11.3 C
București
duminică, 15 septembrie 2024
AcasăSpecialProfesori de nota 2,4

Profesori de nota 2,4

Peste 8.000 de candidaţi la un post de profesor au obţinut note sub 5 la examenul de titularizare de anul acesta. Procentul de promovabilitate a fost mai scăzut decât în 2009.

Dacă îl întrebai pe Marius Pleş, de 29 de ani, înainte să intre la proba scrisă la biologie la examenul de titularizare, ce notă crede că va lua, ţi-ar fi zis că speră la un opt. După ce s-a uitat lung la cele trei subiecte, în dimineaţa zilei de 14 iulie, ţi-ar fi zis că se aşteaptă la un şapte. Dacă îl întrebi acum, după afişarea rezultatelor, îţi spune că a luat sub 5. Nota primită a fost însă 2,4.

„Au fost trei subiecte. Mari şi late. Având în vedere ce notă am luat, vă daţi seama că nu mi s-au părut uşoare”, spune Marius, cu vocea stinsă. Tânărul a fost al patrulea care a ieşit din sală, după trei ore de chinuri. „Trei dintre cei 24 din sală s-au uitat pe subiecte şi au ieşit, n-au mai dat examenul. N-aş putea să vă spun subiectele. Nu le-am uitat, dar n-aş vrea să le mai repet”, spune Marius, căruia încă nu i-a trecut gustul amar al eşecului.

7,97 la licenţă, 2,4 la titularizare

Arădeanul a absolvit Facultatea de Biologie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca anul acesta şi spera să fie măcar suplinitor de biologie în satul natal, Tauţ, din judeţul Arad. Chiar şi pentru un post de suplinitor, cât a luat nu-i ajunge nici pe jumătate, pentru că nota necesară este de cel puţin 5.00. Marius a fost profesor suplinitor de sport timp de şapte ani în satul natal, după ce a absolvit prima facultate, de Educaţie Fizică, la Arad. A vrut mai mult şi s-a înscris la Facultatea de Biologie, pe care a absolvit-o vara aceasta cu media de licenţă 7,97. Pentru examenul de titularizare s-a pregătit trei săptămâni, convins că informaţiile acumulate în facultate i-au rămas proaspete în minte. Când a văzut scris, negru pe alb, 2.4 în dreptul numelui său, a rămas trăsnit. „Nu mă aşteptam la o notă atât de mică. Un 7, chiar un 8 speram”, spune tânărul, uşor ruşinat de diferenţa dintre aşteptările sale şi nota finală. 

63 de candidaţi cu nota 1,45 cu 10 curat  

Marius şi încă 8.374 de candidaţi au obţinut note sub 5 la concursul de titularizare şi nu vor putea deveni, anul acesta, titulari sau suplinitori. Dintre cei 49.205 candidaţi înscrişi, 34.804 au fost notaţi, pentru că mulţi nu s-au prezentat sau au renunţat după ce au văzut subiectele. Cu aproape 13.000 de candidaţi (37 la sută) care au luat note între 7 şi 10 şi pot obţine un post de profesor titular şi alţi  13.500 care au luat peste 5 şi pot deveni suplinitori, examenul de anul acesta are o promovabilitate de 76 la sută, la nivel naţional, înainte de contestaţii, potrivit statisticilor Ministerului Educaţiei.

Patruzeci şi cinci dintre can­didaţii la concursul de titularizare de anul acesta au primit nota maximă, în timp ce 63 au fost notaţi cu nota 1. În 2009, 83 la sută dincandidaţi au obţinut note peste 5 şi 43 la sută au luat cel puţin 7. Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Aurel Cornea, îşi explică această scădere a promovabilităţii cu şapte procente prin slaba pregătire a candidaţilor. „Sunt din ce în ce mai mulţi absolvenţi de la private, de la ID sau de la tot felul de forme de învăţământ, care, în opinia mea, sunt deficitari în ce priveşte pregătirea. Nu exclud şi un grad  mai mare de exigenţă a subiectelor, ceea ce e benefic pentru învăţământul românesc, în opinia mea”, a spus sindicalistul.

Cei 13.000 de candidaţi care au obţinut cel puţin nota 7 vor fi re­partizaţi, în ordinea notelor, pe cele 5.728 de posturi didactice titularizabile, în perioada 21-23 iulie. Cei 7.272 care nu vor prinde o catedră se vor alătura celor 13.522 care au luat peste cinci pentru ocuparea posturilor de suplinitori, în număr de 49.000. 

Cele mai citite

Joe Biden se va preocupa de întărirea Ucrainei pentru restul mandatului

Preşedintele american Joe Biden este "hotărât" să folosească restul mandatului său pentru a întări Ucraina şi se va întâlni cu omologul său Volodimir Zelenski...

Joe Biden se va preocupa de întărirea Ucrainei pentru restul mandatului

Preşedintele american Joe Biden este "hotărât" să folosească restul mandatului său pentru a întări Ucraina şi se va întâlni cu omologul său Volodimir Zelenski...
Ultima oră
Pe aceeași temă