26 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024
AcasăSpecialProducatorii agricoli resping nominalizarea lui Onofrei ca ministru al Agriculturii

Producatorii agricoli resping nominalizarea lui Onofrei ca ministru al Agriculturii

Federatia Nationala a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR) respinge nominalizarea lui Orest Onofrei pentru functia de ministru al Agriculturii si cere ca portofoliul sa fie atribuit cuiva "din sistem", "compatibil cu persoana" lui Dacian Ciolos, desemnat comisar european pentru Agricultura, informeaza Mediafax.

"FNPAR este contrariata de propunerea facuta pentru ocuparea portofoliului de ministru de la Ministerul Agriculturii. (…) Crede cineva ca un om din afara sistemului poate intelege si reprezenta agricultorul roman asa cum «normele europene» o solicita? Noi credem ca «turismul la Bruxelles», la nivel de inalta reprezentare, se va incheia odata cu sfarsitul acestui an", se arata intr-o scrisoare deschisa a federatiei.

Sursa citata apreciaza ca agricultura este amenintata de "un pericol major", respectiv politizarea acestui domeniu.

Federatia sustine ca promisiunile politicienilor privind numirea unui ministru al Agriculturii "din randurile agricultorilor" sunt doar "vorbe goale".

"Pentru a face fata provocarilor referitoare la intentia de diminuare a bugetului PAC dupa 2013, schimbarile climatice, managementul apei, negocierile cu Organizatia Mondiala a Comertului, utilizarea energiei provenite din sursele alternative celei fosile atunci trebuie sa ascultam vocea agricultorilor si sa le dam ministrul de care au nevoie, omul care sa inteleaga cele mai sus expuse si care sa se bata pentru ele", se mentioneaza in scrisoarea semnata de presedintele FNPAR, Viorel Matei.

Cu un buget alocat Ministerului Agriculturii de patru ori mai mic decat necesarul, fara o strategie clara in domeniu si cu o lipsa de incredere in nominalizarea facuta pentru postul de ministru "nemultumirile vor fi din ce in ce mai mari" printre cei care lucreaza sau locuisc in mediul rural, sustin producatorii agricoli.

"Este un lucru extraordinar ca avem un post de comisar care se ocupa cu agricultura la nivel european, acesta este un post de forta, insa pentru agricultura Romaniei acest fapt nu poate fi speculat la maxim daca aceasta propunere nu este dublata de o propunere de ministru care sa fie compatibil cu persoana domnului Dacian Ciolos", conform sursei citate.

FNPAR nu mentioneaza in scrisoare numele lui Orest Onofrei, vorbind doar despre "propunerea facuta pentru ocuparea portofoliului de ministru de la Ministerul Agriculturii".

Senatorul PDL de Suceava Orest Onofrei, desemnat pentru functia de ministru al Agriculturii, este absolvent al Facultatii de Medicina Veterinara si a fost, pe rand, medic veterinar la Herghelia Radauti, sef al DSV Suceava, consilier judetean, deputat, prefect, subprefect si acum senator.

Onofrei locuieste in Suceava, are 51 de ani, este casatorit si are trei fiice.

El este doctor in stiinte veterinare, a absolvit si cursurile Facultatii de Inginerie si Management agro-turistic, are master in administratie publica, a absolvit cursurile Institutului National de Administratie si pe cele ale Colegiului National de Informatii.

Onofrei a fost medic veterinar la Herghelia de la Radauti, director al Directiei Sanitare Veterinare Suceava intre 1996 si 2001, a fost ales in noiembrie 2004 deputat PNL de Suceava, dar in ianuarie 2005 a renuntat la mandat fiind numit prefect de Suceava, functie pe care a detinut-o pana in primavara anului 2008, cand a fost numit subprefect, functie la care a renuntat in august 2008 cand s-a inscris in PDL si a candidat pentru Senat din partea acestui partid, fiind ales senator in colegiul nr. 2.

El este, in prezent, secretar al Biroului Permanent al Senatului si prim-vicepresedinte al organizatiei PDL Suceava

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă