28.4 C
București
duminică, 14 iulie 2024
AcasăSpecialÎnalta Curte de Casație și Justiție a amânat procesul morții lui Gheorghe...

Înalta Curte de Casație și Justiție a amânat procesul morții lui Gheorghe Ursu. Fiul disidentului: A fost un asasinat politic. Au urmărit să nu mai iasă viu de acolo tocmai că să nu relateze regimul la care a fost supus în închisoare

UPDATE 11.22: Primul termen al dosarului torţionarilor disidentului Gheorghe Ursu a fost amânat, pentru 16 martie, după ce unul dintre foştii ofiţeri de Securitate care l-au cercetat pe inginerul Gheorghe Ursu a arătat că nu are avocat, iar la dosar a fost depusă o adeverinţă că fostul ministru de Interne George Homoştean, inculpat şi el, a murit în decembrie, anul trecut. Fiul disidentului a declarat, după şedinţa de judecată, că Gheorghe Ursu a fost victima unui asasinat politic, informează News.ro.

 „A fost un dosar foarte bine alcătuit, am fost surprins de progresul care s-a făcut în ultimii doi ani la Secţia Parchetelor Militare. Au găsit noi probe, noi martori care au fost dispuşi să vorbească acum, la 30 de ani de la evenimente. Şi-au găsit curajul, mai bine mai târziu decât niciodată. Dosarul este foarte solid, inculpaţii sunt nominalizaţi că l-au torturat pe tatăl meu, că l-au anchetat în închisoare, deşi era arestat pentru o cauză de drept comun. Am descoperit la CNSAS recent documente care arată că Securitatea aşa lucra. Era o metodă de a folosi pretexte de drept comun pentru a închide, a tortura disidenţi politici. Tatăl meu a fost arestat şi ţinut la sediul Miliţiei, dar, de fapt, era anchetat de Securitate cât a fost arestat şi torturat. A fost un asasinat politic intenţionat, asta au urmărit, să nu mai iasă viu de acolo tocmai că să nu relateze regimul la care a fost supus în închisoare”, a susţinut, după proces, Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu.

 


Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) judecă, vineri, primul termen al dosarului în care  un fost şef al Securităţii, un fost ministru de Interne şi doi foşti ofiţeri de Securitate sunt acuzaţi de infracţiuni contra umanităţii, în cazul morţii disidentului Gheorghe Ursu, în 1985.

În octombrie 2016, Instanța Supremă a decis să retrimită rechizitoriul la Parchetul Militar. „Admite, în parte, cererile şi excepţiile formulate de inculpaţii Pârvulescu Marin, Hodiş Vasile, Postelnicu Tudor şi Homoştean George. Constată neregularitatea rechizitoriului din data de 29.07.2016 (…) Dispune ca procurorul să precizeze detaliat, explicit şi distinct, faptele ce se circumscriu în concret fiecăreia dintre variante, cu indicarea actelor materiale ce corespund elementului material al laturii obiective, vătămarea produsă şi legătură de cauzalitate”.


Generalul de armată Mircea Teodor Mureșan (67 de ani) a comandat în decembrie 1989 regimentul de tancuri din Pantelimon, care s-a aflat în poziții de luptă la Piața Palatului. A fost acuzat că a distrus Biblioteca Centrală Universitară din București, tancurile de sub comanda sa trăgând proiectile în clădire în schimbul de focuri cu așa-zișii teroriști. Atunci au fost distruse peste 500.000 de cărți rare și manuscrise unicat.

În 1 august 2016, torţionarii lui Gheorghe Ursu au fost trimişi în judecată de procurorii militari din Parchetul instanţei supreme. Maiorul în rezervă Marin Pîrvulescu şi colonelul în rezervă Vasile Hodiş, foşti ofiţeri ai Departamentului Securităţii Statului, au fost acuzaţi de infracţiuni contra umanităţii, iar fostul ministru al Internelor George Homoştean şi Tudor Postelnicu, fost şef al Departamentului Securităţii Statului, pentru complicitate la aceste infracţiuni.

La acel moment, Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) anunţa că procurorii militari ai Secţiei Parchetelor Militare au finalizat cercetările în cauza cunoscută sub numele de „cazul Ursu” şi au dispus trimiterea în judecată a lui Marin Pîrvulescu, Vasile Hodiş, George Homoştean şi Tudor Postelnicu.

Redeschiderea urmăririi penale în dosarele privind decesul lui Gheorghe Ursu a fost confirmată, în 12 noiembrie 2014, de Curtea Militară de Apel Bucureşti, care a constatat legalitatea şi temeinicia acestei măsuri, după ce Parchetul instanţei supreme a infirmat soluţiile de netrimitere în judecată în acest caz. Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu, a intrat, în data de 21 octombrie 2014, în greva foamei, timp de 16 zile,  pentru a cere condamnarea principalului vinovat pentru moartea tatălui său, torționarul Marin Pârvulescu. 


Pentru greșeli elementare în rechizitoriu, instanța de la Înalta Curte de Casație și Justiție a retrimis șefului Secției Parchetelor Militare, generalul magistrat Gheorghe Coșneanu, dosarul uciderii disidentului Gheorghe Ursu în beciurile instituțiilor represive ale regimului comunist.

Potrivit rechizitoriului, în perioada ianuarie – noiembrie 1985, inginerul disident Gheorghe Emil Ursu a făcut obiectul urmăririi informative şi judiciare, pentru acte sau fapte considerate ostile regimului comunist, fiind arestat la 21 septembrie 1985 şi decedând în 17 noiembrie 1985, în Spitalul Penitenciar Jilava. „Pentru a disimula adevăratul obiect al cercetării disidentului Ursu Gheorghe Emil şi pentru a putea face «dovada» că nu există un dosar politic pe numele acestuia, organele de securitate au «inventat» infracţiunea de deţinere şi operaţiuni interzise cu mijloace de plată străine", potrivit PICCJ.

În realitate, potrivit probelor din dosar, reprezentanţii Departamentului Securităţii Statului erau interesaţi de aspecte cum ar fi legăturile lui Gheorghe Ursu cu postul de radio Europa Liberă, relaţiile şi discuţiile acestuia cu lumea literară şi artistică din ţară şi din diaspora, precum şi impresiile consemnate în jurnalul acestuia despre politica statului şi despre conducătorii partidului şi statului comunist.

Marin Pîrvulescu şi Vasile Hodiş sunt acuzaţi că ar fi exercitat acţiuni represive sistematice faţă de Gheorghe Ursu, în perioada în care acesta a făcut obiectul urmăririi informative şi judiciare pentru acte sau fapte considerate „ostile regimului comunist". De asemenea, Pîrvulescu, principalul anchetator al lui Gheorghe Ursu, secondat de Hodiş, ar fi participat la torturarea sistematică şi, în final, la uciderea disidentului, susţin procurorii.

„Inculpaţii  Pârvulescu Marin şi Hodiş Vasile, în calitate de ofiţeri în cadrul Direcţiei a VI-a Cercetări penale din Departamentul Securităţii Statului, au exercitat acţiuni represive şi sistematice (filaj, urmărire informativă, percheziţii, audieri sistematice, acte de violenţă fizică şi psihică) asupra victimei inginerul disident Ursu Gheorghe Emil, acţiuni care au avut ca urmare producerea de suferinţe fizice sau psihice grave şi au fost de natură să-i aducă o atingere gravă a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, în principal a dreptului la viaţă", au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.


Fostul ministru de Interne George Homoștean și fostul șef al Departamentui Securității Statului Tudor Postelnicu, ulterior ministru de Interne, au fost trimiși în judecată pentru uciderea disidentului Gheorghe Ursu, a anunțat, luni dimineață, procurorul militar Marian Lazăr.

George Homoştean şi Tudor Postelnicu sunt acuzaţi de procurorii militari că, în cursul lunilor octombrie şi noiembrie 1985, ar fi transmis către ambasadele României de la Paris şi Washington documente oficiale prin care au disimulat caracterul represiv şi politic al acţiunilor întreprinse de Pârvulescu şi Hodiş împotriva lui Gheorghe Ursu, în perioada în care acesta a făcut obiectul urmăririi informative şi judiciare.

Până acum, pentru moartea lui Gheorghe Ursu au fost condamnate trei persoane: Marian Clită, fost coleg de celulă cu Gheorghe Ursu, Tudor Stănică, fost şef al Direcţiei Cercetări Penale şi Mihail Creangă, fost şef al Arestului Miliţiei Capitalei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă