25.6 C
București
vineri, 4 octombrie 2024
AcasăSpecialProfesionistii pokerului

Profesionistii pokerului

Cine a intrat cel putin o data intr-un cazinou din Romania nu se poate sa nu fi remarcat lumea pestrita care populeaza locul: chinezi inexpresivi, turci burtosi, arabi galagiosi care au ceva de reclamat dealerilor, evrei aroganti, miliardari damboviteni cu ceasuri scumpe la mana sau camatari pregatiti in orice moment “sa scoata de la ananghie” vreun jucator ramas lefter. Un loc al viciilor, am putea spune. Dintr-o alta perspectiva, un cazinou este si un teren in care se confrunta mintile ascutite. Acest lucru se verifica usor la masa de poker, acolo unde jucatorii adevarati vin in fiecare zi, ca la serviciu. Dupa opt ore de joc, sau zece, sau 12, ei se ridica si pleaca acasa cu mii de euro in buzunare. Pentru ei pokerul este o profesie din care-si castiga existenta. Si traiesc bine tocmai pe seama marii mase de jucatori care vin in cazinou si-si joaca banii, sperand ca vor avea noroc acolo unde nu-i loc de noroc.

Profesionistii pokerului si-au inceput meseria pe internet, pe site-urile de profil, au citit carti de specialitate si numai dupa ce au aflat toate secretele jocului au intrat in cazinou. Si nu vor sa mai iasa de acolo pentru ca, nu-i asa, cand poti trai ca un nabab de pe urma viciilor altora de ce ti-ai mai bate capul cu altceva?
Cristian Dragomir are 28 de ani si este recunoscut ca fiind unul dintre cei mai buni jucatori de poker “Texas hold’em” din Romania. Ca palmares, anul trecut a fost unul reusit pentru Dragomir: locul intai la Budapest Poker Open Masters din Ungaria (premiu de 13 mii de euro) si locul intai la Romanian Poker Tour – Cluj, concurs pentru care a incasat 18.300 lei noi. Ambele turnee au fost organizate in cazinouri.

Cristi Dragomir: “Pe termen lung, norocul este zero, stiinta jocului conteaza”

Programul de lucru al lui Dragomir este la fel ca al unui functionar obisnuit: cinci zile pe saptamana, intre 8 si 10 ore pe zi. Locul de munca: cazinoul. Castigurile de anul trecut: aproximativ 60 de mii de euro. Filozofia de joc a lui Dragomir este cat se poate de simpla: “Eu sunt un jucator foarte bun, iar in jurul meu sunt multi jucatori slabi. Mi se pare normal sa le iau banii. Legea pokerului spune ca, pe termen scurt, orice jucator poate castiga. Pe termen lung, doar cei care stiu sa joace cu adevarat castiga. Altfel spus, nu ma deranjeaza daca intr-o seara ma ridic de la masa cu o pierdere de cinci mii de euro, cum de pilda mi s-a intamplat acum doua zile. Stiu ca voi recupera banii, deoarece pe termen lung norocul si ghinionul nu prea mai au importanta. De fapt, pe termen lung, importanta norocului se apropie de zero la suta. Restul este stiinta jocului”, spune Dragomir.
Ca toti jucatorii buni, Dragomir a inceput sa joace pe internet, in turnee freeroll (turnee in care se joaca gratis, iar castigatorii primesc sume modice). “Primul castig a fost de un dolar si 87 de centi. Apoi am mai participat la un concurs si am castigat 15 dolari. Cu banii astia am intrat la un turneu pe bani si am castigat 200 de dolari si uite asa, din aproape in aproape, am ajuns sa adun in medie intre 2.000 si 3.000 de dolari pe luna. Prima data am jucat in cazinou cand s-a deschis o masa de poker pe care puteam sa mi-o permit, cu blind-uri (n.r. – mize fortate care se pun inainte de impartirea cartilor) de 25 de mii si 50 de mii de lei. Acum joc fara sa-mi mai pese de miza”, spune Dragomir, care isi bazeaza jocul pe calcule matematice si pe teoria probabilitatilor, pe citirea fiecarui adversar in parte si, nu in ultimul rand, pe improvizatie. “Ma ajuta foarte mult faptul ca pot sa «citesc» oamenii. De exemplu, acum cateva zile jucam cu un evreu. Erau in joc cam cinci mii de euro. M-am uitat la reactiile lui si mi-am dat seama ca suma asta este destul de mare pentru el. Nu aveam nimic in mana, dar m-am comportat ca si cum as fi avut «o culoare» (n.r. – toate cele cinci carti de aceeasi culoare). El avea carte buna, stiam asta, dar am cerut inca o mie de dolari. S-a retras si atunci am castigat eu banii. La sfarsitul jocului i-am aratat cartile. S-a enervat teribil, dar asta e!”, povesteste Dragomir.
Cristi Dragomir este casatorit si spune ca meseria de jucator de poker ii creeaza destule probleme in familie. De aceea sta doar cinci zile pe saptamina in cazinou, restul il petrece cu sotia, careia, ca sa o mai imbuneze, ii mai face si cate o surpriza: “O mai iau cateodata sa facem cumparaturi la Milano, ca asa am vazut in filme. In ultimul timp s-a obisnuit cu viata asta, stie ca din poker vin banii”, spune Dragomir. Cum este cand trebuie sa te prezinti si te recomanzi “jucator de poker”? “De regula ma prezint «inginer», ca asta e profesia mea, desi n-am practicat-o niciodata. Stiu foarte bine cum s-ar uita oamenii la mine daca m-as recomanda jucator de poker.”

Lucian Stoian pierde bani doar in sesiune

Lucian Stoian are 21 de ani si spune ca anul trecut pokerul i-a adus un profit de 10 mii de euro. Este si castigatorul a doua turnee organizate in cazinou, primele doua la care a participat in viata lui. Lucian este o prezenta activa pe forumurile de pe internet unde se discuta despre poker, a citit multe carti de specialitate – comandate din strainatate, pentru ca in Romania nu se gasesc – si a studiat mult stilul jucatorilor celebri din America, printre care, la loc de cinste, se afla canadianul de origine romana Daniel Negreanu. Anul acesta Lucian Stoian nu prea a intrat in cazinou, pentru ca se afla in plina sesiune – este student la Politehnica -, dar o data ce termina examenele se va intoarce la masa de joc, acolo unde pare ca se simte ca rechinul printre pestisori. Ce zic parintii despre stilul de viata al lui Lucian? “S-au opus la inceput, ziceau ca la poker iti pierzi casa. Dar si-au schimbat opinia, mai ales ca acum nu le mai cer bani de cheltuiala. De fapt, au inceput sa aiba incredere in mine”, spune Lucian, care isi doreste sa joace poker in marile cazinouri din lume, cu convingerea ca, in timp, va face fata si va deveni redutabil. “Eu spun la toata lumea ca asta este un joc in care nu ai nevoie de noroc. Trebuie doar sa stii cum sa-l joci. La scoala am prieteni care vor si ei sa castige bani, le spun insa ca trebuie sa invete jocul, sa incerce mai intai pe internet, sa joace gratis sau cu mize mici si numai dupa aia sa intre in cazinou”.

“Ma rog sa nu am ghinion”

MarianoC (unul dintre nick-uri, nu vrea sa-si faca public numele real) este unul dintre cei care joaca poker doar pe internet. Cam opt ore pe zi petrecute in fata calculatorului ii aduc un venit lunar cuprins intre 1.000 si 2.000 de euro. Filozofia lui de joc este “sa-si miroasa” foarte bine adversarii si sa-i caute pe cei slabi sau pe cei al caror joc il cunoaste. “Pokerul hold’em se bazeaza pe matematica. La mine procentul de noroc este cam de 10%. De aceea, cand intru intr-un turneu nu ma rog la Dumnezeu pentru noroc, ci doar sa nu am ghinion. Sa-ti dau un exemplu despre ce inseamna ghinionul. Jucam la un turneu cu premiu de 25 de mii de euro. Ramasesem la masa cu un jucator, aveam carte mai buna ca el. Mai trebuia sa primim cate o carte. Ca sa ma bata trebuia sa-i vina o singura carte: un patru. Exact aia i-a venit din tot pachetul, m-a scos si el a mers mai departe in turneu”, spune MarianoC.

Pro si contra profesionism

In Romania exista mai multe site-uri care promoveaza jocul de poker, dintre care cele mai cunoscute sunt www.holdem.ro si www.romanianpokertour.ro unde, de altfel, sunt inscrisi si cei mai multi dintre jucatorii profesionisti din cazinouri. Administratorul site-ului holdem.ro a lansat chiar o dezbatere pentru cei interesati: este bine sau nu ca jucatorii de poker sa treaca la profesionism si, daca da, cand este momentul potrivit. Concluzia articolului era ca, in ciuda numeroaselor avantaje, viata de jucator nu este chiar floare la ureche. Nu trebuie uitat faptul ca, potrivit statisticilor, din totalul oamenilor care joaca poker, doar 10-20% castiga regulat.

Vineri 13, ziua neagra pokerului

Ziua de 13 octombrie 2006 este denumita de catre jucatorii de poker “vinerea neagra”, deoarece in acea zi presedintele George Bush a semnat o lege prin care li se interzice cetatenilor SUA sa mai joace pe site-uri de jocuri de noroc, inclusiv poker. Ulterior, mai multe site-uri de poker listate la bursa de la Londra au anuntat ca nu mai primesc jucatori din SUA. Mai multe asociatii de poker au protestat si incearca sa demonstreze ca pokerul nu poate fi inclus pe lista interzisa, argumentand ca, de fapt, acest joc este aproape un sport. “Indirect, jucatorii romani de poker au de suferit. In primul rand, vor gasi mai putini “fishi” (jucatori de poker slabi) pe site-urile care nu mai accepta americani.

Mai multe jocuri, o singura miza: banii

Exista mai multe tipuri de poker care se joaca in lume, dar in cazinouri cele mai populare sunt Texas Hold’em si Omaha. Regulile de joc difera pentru fiecare varianta in parte. De exemplu, Texas Hold’em se joaca doar cu doua carti in mana pentru fiecare jucator, iar alte trei sunt puse pe masa, cu fata in sus (poarta denumirea de flop si apartin, practic, tuturor jucatorilor). Se pariaza in etape iar dealerul mai asaza pe masa inca doua carti. Jucatorii incearca sa combine o carte, doua sau nici una din mana cu cele cinci de jos. Omaha seamana foarte mult cu Texas Hold’em, una dintre diferente fiind ca fiecare jucator primeste in mana patru carti. In plus, jucatorii incearca sa combine doua carti (si neaparat doua) din mana cu trei din cele cinci de pe masa. (Sursa: www.holdem.ro)

Daniel Negreanu, milionarul din poker

Unul dintre cei mai cunoscuti jucatori din lume este canadianul de origine romana Daniel Negreanu. De la inceputul carierei si pana in 2006 a castigat aproximativ 9.500.000 de dolari. El a fost declarat Jucatorul Anului in America in 2004, cel mai bun an al sau – cand a castigat 1,7 milioane de dolari.
Daniel Negreanu s-a nascut la Toronto in urma cu 33 ani, dupa ce parintii sai emigrasera din Romania. Conform biografiei sale, a renuntat la liceu pentru a-si urma cariera de jucator de poker si la 21 de ani s-a mutat in Las Vegas. Initial a pierdut toti banii pe care-i avea, asa incat s-a intors la Toronto sa-si refaca veniturile. La 23 de ani a revenit in SUA si, potrivit propriul site, de atunci nu a incetat sa castige. In 1998, a devenit Campion Mondial de Poker (WSOP)

Cele mai citite

Cea mai așteptată funcție pentru Spotify: Offline Backup

Spotify a anunțat lansarea unei funcții noi, numită Offline Backup, disponibilă exclusiv pentru utilizatorii Premium. Offline Backup, funcție nouă pentru Spotify Această funcție le permite utilizatorilor...

Eminem urmează să devină bunic

Joi, 3 octombrie, Eminem, în vârstă de 51 de ani, a lansat un videoclip emoționant pentru piesa sa „Temporary”, care prezintă zeci de filmări...

Franța, fără Mbappe și Kante în Liga Națiunilor!

Didier Deschamps a anunțat lotul pentru meciurile din Liga Națiunilor, unde absențele notabile sunt Kylian Mbappe și N'Golo Kante, doi dintre cei mai importanți...
Ultima oră
Pe aceeași temă