» Comitetul Olimpic si Sportiv Roman (COSR) a trecut un mare hop dupa ce reprezentantii Comitetului International Olimpic (CIO) au dat aviz favorabil demararii proiectului privind organizarea pe Valea Prahovei, in 2013, a Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE) pentru sporturi de iarna. Greul insa abia acum incepe pentru ca, deocamdata, nici una dintre partiile existente nu este omologata de forul international de specialitate, trambulina pentru sarituri este doar pe hartie, iar pentru cele doua patinoare acoperite de la Brasov, indispensabile desfasurarii Micii Olimpiade, cum este supranumita competitia, nu sunt realizate nici schitele.
Nici biroul special din cadrul COSR, care va coordona si va superviza buna desfasurare a proiectului, nu a fost inca pus la punct. "In momentul de fata exista un punct de lucru care a schitat reperele de baza ale proiectului, dar este vorba de o actiune de anvergura nationala in care, pe langa COSR, vor fi angrenate federatiile de specialitate, autoritatile locale si Guvernul, care ne-a asigurat ca va sprijini financiar programul", a spus Ioan Dobrescu, secretarul general al COSR.
Guvernul nu se grabeste
Deocamdata, reprezentantii Guvernului nu se grabesc sa aprobe primii bani pentru demararea proiectului, bani necesari primelor cheltuieli administrative. Din pacate, pe masa mai-marilor statului se afla de ceva vreme, nerezolvata, o propunere de hotarare de guvern in care se estimeaza ca bugetul care va trebui alocat pentru cheltuielile administrative, pana in 2013, va fi de aproximativ un milion de euro, in 2008 fiind necesari circa 200.000 de euro. Practic, fara acesti bani toate discutiile purtate pana acum de catre reprezentantii tuturor organismelor implicate in program au mari sanse sa ramana doar vorbe in vant. "In primul rand trebuie sa existe niste oameni care sa se ocupe exclusiv de respectarea etapelor proiectului. Pentru ca ne-am angajat intr-o lupta foarte grea in care este vorba de imaginea Romaniei, avem nevoie mai intai de experti in domeniu de afara, de la care specialistii nostri sa invete cum sa organizeze o competitie de asemenea anvergura. CIO ne-a promis tot sprijinul, dar pana nu ni se aproba fondurile nu putem face nici un demers", a precizat Dobrescu.
In afara de problema banilor, alte mici probleme au inceput sa apara din cauza entuziasmului prea mare al unora dintre reprezentantii administratiilor locale. Cu totii s-au aratat inca de la inceput extrem de interesati de proiect, dar unii dintre edilii locali, constienti ca dezvoltarea bazei sportive in zona ar fi o mina de aur pentru turism, au lansat idei complementare, cum ar fi de pilda marirea domeniului schiabil. Initiativa este laudabila, dar timpul "alocat" realizarii proiectului FOTE este scurt si orice abatere de la reperele programului ar putea duce la un fiasco. "Noi nu vrem decat sa modernizam ceea ce avem si sa construim doar bazele indispensabile pentru FOTE. A incerca sa facem mai mult ar insemna sa punem in pericol proiectul. Este vorba de organizarea competitiei cu cea mai larga acoperire din istoria sportului romanesc, tinand seama ca va fi vorba de sase zone, Sinaia, Azuga, Busteni, Predeal, Valea Rasnoavei si Brasov, si nu va fi usor", a spus Dobrescu.