UPDATE 11.22: Primul termen al dosarului torลฃionarilor disidentului Gheorghe Ursu a fost amânat, pentru 16 martie, dupฤ ce unul dintre foลtii ofiลฃeri de Securitate care l-au cercetat pe inginerul Gheorghe Ursu a arฤtat cฤ nu are avocat, iar la dosar a fost depusฤ o adeverinลฃฤ cฤ fostul ministru de Interne George Homoลtean, inculpat ลi el, a murit în decembrie, anul trecut. Fiul disidentului a declarat, dupฤ ลedinลฃa de judecatฤ, cฤ Gheorghe Ursu a fost victima unui asasinat politic, informeazฤ News.ro.
„A fost un dosar foarte bine alcฤtuit, am fost surprins de progresul care s-a fฤcut în ultimii doi ani la Secลฃia Parchetelor Militare. Au gฤsit noi probe, noi martori care au fost dispuลi sฤ vorbeascฤ acum, la 30 de ani de la evenimente. ลi-au gฤsit curajul, mai bine mai târziu decât niciodatฤ. Dosarul este foarte solid, inculpaลฃii sunt nominalizaลฃi cฤ l-au torturat pe tatฤl meu, cฤ l-au anchetat în închisoare, deลi era arestat pentru o cauzฤ de drept comun. Am descoperit la CNSAS recent documente care aratฤ cฤ Securitatea aลa lucra. Era o metodฤ de a folosi pretexte de drept comun pentru a închide, a tortura disidenลฃi politici. Tatฤl meu a fost arestat ลi ลฃinut la sediul Miliลฃiei, dar, de fapt, era anchetat de Securitate cât a fost arestat ลi torturat. A fost un asasinat politic intenลฃionat, asta au urmฤrit, sฤ nu mai iasฤ viu de acolo tocmai cฤ sฤ nu relateze regimul la care a fost supus în închisoare”, a susลฃinut, dupฤ proces, Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu.
Înalta Curte de Casaศie ศi Justiศie (ÎCCJ) judecฤ, vineri, primul termen al dosarului în care un fost ลef al Securitฤลฃii, un fost ministru de Interne ลi doi foลti ofiลฃeri de Securitate sunt acuzaลฃi de infracลฃiuni contra umanitฤลฃii, în cazul morลฃii disidentului Gheorghe Ursu, în 1985.
În octombrie 2016, Instanศa Supremฤ a decis sฤ retrimitฤ rechizitoriul la Parchetul Militar. „Admite, în parte, cererile ลi excepลฃiile formulate de inculpaลฃii Pârvulescu Marin, Hodiล Vasile, Postelnicu Tudor ลi Homoลtean George. Constatฤ neregularitatea rechizitoriului din data de 29.07.2016 (…) Dispune ca procurorul sฤ precizeze detaliat, explicit ลi distinct, faptele ce se circumscriu în concret fiecฤreia dintre variante, cu indicarea actelor materiale ce corespund elementului material al laturii obiective, vฤtฤmarea produsฤ ลi legฤturฤ de cauzalitate”.
În 1 august 2016, torลฃionarii lui Gheorghe Ursu au fost trimiลi în judecatฤ de procurorii militari din Parchetul instanลฃei supreme. Maiorul în rezervฤ Marin Pîrvulescu ลi colonelul în rezervฤ Vasile Hodiล, foลti ofiลฃeri ai Departamentului Securitฤลฃii Statului, au fost acuzaลฃi de infracลฃiuni contra umanitฤลฃii, iar fostul ministru al Internelor George Homoลtean ลi Tudor Postelnicu, fost ลef al Departamentului Securitฤลฃii Statului, pentru complicitate la aceste infracลฃiuni.
La acel moment, Parchetul Înaltei Curลฃi de Casaลฃie ลi Justiลฃie (PICCJ) anunลฃa cฤ procurorii militari ai Secลฃiei Parchetelor Militare au finalizat cercetฤrile în cauza cunoscutฤ sub numele de „cazul Ursu” ลi au dispus trimiterea în judecatฤ a lui Marin Pîrvulescu, Vasile Hodiล, George Homoลtean ลi Tudor Postelnicu.
Redeschiderea urmฤririi penale în dosarele privind decesul lui Gheorghe Ursu a fost confirmatฤ, în 12 noiembrie 2014, de Curtea Militarฤ de Apel Bucureลti, care a constatat legalitatea ลi temeinicia acestei mฤsuri, dupฤ ce Parchetul instanลฃei supreme a infirmat soluลฃiile de netrimitere în judecatฤ în acest caz. Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu, a intrat, în data de 21 octombrie 2014, în greva foamei, timp de 16 zile, pentru a cere condamnarea principalului vinovat pentru moartea tatฤlui sฤu, torศionarul Marin Pârvulescu.
Potrivit rechizitoriului, în perioada ianuarie – noiembrie 1985, inginerul disident Gheorghe Emil Ursu a fฤcut obiectul urmฤririi informative ลi judiciare, pentru acte sau fapte considerate ostile regimului comunist, fiind arestat la 21 septembrie 1985 ลi decedând în 17 noiembrie 1985, în Spitalul Penitenciar Jilava. „Pentru a disimula adevฤratul obiect al cercetฤrii disidentului Ursu Gheorghe Emil ลi pentru a putea face «dovada» cฤ nu existฤ un dosar politic pe numele acestuia, organele de securitate au «inventat» infracลฃiunea de deลฃinere ลi operaลฃiuni interzise cu mijloace de platฤ strฤine", potrivit PICCJ.
În realitate, potrivit probelor din dosar, reprezentanลฃii Departamentului Securitฤลฃii Statului erau interesaลฃi de aspecte cum ar fi legฤturile lui Gheorghe Ursu cu postul de radio Europa Liberฤ, relaลฃiile ลi discuลฃiile acestuia cu lumea literarฤ ลi artisticฤ din ลฃarฤ ลi din diaspora, precum ลi impresiile consemnate în jurnalul acestuia despre politica statului ลi despre conducฤtorii partidului ลi statului comunist.
Marin Pîrvulescu ลi Vasile Hodiล sunt acuzaลฃi cฤ ar fi exercitat acลฃiuni represive sistematice faลฃฤ de Gheorghe Ursu, în perioada în care acesta a fฤcut obiectul urmฤririi informative ลi judiciare pentru acte sau fapte considerate „ostile regimului comunist". De asemenea, Pîrvulescu, principalul anchetator al lui Gheorghe Ursu, secondat de Hodiล, ar fi participat la torturarea sistematicฤ ลi, în final, la uciderea disidentului, susลฃin procurorii.
„Inculpaลฃii Pârvulescu Marin ลi Hodiล Vasile, în calitate de ofiลฃeri în cadrul Direcลฃiei a VI-a Cercetฤri penale din Departamentul Securitฤลฃii Statului, au exercitat acลฃiuni represive ลi sistematice (filaj, urmฤrire informativฤ, percheziลฃii, audieri sistematice, acte de violenลฃฤ fizicฤ ลi psihicฤ) asupra victimei inginerul disident Ursu Gheorghe Emil, acลฃiuni care au avut ca urmare producerea de suferinลฃe fizice sau psihice grave ลi au fost de naturฤ sฤ-i aducฤ o atingere gravฤ a drepturilor ลi libertฤลฃilor fundamentale, în principal a dreptului la viaลฃฤ", au scris procurorii în actul de sesizare a instanลฃei.
George Homoลtean ลi Tudor Postelnicu sunt acuzaลฃi de procurorii militari cฤ, în cursul lunilor octombrie ลi noiembrie 1985, ar fi transmis cฤtre ambasadele României de la Paris ลi Washington documente oficiale prin care au disimulat caracterul represiv ลi politic al acลฃiunilor întreprinse de Pârvulescu ลi Hodiล împotriva lui Gheorghe Ursu, în perioada în care acesta a fฤcut obiectul urmฤririi informative ลi judiciare.
Pânฤ acum, pentru moartea lui Gheorghe Ursu au fost condamnate trei persoane: Marian Clitฤ, fost coleg de celulฤ cu Gheorghe Ursu, Tudor Stฤnicฤ, fost ลef al Direcลฃiei Cercetฤri Penale ลi Mihail Creangฤ, fost ลef al Arestului Miliลฃiei Capitalei.