26.4 C
București
miercuri, 17 iulie 2024
AcasăSpecialProcesul secolului, in dosarul Clearstream, incepe la Paris

Procesul secolului, in dosarul Clearstream, incepe la Paris

"Procesul secolului", in dosarul in care fostul premier francez Dominique de Villepin, este acuzat ca a orchestrat o campanie de denigrare a lui Nicolas Sarkozy in timpul campaniei electorale incepe la Paris, informeaza The Telegraph, citat de ziare.com.

Dosarul in care este acuzat fostul premier a facut valuri in Franta, in conditiile in care politicianul de centru-dreapta, rival al presedintelui Sarkozy, ar putea face cinci ani de inchisoare si poate plati o amenda de 41.000 de lire sterline (aproximativ 45.000 de euro) daca este gasit vinovat de complicitate la calomnie, fals in acte si furt.

Dominique de Villepin, care neaga acuzatiile din dosarul Clearstream, va aparea in fata judecatorilor alaturi de alte patru persoane, in aceeasi sala de judecata in care Maria Antoaneta a fost condamnata la moarte in 1793. Procesul a fost deschis de presedintele Nicolas Sarkozy, care s-a constituit parte civila.

Se pare ca avocatii lui de Villepin vor incerca sa conteste plangerea facuta de presedinte pe motiv ca un sef de stat in functie, cu imunitate prezidentiala, nu poate depune o plangere impotriva unei persoane care nu beneficiaza de imunitate.

Afacerea Clearstream a inceput in mai 2004, cand un judecator a primit o scrisoare anonima si un CD-ROM cu o lista de conturi nedeclarate de la Banca Internationala Clearstream din Luxemburg, persoane care ar fi primit mita in cazul vanzarii unor fregate franceze in Taiwan. Numele conturilor ar fi fost "Nagy" si "Bocsa", in conditiile in care numele intreg al presedintelui francez este Nicolas Sarkozy de Nagy-Bocsa.

Ulterior, conturile au fost modificate si au fost adaugate alte nume, ancheta concentrandu-se asupra persoanelor care au trimis lista. Judecatorii trebuie sa decida daca de Villepin a avut vreo legatura cu trimiterea listelor respective, incercand sa il denigreze pe actualul presedinte, atunci ministru de Finante.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă