzații i se aduc primarului municipiului Iași

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a fost trimis în judecată de DIICOT în dosarul „Veranda”, în legătură cu emiterea ilegală a unor autorizaţii de...

Trei avioane F-16 cumpărate din Norvegia au ajuns în România

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat, astăzi, la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă