17.7 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024
AcasăSpecialPrin lectiile AeL, Romania a intrat in elita firmelor producatoare de soft...

Prin lectiile AeL, Romania a intrat in elita firmelor producatoare de soft educational

Marele juriu al World Summit Award, competitie internationala ce s-a desfasurat concomitent cu Summitul Mondial privind Societatea Informationala, a recompensat Romania pentru lectiile AeL (din cadrul Sistemului Educational Informatizat al Ministerului Educatiei), considerand ca acest program este cel mai bun exemplu de practica pentru noile tendinte din e-learning.
Alaturi de alte 167 de tari, Romania a participat la toate cele opt categorii ale competitiei mondiale respective, singurul premiu fiind insa obtinut de lectiile AeL (prezentate in concurs sub numele de „Advanced e-Learning Objects), acestea fiind astfel incluse in topul celor mai valoroase 40 de aplicatii din cele peste 750 care au concurat la World Summit Award 2005. Important de mentionat este faptul ca, spre deosebire de alte recunoasteri oficiale de acest gen, ce sunt oarecum formale, obtinerea acestui pre-miu presupune si acordarea unor beneficii materiale importante, organizatorii competitiei asumandu-si obligatia ca in urmatorii trei ani sa promoveze acest produs pe cheltuiala lor la nivel mondial. Alegerea Marelui Juriu a fost motivata astfel: „Lectiile AeL reprezinta un excelent exemplu de abordare inovativa a eLearningului. Materialele digitale pot fi folosite in diverse medii de instruire si acopera o varietate mare de materii: matematica, fizica, chimie, istorie, biologie, informatica, geografie si tehnologie. Lectiile AeL ofera profesorului flexibilitate si reprezinta o unealta exceptionala care promoveaza abordarea centrata pe student. Au un design foarte clar, placut, care contribuie in mod semnificativ la intelegerea conceptelor si fenomenelor prezentate”.
Este prima data cand Romania ia un premiu de o asemenea valoare in domeniul IT&C. De obicei astfel de nominalizari si recunoasteri se con-centreaza pe aplicatiile ce vin din America, Canada sau Australia. Ceea ce arata ca elevii romani au norocul sa utilizeze, in programa lor scolara, lectii cu valoare mondiala.
Utilizat azi in toate liceele din Romania prin programul SEI, pa-chetul de lectii AeL, creat si produs de informaticienii romani de la Siveco, contine peste 1.500 de titluri de lectii interactive si cuprinde documentare si prezentari multimedia, experimente si simulari virtuale, momente de lectie, cursuri electronice, lectii cu strategie didactica predefinita. De altfel, nimeni in lume nu are in prezent atatea lectii puse cap la cap.
Pe langa acest produs romanesc au mai fost nominalizate si alte aplicatii create in alte parti ale lumii pentru invatarea pe calculator. Insa, dupa parerea noastra, programul romanesc a reprezentat, fara discutie, cea mai complexa si mai cuprinzatoare aplicatie prezentata in concurs la aceasta sectiune. „Noi am aflat de pe Internet ca am castigat, a declarat Irina Socol, director general al firmei Siveco Romania. Dupa care am primit si o scrisoare oficiala. Premiul WSA ne onoreaza nu doar pe noi ca producatori de software educational, ci si pe utilizatorii lectiilor AeL, elevii si profesorii din toata tara, care au astfel certitudinea ca utilizeaza la clasa produse de calitate, de valoare mondiala. In final am obtinut ceea ce ne-am dorit si ne trebuia mai mult: recunoaste-rea muncii noastre si promovarea la nivel global”.
Summitul Mondial privind Societatea Informationala s-a desfasurat la sfarsitul saptamanii trecute la Tunis, sub inaltul patronaj al Organizatiei Natiunilor Unite. In capitala Tunisiei – tara care cheltuieste 24% din PIB pentru educatie – s-au reunit peste 23.000 de participanti, un numar dublu fata de asteptarile organizatorilor, insusi secretarul general al ONU, Kofi Annan, fiind prezent alaturi de alti sefi de state si lideri politici din peste 45 de tari ale lumii. Tara noastra a fost prezenta cu un stand national, cu tema „Creative Romania”, ministrul Comunicatiilor, Zsolt Nagy, testand aici cele 5 telecentre ce functioneaza deja in tara. Referindu-se la premiul primit, ministrul Nagy a declarat: „Premiul pe care l-a primit astazi Siveco este, dincolo de recunoasterea la nivel mondial a calitatii produselor sale de eLearning, o dovada a profesionalismului specialistilor romani in IT. Este o realizare importanta pentru intreaga industrie romaneasca de profil”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă