15.6 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialProcesele lui Berlusconi

Procesele lui Berlusconi

Zece luni au la dispozitie procurorii pentru a convinge Tribunalul din Milano ca Silvio Berlusconi a dat mita
600.000 de dolari avocatului David Mills.
Dupa trecerea acestei perioade, fapta se va prescrie deoarece s-ar fi petrecut in februarie 1998, iar guvernul Berlusconi a redus, in mod convenabil, perioada de prescriptie de la 15 la 10 ani. Cei doi nu s-au prezentat la prima audiere de marti, dar deja avocatii au citat 83 de martori. Nu ar fi prima oara cand magnatul media italian scapa cu fata curata. Prezentam cateva din cazurile cele mai celebre in care a fost condamnat si achitat.
cazul mediaset: Procurorii au afirmat ca o firma americana a vandut drepturi de televizare catre doua companii offshore controlate de Berlusconi, care, la randul sau, le-a vandut companiei Mediaset controlate tot de el, la un pret mult mai mare. Afacerile ar fi fost incheiate in perioada 1994-1999, cu scopul de a evita taxele italiene si de a crea un fond ilegal. Procesul a inceput la 21 noiembrie 2006, iar cea mai grava acuzatie este cea de spalare de bani, care ar putea atrage o pedeapsa cu inchisoarea cuprinsa intre patru si 12 ani.
all iberian: Berlusconi a fost acuzat de transferarea de fonduri, prin intermediul firmei familiei sale, Fininvest, catre o companie off-shore numita All Iberian, in perioada 1991-1995, cu scopul finantarii ilegale a partidelor. A fost gasit vinovat in iulie 1998 si condamnat la doi ani si patru luni de inchisoare. Sentinta a fost anulata in 1999.
politia fiscala: A fost acuzat ca a mituit membri ai politiei fiscale de trei ori in perioada 1989-1993, in legatura cu societatile Mediolanum si Mondadori, la care este actionar majoritar. A fost gasit vinovat si condamnat la doi ani si noua luni de inchisoare si ulterior achitat.
medusa: Acuzat de fals in contabilitate in timpul preluarii, in 1998, a casei de productii pentru filme Medusa. Declarat vinovat in 1997, a fost condamnat la un an si patru luni de inchisoare. Sentinta a fost anulata imediat si ulterior a fost achitat la apel.
mita pentru judecatori: Berlusconi a fost acuzat ca a mituit mai multi judecatori la sfarsitul anilor ‘90, pentru a impiedica vanzarea lantului alimentar SME, de catre fosta companie de stat IRI, afaceristului rival Carlo De Benedetti. Cazul se judeca.

Cele mai citite

Cum ar putea arăta noua conducere a BNR. Votul urmează să aibă loc marți

Procesul de selecție pentru noua conducere a Băncii Naționale a României (BNR) devine din ce în ce mai contestat, în special în ceea ce...

Companiile aeriene datorează despăgubiri de 2 miliarde de euro pasagerilor din UE pentru zboruri întârziate sau anulate în această vară

Companiile aeriene din Uniunea Europeană ar trebui să plătească aproximativ 2 miliarde de euro despăgubiri pasagerilor afectați de întârzieri sau anulări de zboruri din...

Băncile din UE dezvoltă Wero, un sistem de plăți alternativ pentru a reduce dependența de Visa și Mastercard

Cele mai mari bănci din Uniunea Europeană au colaborat în secret timp de mai mulți ani pentru a dezvolta un nou sistem de plăți...
Ultima oră
Pe aceeași temă