Ultima serie de invatacei in management sanitar din acest an nu au sanse prea mari sa ajunga directori de spital. Potrivit ordinului ministrului Sanatatii, concursul pentru ocuparea unui loc se va tine intre 18 si 25 octombrie, tocmai in perioada in care cei 500 de participanti vor finaliza cursurile formate din sapte module. Surprinzator, printre profesorii Scolii Nationale de Sanatate Publica si Management Sanitar (SNSPMS) se numara deputatul Mircea Ifrim, critic al reformei sanitare a lui Nicolaescu.
De patru ori mai multi
In dorinta sa de reformare a sistemului sanitar, ministrul Nicolaescu a simtit nevoia sa infiinteze o noua scoala pentru manageri de spital, prin reorganizarea Institutului National de Cercetare-Dezvoltare in Sanatate. Este vorba despre Scoala Nationala de Sanatate Publica si Management Sanitar care va detine monopolul in pregatirea directorilor de spital. Fara absolvirea acestor cursuri, nici un muritor de rand, fie medic, inginer sau economist, nu poate sa viseze la postul de director de spital. „Numarul primilor cursanti a fost peste asteptari, in prima grupa s-au inscris peste 1.000, din care 400 au fost doar in Bucuresti. 927 au luat examenul. In ultima serie din acest an avem inscrisi 500. Daca tinem cont ca in Romania exista 423 de spitale, numarul cursantilor a fost de aproximativ 4 ori mai mare decat numarul spitalelor”, a declarat Florin Sologiuc, directorul general al SNSPMS. Acesta a declarat ca a incercat sa atraga in procesul de invatamant lectori care apartin universitatilor de medicina si farmacie, dar si universitatilor economice.
Criticul Ifrim accepta sa predea
Printre profesorii implicati in procesul de invatamant al mult-ravnitei scoli se numara si profesorul Mircea Ifrim, presedintele Comisiei de Sanatate din Camera Deputatilor. Culmea, acesta a criticat in repetate randuri pachetul legislativ de reforma din sanatate al ministrului Nicolaescu. Deputatul Mircea Ifrim a atacat chiar transformarea vechiului institut, considerand ca astfel „se creeaza risipe”, insa tocmai domnia sa a acceptat sa predea la scoala nou-infiintata (prin titlul XVI din pachetul de reforma sanitara). Dar cand e vorba de un ban cinstit, principiile nu mai conteaza. „Lefurile lectorilor sunt confidentiale, dar acestia sunt platiti la nivelul standardului care exista in Romania pentru profesorii universitari”, a spus directorul Florin Sologiuc. Fiecare participant la curs a trebuit sa achite o taxa de 11 milioane de lei. Avand in vedere ca prin bancile scolii s-au perindat 1.500 de persoane, SNSPMS a strans o suma frumusica de peste 16 miliarde de lei vechi. Un alt profesor care a impartasit „studentilor” sai, unii directori de spital cu rezultate deosebite, din tainele unui management spitalicesc de succes este si dr. Emil Imbri, fost medic-sef al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate in guvernarea PSD, director interimar al Spitalului CFR 2 si actual membru PD.
Nu au timp sa se pregateasca
Parerile celor in cauza sunt impartite. De exemplu, dr. Mioara Gavrila, medic de medicina interna la Spitalul Malaxa, a declarat: „Cursul este interesant. In prima parte au participat managerii intermediari. Eu nu cred ca voi avea o sansa, deoarece timpul de pregatire nu-mi permite sa concurez pentru un post de manager de spital. Sunt subiecte care necesita un timp de pregatire”.
l Gabriela Vida, de la Directia Medicala – Ministerul Transporturilor: „Am venit cu scopul de a-mi imbunatati activitatea profesionala. Cursul este structurat pe sapte module: management financiar, audit, resurse umane, DRG etc. Am inceput cursurile pe 18 septembrie si le vom finaliza la jumatatea lunii noiembrie. Se tin de doua ori pe saptamana”.
l Radu Mihailescu, medic pneumolog Spitalul Militar: „Cu certitudine voi participa la examen, consider problematica de mare utilitate si interes”.
Batalie la Bucuresti
Directorul SNSPMS sustine ca adevarata batalie se va duce pentru spitalele din Bucuresti. „Din acest punct de vedere va fi o diferenta foarte mare intre Bucuresti si restul tarii. Sunt directori de spitale de 10 ani care nu au cunostinta de ce inseamna un sistem de resurse umane, evaluarea lui etc. Nu cunosc chestiuni elementare legate de sistemul de achizitii, ce inseamna sistemul actual de evaluare al spitalelor, in ce conditii se platesc spitalele dupa performanta”, este de parere Sologiuc.
Alte motive
„Multi cursanti nu au venit sa participe la concursul organizat de minister in aceasta toamna. Unii au venit pentru a avea un prim contact cu astfel de cunostinte, deoarece sunt din afara sistemului sau pentru a obtine credite de la colegiul medicilor”, a spus Florin Sologiuc.