12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialProcesul lui IPS Teodosie poate începe. Curtea de Apel Constanța a respins...

Procesul lui IPS Teodosie poate începe. Curtea de Apel Constanța a respins cererile și excepțiile formulate de inculpați

UPDATE. Arhiepiscopia Tomisului a declarat că va contesta decizia Curții de Apel la Înalta Curte de Casație și Justiție. ”Reamintim poziția exprimată încă de la începutul procesului, aceea că IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, nu a săvârșit nici o infracțiune. În cursul procesului vom dovedi aceasta. Ne exprimăm din nou încrederea că la finalul procesului se va pronunța o soluție de achitare față de acuzele aduse”, au precizat rerpezentanții arhiepiscopiei.

Curtea de Apel Constanța a respins astăzi, ca nefondate, cereri și execpțiile formulate de Teodosie Petrescu, arhiepiscop al Tomisului, Stere Beca, Ioan Ciprian Cojocaru și Aurelian Ștefan. De asemenea, magistrații au constatat legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 230/P /2017 din 02.02.2017 al D.N.A. – Serviciul Teritorial Constanţa privind judecata acestora. Au constatat și legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală.

Astfel, Curtea de Apel a dispus începerea judecăţii în cauză faţă de inculpatul Petrescu Teodosie, ”pentru comiterea infracţiunii de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false care are ca rezultat obţinere pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţii Europene sau bugetele administarate de acestea sau în numele lor prev. de art. 181 alin.1 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art.35 alin.1 Cod penal”.

S-a început urmărirea penală și pentru Beca Stere, pentru comiterea infracţiunii de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false care are ca rezultat obţinere pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţii Europene sau bugetele administarate de acestea sau în numele lor prev. de art. 181 alin.1 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art.5 Cod penal, pentru Bogdan Petrișor Malaxa, pentru comiterea infracţiunii de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false care are ca rezultat obţinere pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţii Europene sau bugetele administarate de acestea sau în numele lor prev. de art. 181 alin.1 din Legea nr. 78/2000, cu art.5 Cod penal, și pentru Gheorghe Nadoleanu, pentru comiterea infracţiunii de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false care are ca rezultat obţinere pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţii Europene sau bugetele administarate de acestea sau în numele lor prev. de art. 181 alin.1 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art.5 Cod penal.

Vor mai fi urmăriți penal și Ciprian Ioan Cojocaru, pentru comiterea infracţiunii de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false care are ca rezultat obţinere pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţii Europene sau bugetele administarate de acestea sau în numele lor prev. de art. 181 alin.1 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art.5 Cod penal, și Aurelian Ștefan, pentru comiterea infracţiunii de tentativă la folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false care are ca rezultat obţinere pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţii Europene sau bugetele administarate de acestea sau în numele lor prev. de art. 184 şi art. 181 alin.1 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art.32 alin.1 Cod penal.

De asemenea, Curtea de Apel a dispus menținerea măsurilor asiguratorii dispuse prin ordonanța din 12 octombrie 2016 a DNA Constanța și a dispus trimiterea dosarului la completul de judecată pentru a stabili primul termen de judecată.

Hotărârea poate fi atacată în termen de trei zile de la comunicare.

Reamintim că Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Petrescu, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, sub control judiciar, în dosarul în care este acuzat de săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

Potrivit unui comunicat al DNA, în același dosar au mai fost deferite justiției cinci persoane, la data faptelor mandatari ai Arhiepiscopiei Tomisului, patru acuzate de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, iar una de tentativă la aceeași infracțiune.

În comunicat se mai precizează că față de fapta de luare de mită reținută anterior în sarcina arhiepiscopului Tomisului s-a dispus clasarea cauzei.

"În perioada 2010 — 2016, inculpatul Petrescu Teodosie, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, împreună cu ceilalți inculpați, a folosit și prezentat declarații false în relația cu Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), în scopul de a primi fonduri europene. În documentele prezentate la APIA, inculpații au declarat, în mod nereal, că folosesc anumite suprafețe agricole (peste 300 ha), situate în zona denumită ”Ferma 3” — Nazarcea (localitatea Lumina, jud. Constanța), având categoriile de folosință ”vii pe rod cu struguri pentru vin'/'vii pe rod cu struguri nobili pentru vin”, în condițiile în care, începând cu anul 2010, pe respectivele suprafețe agricole nu mai existau astfel de culturi", se arată în comunicatul DNA.

În declarațiile depuse apare și un alt aspect fals, și anume că s-au respectat normele privind bunele condiții agricole și de mediu, printre care și evitarea instalării vegetației nedorite, în condițiile în care parcelele erau abandonate și invadate cu astfel de vegetație, menționează DNA.

Din ancheta efectuată de procurorii Serviciului Teritorial Constanța al DNA a reieșit că faptele comise de inculpați au avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în cadrul schemelor de plată pe suprafață unică, în sumă totală de 1.392.964 de lei.

"În anul 2016, plățile nu au fost autorizate, prin urmare, raportat la acel an, fapta a rămas în faza tentativei", se mai arată în comunicatul DNA.

APIA s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 1.392.964 de lei, iar procurorii au dispus instituirea unor măsuri asiguratorii constând în poprirea conturilor deținute de arhiepiscopul Teodosie și de persoanele responsabile civilmente — Arhiepiscopia Tomisului și Așezământul Monahal Sfântul Apostol Andrei.

Cele mai citite

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă