3.9 C
București
miercuri, 11 decembrie 2024
AcasăSpecialScandal de corupție în sistemul public de sănătate, cu prejudiciu de peste...

Scandal de corupție în sistemul public de sănătate, cu prejudiciu de peste 46 milioane de lei. Șeful Casei Naționale de Sănătate și un fost consilier al lui George Maior, la SRI, vizați în dosar

UPDATE 17.15: Surse judiciare au declarat, pentru Mediafax, că una dintre persoanele vizate de ancheta privind decontări fictive de la CNAS ar fi Sergiu Nicolae Ciobanu, fost consilier al lui George Maior la SRI. O altă persoană vizată este directorul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Marian Burcea

Sergiu Nicolae Ciobanu a fost adus de la Ministerul Apărării Naţionale (MApN) la SRI de George Maior, fost şef al serviciului, pentru a îi fi consilier. Acesta a părăsit SRI la finalul mandatului de director al lui George Maior.

UPDATE 16.05: Șeful CNAS, Marian Burcea, este vizat de o anchetă DNA, susțin surse citate de Digi24.

UPDATE 15.05: Potrivit unor surse judiciare, citate de News.ro, mari sume de bani din fondurile Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CSAMB) ar fi fost fraudate prin decontarea unor servicii fictive de îngrijiri medicale la domiciliu pe baza a sute dosare medicale întocmite în fals.

În acest caz ar fi implicaţi funcţionari din cadrul CSAMB, funcţionari aflaţi sub protecţia unor persoane din conducerea instituţiei, dar şi din conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

 Conform aceloraşi surse, ar fi existat  numeroase situaţii în care, prioritate la aprobare şi decontare ar fi avut dosarele medicale cu pacienţi fictivi, în timp ce solicitările pacienţilor asiguraţi  care, în mod real, ar fi avut dreptul să beneficieze de servicii medicale la domiciliu ar fi fost refuzaţi. Pentru evitarea depistării fraudelor, s-ar fi întocmit, în fals, raportări lunare de servicii medicale necesare decontărilor, iar în paralel erau introduse şi şterse date din sistemul informatic unic integrat al CNAS prin accesarea fără drept a acestuia, astfel încât în sistem să apară că serviciile medicale au fost efectuate în realitate.

Prejudiciul adus bugetului CASMB ar fi de aproximativ 13.200.000 lei,  cu vătămarea drepturilor legale ale asiguraţilor cărora le-a fost refuzat acest tip de servicii medicale, respectiv asistenţă medicală la domiciliu.

Mai mult, funcţionari din cadrul CNAS şi ai CASMB, inclusiv funcţionari cu atribuţii de control, ar fi pretins foloase materiale  de la reprezentanta unei societăţi care oferea asistenţă medicală la domiciliu, în schimbul renunţării la efectuarea activităţii de control la societatea respectivă.     

Conform aceloraşi surse, în contextul unui control al Curţii de Conturi, persoane din sistemul asigurărilor de sănătate ar fi acţionat în aşa fel încât să împiedice aflarea situaţiei reale cu privire la decontarea anumitor medicamente  în favoarea unor pacienţi fictivi. Astfel, medicamente în valoare de 33.000.000 de lei, ar fi fost decontate prin întocmirea frauduloasă a unor documente medicale de natură să creeze impresia că neregulile constatate de Curtea de Conturi se încadrau într-o excepţie prevăzută în anumite norme ce ar fi fost elaborate de CNAS. 

Funcţionarii sunt acuzaţi de luare şi dare de mită, trafic de influenţă, constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune, abuz în serviciu, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, fals informatic, iar faptele au fost comise în perioada ianuarie 2016 – august 2017.



13.20: Perchezițiile DNA vizează sediul Casei Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi sediul Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB), au declarat, pentru Mediafax, surse judiciare.


Procurorii anticorupție efectuează, joi, 50 de percheziții simultan, într-un dosar de corupție. Printre ele, sunt vizate două instituții publice.

Infracțiunile cercetate ar fi fost săvârșite în perioada 2016 – august 2017.  

Procurorii DNA fac percheziții și la sediile unor firme, dar și la domiciile unor persoane vizate în dosar. 

În curs de actualizare 

Cele mai citite

Samsung Galaxy S25 Ultra va fi mai scump față de modelele anterioare

Se apropie lansarea noii serii Galaxy S25 de la Samsung, iar zvonurile recente sugerează o majorare a prețurilor, în special pentru modelul Ultra. Samsung...

Manchester City, în mijlocul unei furtuni financiare! Numărul acuzațiilor a ajuns la 130

Manchester City, campioana en titre a Angliei, se confruntă cu o situație tot mai complicată după ce numărul acuzațiilor pentru presupuse nereguli financiare a...

Piața datoriilor structurate din SUA crește accelerat, depășind nivelurile record din 2021

Pe fondul cererii în creștere pentru randamente superioare, piața produselor financiare structurate din SUA a atins noi recorduri în 2024, cu un volum de...
Ultima oră
Pe aceeași temă