Desi a beneficiat de un larg suport civic, Proclamatia de la Timisoara nu a devenit realitate. Multi nomenclaturisti si numerosi securisti au intrat in politica si au blocat o initiativa care ar fi putut contribui din plin la modernizarea tarii.
Societatea "Timisoara" aniverseaza, in aceasta saptamana, 20 de ani de la adoptarea primului document politic major semnat dupa Revolutie, "Proclamatia de la Timisoara". Initiativa a devenit cunoscuta, mai ales pentru "Punctul 8", care propunea solutia lustratiei pentru a-i scoate din viata publica pe fostii ofiteri de Securitate si activisti comunisti. Cu toate acestea, dupa doua decenii, "Punctul 8" nu a devenit nici o clipa realitate, iar presedintele Societatii "Timisoara", Florian Mihalcea, observa ca prea putine dintre idealurile programatice de atunci s-au implinit. Legea lustratiei, spre exemplu, zace si acum intr-un sertar din Camera Deputatilor, pe care nimeni nu-si mai doreste sa-l deschida. "Am facut si amendamente la acest proiect de lege, pentru ca nu a iesit asa cum am fi dorit noi.
Vrem azi sa le reamintim partidelor politice ca si-au exprimat acordul pentru acest proiect, este vorba de PNL, PDL si UDMR, care detin majoritatea in Parlament. Daca ar dori ca aceasta lege sa treaca, nu ar fi nici o problema", a spus Mihalcea. Vasile Docea, alt membru marcant al Societatii, atrage atentia ca textul Proclamatiei ramane si astazi cat se poate de actual. "A fost primul program politic coerent si articulat, sumar, dar e inca actual. Dovada e ca toate partidele politice din Romania care au dorit sa o rupa cu trecutul comunist au inclus in programul lor idei din Proclamatie. Nu putem avea ideea paternitatii acelor idei, dar asta dovedeste spiritul vizionar al creatorilor sai, din martie '90. Au reusit atunci sa proiecteze si sa prevada cum ar trebui sa evolueze lucrurile in Romania", crede profesorul universitar Docea. Proclamatia de la Timisoara a fost adoptata pe 11 martie 1990.
Documentul a fost redactat in urma manifestatiei populare din Piata Operei, inceputa cu o zi inainte. Initiatorul Proclamatiei, George serban, a devenit mai tarziu deputat PNTCD de Timis. Daca s-ar fi concretizat, "Punctul 8" ar fi blocat accesul oricarui membru al nomenclaturii PCR sau al Securitatii la functii publice, pe o perioada de 10 ani sau trei legislaturi consecutive. Dupa adoptare, documentul a fost recunoscut si sprijinit de sute de asociatii civice, iar aproape 4 milioane de cetateni au semnat apeluri in favoarea introducerii "Punctului 8" in Legea electorala. In ciuda largii sustineri civice, lipsa unui sprijin politic autentic a facut ca acest deziderat sa nu se implineasca nici in ziua de azi.