Romania deschide poarta Europei pentru moldoveni
Autoritatile de la Bucuresti doresc sa faciliteze acordarea cetateniei romane rezidentilor din Moldova vecina, demers care va deschide poarta spre Europa pentru zeci de mii de locuitori ai acestei foste republici sovietice, a transmis ieri agentia France Presse. Conform prevederilor unei legi ce dateaza din 1991, moldovenii care pot dovedi ca ei sau parintii lor sunt nascuti in teritoriile care au apartinut candva Romaniei, inainte ca acestea sa fi fost anexate de fosta URSS, in 1940, au dreptul sa-si redobandeasca cetatenia romana. Acest text, vizand sa repare o "nedreptate istorica", a fost adoptat in epoca in care relatiile dintre Bucuresti si Chisinau erau extrem de stranse, iar nationalistii de pe ambele parti ale frontierei inca mai visau la reunificarea celor doua tari, comenteaza sursa citata. Numarul mare de cereri a explodat anul trecut, pe masura apropierii datei de aderare a Romaniei la UE, cetatenia romana echivaland cu un pasaport spre Europa de Vest. Aceasta graba a fost alimentata, in egala masura, si de decizia autoritatilor romane de a impune un regim de vize pentru cetatenii Republicii Moldova, incepand cu 1 ianuarie 2007, o masura menita sa limiteze imigratia ilegala (…)
Presedintele Traian Basescu a recunoscut totusi ca numarul moldovenilor care doresc sa beneficieze de dreptul la cetatenia romana (800.000 de cereri) depaseste numarul cetatenilor Republicii Moldova care s-au declarat romani la ultimul recensamant, adica abia 70.000 dintr-o populatie totala de 3,8 milioane. Potrivit ministrului roman al justitiei, Monica Macovei, un nou proiect de lege, menit sa ridice obstacolele birocratice, va fi prezentat in cateva zile in guvern. Dar nu a durat mult pana cand acest proiect a ajuns sa provoace scrasneli din dinti din partea Rusiei, al carei ministru de externe, Serghei Lavrov, s-a declarat "surprins" de lipsa de reactie a Uniunii Europene. "Asta se petrece intr-o tara situata la frontiera cu UE, iar partenerii nostri din cadrul UE si NATO nu scot o vorba", s-a lamentat Lavrov in interviul mentionat.
Vulnerabili la seisme
La 30 de ani de la cutremurul devastator din 1977, care a facut peste 1.500 de victime, dintre care cele mai multe in Bucuresti, Romania, situata in zona de contact a doua placi tectonice, ramane vulnerabila in fata riscului unei catastrofe similare, se arata intr-o alta corespondenta AFP. Centrul capitalei, unde s-au prabusit 30 de cladiri, mai poarta urmele dezastrului, iar crapaturile din ziduri le amintesc bucurestenilor ca un numar infim de cladiri a fost consolidat de atunci. Potrivit unui scenariu catastrofal prezentat de un expert, Emil Sever Georgescu, daca un seism cu magnitudinea de opt grade pe scara Richter ar lovi Bucurestiul noaptea, vor fi afectate 23.000 de imobile, 1.000 se vor prabusi si 95.000 de oameni vor fi prinsi sub daramaturi.