Procesul civil în care fostul preşedinte al ANAF Sorin Blejnar cere daune de un milion de euro fostei directoare a vămii Prahova, Diana Severin, a fost suspendat de Judecătoria Ploieşti, până la finalizarea dosarului „Motorina”, scrie Mediafax.
decizia fiind luată de instanţă deşi avocaţii ambelor părţi s-au opus.Judecătoria Ploieşti, instanţă de rolul căreia se află procesul civil în care fostul preşedinte al ANAF Sorin Blejnar îi cere daune de un milion de euro fostei directoare a Vămii Prahova Diana Severin, a dispus suspendarea procesului până la finalizarea dosarului penal în care Sorin Blejnar a fost trimis în judecată de DIICOT Braşov, dosar cunoscut sub denumirea „Motorina”.
Decizia Judecătoriei Ploieşti poate fi atacată cu recurs.
Citeşte şi CAB: Sorin Blejnar poate părăsi ţara
„În baza art. 244 alin. 1, pct. 2 C.proc.civ raportat la art. 19 alin. 1 C.p.c, suspendă judecarea cauzei până la soluţionarea dosarului penal pentru care a fost trimis în judecată prin rechizitoriul nr. 134/D/P/2010 din 31.08.2012 al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism-Serviciul Teritorial Braşov. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare”, este sentinţa pronunţată de Judecătoria Ploieşti şi remisă Mediafax de către purtătorul de cuvânt al acestei instanţe, judecătorul Sergiu Dîrvaru.
Marţi după amiază, la un nou termen al procesului, judecătorul de caz a pus în discuţie avocaţilor lui Sorin Blejnar şi Dianei Severin posibilitatea suspendării procesului civil, în condiţiile în care Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a răspuns unei solicitări a instanţei privind dosarele penale în care este cercetat sau judecat Sorin Blejnar.
Atât avocatul lui Sorin Blejnar, cât şi apărătorul Dianei Severin s-au opus acestei propuneri, cerând continuarea procesului civil.
Citeşte şi Dosarul „Motorina” în care Blejnar e judecat pentru corupţie, trimis Tribunalului Braşov
Cu toate acestea, instanţa, care s-a pronunţat ulterior, a decis suspendarea procesului până la finalizarea procesului penal în care Blejnar este inculpat.
După înfăţişarea din sala de judecată care a avut loc marţi după-amiază, avocatul lui Sorin Blejnar, Sorin Tîrnovean, a afirmat că s-a opus suspendării procesului întrucât, din punct de vedere legal, cele două cauze nu au nicio legătură.
„O cauză civilă se suspendă atunci când este vorba de o înrâurire între cele două. Probabil că doamna judecător nu doreşte să judece dosarul”, a spus avocatul Sorin Tîrnovean.
La rândul său, avocatul Dianei Severin, Dinu Nica a spus că s-a opus suspendării procesului pentru aceleaşi motive.
„Din punct de vedere procedural, nu există acea legătură cerută de lege între obiectele celor două procese pentru ca să se aplice principiul «penalul ţine în loc civilul». Într-adevăr, penalul ţine în loc civilul, dar trebuie să existe o anume legătură între obiecte”, a spus Dinu Nica.
În 2011 Sorin Blejnar, la acea dată preşedinte al ANAF, a dat-o în judecată pe Diana Severin, cerându-i acesteia daune morale de un leu şi să retracteze public afirmaţiile pe care aceasta le făcuse şi potrivit cărora Blejnar era „regina corupţiei” din vămile româneşti. La începutul acestui an, Blejnar a anunţat că cere daune morale de un milion de euro, şi nu de un leu, cum a solicitat iniţial.
În septembrie 2012, fostul şef al ANAF Sorin Blejnar şi alţi 16 inculpaţi au fost trimişi în judecată de DIICOT Braşov pentru constituire sau sprijinire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani în dosarul „Motorina”.
Potrivit preşedintelului Tribunalului Braşov, judecătorul Alina Mioc, în acest dosar au fost trimise în judecată 17 persoane fizice şi şase persoane juridice, iar printre cei 17 inculpaţi se numără fostul şef al ANAF Sorin Blejnar, doi şefi din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DJAOV) Braşov, Claudiu Monea şi Dorel Ciobanu, dar şi fostul deputat braşovean Vasile Bran.
Dosarul are 66 de volume a câte 200-250 de pagini. DJAOV Braşov şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice Braşov s-au constituit parte civilă în acest dosar pentru un prejudiciu de peste 22 milioane de lei din evaziune cu produse petroliere.
Fostul consilier al lui Blejnar Codruţ Marta, care a fost şi el audiat în acest dosar, nu se află printre inculpaţi.
Dosarul „Motorina”, în care fostul şef al ANAF Sorin Blejnar este judecat pentru constituire sau sprijinire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani, a fost returnat DIICOT Braşov pentru refacerea urmăririi penale, conform unei decizii a Tribunalul Braşov, din 18 decembrie 2012.
Procurorii DIICOT au făcut recurs la decizia Tribunalului, iar Curtea de Apel Braşov a decis, în 4 aprilie, că Tribunalul poate să înceapă să judece dosarul „Motorina”, nemaifiind necesară trimiterea acestuia la DIICOT pentru refacerea urmăririi penale,