32.6 C
București
sâmbătă, 13 iulie 2024
AcasăSpecial"Printesa si Presedintele", povestea de dragoste dintre Giscard d′Estaing si Printesa Diana

„Printesa si Presedintele”, povestea de dragoste dintre Giscard d′Estaing si Printesa Diana

Fostul presedinte Valery Giscard d'Estaing va publica luna viitoare un roman care sugereaza ca ar fi avut o aventura cu printesa Diana. Idila dintre cei doi este o poveste frumoasa, care apare intr-un roman frumos. Romanul, intitulat "Printesa si Presedintele", relateaza povestea de dragoste din anii '80 dintre Jacques-Henri Lambertye, seful statului francez, si 'printesa de Cardiff', Patricia. O poveste pe care ziarul Le Figaro, care a avut acces la roman, in care este greu de separat adevarul de fictiune, o considera 'patimasa', scrie portalul 20minutes.fr monitorizat de Agerpres.

Este imposibil de stiut daca este vorba chiar de un roman. Editura XO, contactata de 20minutes.fr, a spus ca Le Figaro "este bine informat", dar ca "niciun exemplar nu este disponibil".

"Promisiune respectata", scrie Valery Giscard d'Estaing, la inceputul romanului sau, parca pentru a trezi curiozitatea. El povesteste apoi intalnirea de la Palatul Buckingam, la un dineu oficial, intre un presedinte vaduv si o printesa nefericita in casatorie din cauza relatiei extraconjugale la care sotul sau nu renunta. Portretul Patriciei prezinta asemanari evidente cu cel al Dianei, mergand pana la angajarea sa in activitati destinate copiilor bolnavi de SIDA si impotriva minelor antipersonal.

Romanul urmeaza sa fie publicat la inceputul lunii octombrie, fiind co-editat de Fallois si Editura XO, ultima fiind condusa de ginerele fostului presedinte.

Membru al Academiei franceze, d'Estaing face apel la memorie pentru a descrie locurile, castelele, vestimentatia si protocolul care alcatuiesc decorul intalnirii celor doi. "Mai aveam cam zece zile pana la nunta si viitorul meu sot mi-a spus ca are o amanta si ca este hotarat sa continue relatia si dupa casatoria cu mine", marturiseste printesa de Cardiff, foarte implicata in actiuni caritabile internationale. Idila lor, inceputa la Buckingam, cu ocazia unui Summit G7, avea sa depaseasca conventiile si s-a desfasurat mai liber, mai ales in saloanele castelului Rambouillet, pe care autorul il descrie cu multa precizie.

Potrivit ziaristilor de la Le Figaro, care au citit cartea, povestea incepe ca un roman sentimental, cu utilizarea conventiilor stilistice, apoi devine fictiune politica, presedintele Lambertye gandindu-se la apropierea institutionala intre Marea Britanie si Franta, gata sa pledeze pentru un mandat prezidential de cinci ani pentru a putea pleca mai devreme din fruntea tarii, ca sa se bucure de iubirea sa de dincolo de Canal.

In descrierea locurilor, ca si a personajelor, in aluziile politice, ca si in referintele literare, d'Estaing reuseste sa creeze mister amestecand fictiunea si realitatea in mod tulburator. Numai autorul detine cheia, lucru pe care-l aminteste intr-o subliniere care intriga: "Promisiune respectata", lasand sa se inteleaga ca fostul presedinte indeplineste o datorie. Printesa ii spune: "Mi-ati cerut permisiunea sa va scrieti povestea. V-o acord! Dar promiteti-mi ceva…".

Le Figaro se intreaba care parte domina naratiunea, fictiunea sau realitatea. Acceptand optiunile stilistice ale autorului si laudand scenariul impecabil, se intreaba totusi care sunt limitele amestecului de imaginatie si memorie. Recunoaste libertatea autorului, care lasa deoparte conventiile diplomatice: "Descoperind aceasta incredibila poveste contemporana, nu putem uita nicio clipa cine o scrie. Ne gandim cu surprindere la statutul autorului in viata publica internationala", isi incheie Le Figaro comentariul.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă