31.5 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSpecialPrimul născut al lui Kate şi William ar putea moşteni tronul britanic,...

Primul născut al lui Kate şi William ar putea moşteni tronul britanic, chiar dacă este fată

Primul copil pe care îl vor avea prinţul William şi Kate Middleton ar putea moşteni tronul, indiferent dacă va fi băiat sau fată, vicepremierul Nick Clegg, responsabil cu reforma constituţională, potrivit NewsIn.

Potrivit unei legi de 300 de ani, care este valabilă şi în prezent, primul născut băiat al prinţului William va fi moştenitor al tronului, chiar dacă el ar avea o soră mai mare.

Moştenitorii pe linie masculină au prioritate la tron, potrivit Act of Settlement (1701), aceeaşi lege care le interzice monarhului să ia în căsătorie o persoană de religie catolică. Regina Elizabeta a II-a a ajuns pe tron doar pentru că nu avea fraţi. Dacă fiul ei cel mare, Charles, ar fi murit înainte de a avea copii, succesiunea la tron i-ar fi revenit prinţului Andrew, şi nu celui de-al doilea născut al reginei, prinţesa Ann.

Cu mai puţin de două săptămâni de nunta regală, vicepremierul liberal Nick Clegg a declarat că legea trebuie schimbată, iar guvernul caută o modalitate de a da copiilor lui Kate şi William drepturi egale.

„Cred că mulţi oameni ar simţi că, în aceste zile şi în această epocă, dacă Kate şi William ar avea o fiică mai întâi, ar fi rezonabil să vedem dacă am putea schimba tradiţiile şi convenţiile, astfel încât ea să poată în cele din urmă să acceadă la tron”, a declarat Clegg. „Însă este o chestiune complexă, pentru că nu este vorba numai de Regatul Unit, ci e ceva are afectează şi celelalte ţări din Commonwealth şi de aceea discutăm cu ele”, a declarat vicepremierul.

Potrivit Sky News, regina şi-ar fi dat consimţământul, în cazul în care aceasta este dorinţa poporului, dar premierul conservator David Cameron ar fi mai reticent în privinţa schimbării, din cauza complicaţiilor pe care le-ar genera şi care ar consuma timp într-un moment în care atenţia ar trebui să se concentreze asupra deficitului bugetar şi aplicării agendei guvernamentale.

„Amendarea legilor referitoare la succesiunea tronului este o chestiune complexă şi dificilă, care cere o examinare atentă şi înţeleaptă. Guvernul acceptă că sunt prevederi ce ar putea fi discriminatorii. Au început discuţii cu cei din ţările Commonwealth, care ar fi direct afectaţi de orice schimbare a regulilor şi discuţiile continuă, dar nu s-ar cuveni să detaliem în acest moment”, a declarat un purtător de cuvânt al Cabinetului.

Oficial, Buckingham Palace a spus că nu comentează această chestiune, care ţine de competenţa Guvernului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă