Taranii in varsta de peste 62 de ani care si-au vandut sau arendat terenul agricol pot primi suplimentar, de la stat, o suma de bani, sub forma rentei viagere. In continuare, va prezentam conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca solicitantul acestei rente, precum si pasii pe care trebuie sa-i parcurga.
Unde trebuie sa ne adresam?
Solicitantii trebuie sa aiba cel putin 62 de ani impliniti pana la data depunerii cererii si sa fi detinut o suprafata de teren agricol de unu pana la zece hectare.
Trebuie ca acest teren sa fi fost dobandit fie prin retrocedare, conform legilor proprietatii, fie ca mostenitor al unui beneficiar al retrocedarii.
O alta conditie este ca proprietarul sa fi vandut sau arendat intreaga suprafata, putandu-si pastra pentru folosinta personala maximum jumatate de hectar.
Orice persoana care indeplineste aceste conditii se poate prezenta la Oficiul judetean de renta viagera in raza caruia este arondat. Aceste oficii sunt infiintate in cadrul Agentiei Domeniilor Statului (ADS), drept pentru care sediile pot fi lesne identificate in orasul resedinta de judet. Pana la inceputul lunii in curs, la nivel national fusesera depuse aproximativ 150 de dosare.
Actele necesare
Dosarul solicitantului trebuie sa cuprinda o copie a buletinului de identitate si o copie a actului de vanzare-cumparare sau a contractului de arenda. In plus, mai trebuie anexata o declaratie pe propria raspundere precum ca dupa vanzare/ arenda nu ramane in folosinta solicitantului o suprafata mai mare de 0,5 hectare. In termen de zece zile de la depunerea dosarului se face verificarea si acesta este trimis spre aprobare la Bucuresti. Apoi, dupa ce a primit mentiunea de aprobare sau nu, dosarul se intoarce la oficiul judetean, care-i va elibera solicitantului carnetul de rentier. Prima plata se va face in primul trimestru al anului urmator aprobarii cererii.
Despre cati bani este vorba?
Hotararea de guvern care prevede instituirea rentei viagere prevede ca rentierii vor primi 50 euro/ an/hectar in cazul arendarii si 100 euro/an/ hectar in cazul vanzarii terenului agricol. De exemplu, o persoana care a vandut 3,5 hectare de teren agricol va primi lunar din partea statului o renta viagera in valoare de un milion de lei vechi.
Practic, dupa cum explica oficialii Ministerului Agriculturii, taranii in varsta vor avea doua surse de venit: din vanzarea sau arendarea terenului si de la bugetul statului, sub forma de renta viagera. In bugetul de stat pe acest an au fost prevazuti banii aferenti unei suprafete totale de 250.000 de hectare.