Procurorii cerceteaza moartea unei tinere de 17 ani, care ar fi decedat in urma unei intreruperi de sarcina facuta de medicul Petru Mercut la Clinica Sabyc in 2006, se arata in referatul procurorilor de prelungire a mandatelor de arestare preventiva in cazul celor 3 persoane pentru trafic cu ovule, scrie NewsIn.
Medicul Petru Mercut este fostul director al Spitalului Filantropia din Bucuresti.
In motivarea propunerii de prelungire a mandatelor pentru medicul Harry Mironescu, fiul sau, Yair Miron si secretara de la Sabyc, Cecilia Borza, procurorii noteaza ca se fac cercetari "in vederea lamuririi cu acuratete si sub toate aspectele a imprejurarilor care au condus la decesul, in data de 9 octombrie 2006, a Danielei Barda(minora in varsta de 17 ani), careia, la data de 5 octombrie 2006, invinuitul Petru Mercut i-a facut o intrerupere de sarcina in sediul SC Sabyc SRL, fara a avea consimtamantul parintilor victimei, existand suspiciuni de savarsire a infractiunii de provocare ilegala a avortului, care a avut drept urmare moartea femeii insarcinate".
Tot in referatul de prelungire a mandatelor, procurorii specifica faptul ca medicul Petru Mercut are calitatea de invinuit in acest dosar. Conform acelorasi surse, cercetarile vor fi extinse si asupra altor medici romani si straini, dar si asupra unor functionari din cadrul mai multor institutii de stat, care ar fi avut legatura cu patronii Sabyc.
De asemenea, reprezentantii DIICOT sustin, in acelasi document, ca au identificat aproximativ 70 de donatoare de ovocite, pe care le vor audia. Procurorii urmeaza sa faca o expertiza contabila pentru a vedea daca statul roman a fost prejudiciat de activitatea Sabyc, acestia avand indicii precum ca reprezentantii clinicii nu ar fi platit impozitele catre stat.
La sfarsitul lunii iulie, surse judiciare au declarat pentru NewsIn ca trei medici romani, care lucrau la clinica Sabyc, sunt cercetati penal de procurorii DIICOT in dosarul de trafic de ovule.
Tribunalul Bucuresti a admis, vineri, cererea procurorilor DIICOT de prelungire a mandatelor de arestare pentru patronul clinicii Sabyc, Harry Mironescu, pentru fiul sau, Yair Miron, si pentru secretara Cecilia Borzea, iar pe numele celor trei au fost emise noi mandate de arestare pentru 30 de zile.
Cei trei au atacat decizia instantei, insa Curtea de Apel Bucuresti a respins recursurile. In consecinta, Harry Mironescu, Yair Miron si Cecilia Borza raman inca 30 de zile in arest.
Procurorii DIICOT Bucuresti au dispus inceperea urmaririi penale a lui Harry Mironescu, Yair Miron si Cecilia Borzea, acestia fiind acuzati de constituirea unui grup infractional organizat si de organizarea traficului de celule de origine umana in scopul obtinerii unui folos material.
Potrivit unui comunicat al DIICOT, procurorii au retinut ca Harry Mironescu, in calitate de medic specialist ginecolog si conducator "de facto" al unei clinici private din Capitala, a pus bazele traficului de celule umane. Astfel, Harry Mironescu a beneficiat de sprijinul fiului sau, Yair Miron, in calitate de asociat unic al clinicii private, precum si de conexiunile pe care le avea cu medici din Israel, specialisti in aplicarea tehnicilor de reproducere asistata, invinuitii Lewit Natan, Zisking Genia, precum si cu alte persoane.