2.7 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeSpecialPrimul Goliat românesc s-a împiedicat în nămeţi

Primul Goliat românesc s-a împiedicat în nămeţi

Cel dintâi nanosatelit autohton a fost lansat ieri, cu succes dar primele imagini din spaţiu au ajuns în Florida, în Capitală condiţiile meteo fiind nefavorabile. Este vorba de primul satelit la care s-a lucrat doar în ţară şi în care au fost implicaţi doar specialişti români, după cum ne-a precizat în exclusivitate unul dintre responsabilii proiectului.

 

La ora locală 7 dimi­neaţa – cu două mai mult la Bucureşti – controlorii de zbor de pe aerodromul Kourou, din Guyana Franceză, au dat undă verde navetei spaţiale europene Vega, dezvoltată de Agenţia Spaţială Europeană. Potrivit BBC, vehiculul în lungime de 30 de metri a lansat pe orbită nouă sateliţi de mici dimensiuni, într-o misiune care a durat o oră şi jumătate. Unul dintre nano­sateliţii transportaţi de naveta spaţială europeană – Goliat – este primul nanosatelit românesc, conceput şi dezvoltat exclusiv în ţară de un consorţiu de cercetare condus de Agenţia Spaţială Română (ROSA).

Un proiect exclusiv românesc

La ora 11 am reuşit să stăm de vorbă cu Marius Ioan Piso, pre­şedintele ROSA, aflat în Guyana Franceză, care ne-a asigurat că „lansarea a decurs perfect” şi că, în acel moment, în jurul lui se află numeroşi oficiali ai unor state europene care participă la o mică festivitate. „Recunosc, s-a deschis şampania”, ne-a precizat Piso, care s-a scuzat că nu poate vorbi mai mult de cinci minute. „Din partea României sunt numai eu la această festivitate.

Ceilalţi membri ai echipei noastre s-au aflat aici în urmă cu trei săptămâni, o lună, pentru a pregăti partea tehnică a misiunii româneşti.” Piso spune că proiectul este important pentru Agenţia Spaţială Europeană, deoarece „este primul zbor în spaţiu al unei nave foarte noi şi precise, numită Vega. Dar evident este o lansare  importantă şi pentru România, ca ţară membră a Agenţiei Spa­ţiale Europene, deoarece vorbim de lansarea celui dintâi satelit conceput şi integrat exclusiv în România. În acest moment satelitul zboară, avem semnale bune de recepţie de la o staţie din Florida. Primele imagini luate de Goliat vor ajunge în Bucureşti probabil în jumătate de oră, o întârziere datorată ninsorilor abundente. Una dintre antenele de recepţie se află la Măgurele, iar cealaltă în Apuseni, undeva în judeţul Cluj, unde condiţiile meteorologice sunt şi mai proaste.”

O misiune la care s-a lucrat nouă ani

Satelitul Goliat este dezvoltat în conformitate cu standardul internaţional CubeSat şi îşi propune realizarea de imagini de înaltă rezoluţie, de măsurări ale dozei de radiaţii şi ale fluxului de micrometeoroizi şi transferul datelor către staţiile de sol pentru analiză şi diseminare ştiinţifică. Unul dintre obiectivele secundare este validarea în spaţiu a subsistemelor dezvoltate pentru reutilizarea şi dezvoltarea ulterioară în misiuni viitoare. Satelitul a fost realizat de către o echipă multidisciplinară extinsă prin implicarea unui număr important de studenţi de la Universitatea Bucureşti şi Universitatea Tehnică Bucureşti în toate fazele de proiectare, realizare şi testare a satelitului, coordonarea fiind asigurată de ROSA. De altfel, Marius Ioan Piso ne a explicat că „proiectul nostru spa­ţial care a dus la lansarea Goliat a durat nouă ani, în timp ce proiectul european al rachetei Vega este şi mai vechi, datând din 1991. Asta este scara de timp la care lucrăm în domeniul spaţial. Pentru reuşita unui astfel de proiect trebuie să ai oameni dedicaţi, pasiunea să fie pe termen lung şi în primul rând ai nevoie de cea mai bună com­petenţă posibilă”.

Coordonarea: de la Măgurele şi Cluj

O componentă importantă a misiunii de lansare în spaţiu o reprezintă dezvoltarea infrastructurii de sol în două locuri diferite: platfoma Măgurele (Ilfov) şi Marişel (Cluj). Centrele de comunicaţii includ echipamentul de emisie-recepţie radio, antenele şi sistemele de orientare automată ce vor fi utilizate în etapele de operare a satelitului. Nu se pot preciza cu exactitate costurile totale ale proiectului. Bazele au fost puse de un proiect în valoare de 1,5 milioane de lei, finanţat de Ministerul Educaţiei. În schimb, lansarea satelitului a fost gratuită, acest drept fiind câştigat de partea română într-o competiţie organizată sub egida Agenţiei Spaţiale Europene. Potrivit specialiştilor, timpul standard al misiunii nanosatelitului Goliat este de aproximativ 6 luni.

Agenţia Spaţială Română a fost înfiinţată în 1991 şi este coordonatorul la nivel naţional al activităţilor din domeniul spaţial. Misiunea principală a Agenţiei Spaţiale Române o reprezintă promovarea şi coordonarea dezvoltării în domeniu şi reprezentarea Guvernului în programele de cooperare internaţională. Aşa cum ne-a precizat Piso, România a aderat anul trecut la Convenţia Agenţiei Spaţiale Europene, o organizaţie interguvernamentală cu 18 state membre, dintre care doar două au făcut parte din fostul bloc sovietic. 

Date tehnice

Nanosatelitul Goliat are câteva caracteristici

– 100 de milimetri are latura sa;

– 1.062 de grame cântăreşte dispozitivul;

– 6 luni se va afla în misiune;

– 9 ani au fost necesari pentru finalizarea proiectului;

– 3 ani este durata maximă în care se va afla pe orbită;

– 3 megapixeli este rezoluţia maximă a imaginilor înregistrate de Goliat.

Cele mai citite

Patru persoane rănite, dintre care una grav, într-un atac armat la Bruxelles

Patru persoane au fost rănite, dintre care una grav, miercuri seară, într-un atac armat pe o arteră comercială importantă din Bruxelles, a anunţat poliţia...

Patru persoane rănite, dintre care una grav, într-un atac armat la Bruxelles

Patru persoane au fost rănite, dintre care una grav, miercuri seară, într-un atac armat pe o arteră comercială importantă din Bruxelles, a anunţat poliţia...
00:01:46

Cum se pregătește echipa de eliminare a bombelor de la Paris pentru Jocurile Olimpice

Echipa de eliminare a bombelor poliției din Paris se așteaptă ca Jocurile Olimpice din 2024 să fie o „provocare considerabilă”. Reuters are o imagine...
Ultima oră
Pe aceeași temă