16.3 C
București
miercuri, 25 septembrie 2024
AcasăSpecialPrimul Centru de consiliere pentru părinţi inaugurat la Bucureşti

Primul Centru de consiliere pentru părinţi inaugurat la Bucureşti

Peste 200 de părinţi şi copii proveniţi din familii cu risc sunt aşteptaţi să fie integraţi în prima etapă a programelor de intervenţii de grup oferite de echipele multidisciplinare ale centrelor.

 

Potrivit Agerpres, centrele de consiliere pentru părinţi sunt servicii publice gratuite, dezvoltate la nivel comunitar, ce îşi propun promovarea, dezvoltarea şi implementarea de servicii îmbunătăţite de parenting, pentru a asigura integrarea părinţilor într-un program de consiliere (‘parenting’) înainte ca dificultăţile din relaţia copil-părinte să îl plaseze pe copil într-o situaţie de risc.

Centrele beneficiază de echipe multidisciplinare, formate din psihologi, psihiatri, asistente medicale, asistenţi sociali, psihopedagogi, care oferă servicii specializate într-un mediu prietenos, accesibil şi nestigmatizat.

Centrul de Consiliere pentru Părinţi din Bucureşti se află pe strada Mircea Zorileanu, sector 1.

Noul centru este implementat prin proiectul ”Towards positive healthy parenting in Romanian families / Părinţi competenţi, copii sănătoşi – Dezvoltare de servicii de parenting în România” şi beneficiază de susţinerea financiară a Islandei, Liechtensteinului şi a Norvegiei, prin Mecanismul Financiar EEA.

”Proiectul care se lansează astăzi este dovada faptului că sănătatea şi îngrjirea copilului este un domeniu prioritar în politicile norvegiene de asistenţă financiară”, se arată în mesajul transmis de Ambasadorul Norvegiei la Bucureşti, Oystein Hovdkinn.

Neglijarea copilului de către părinţi este forma de încălcare a drepturilor copilului cel mai des raportată către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului, peste 69% din totalul cazurilor de abuz asupra copilului raportată în 2009 fiind cazuri de neglijare.

Dintre cele 11. 686 de cazuri de abuz înregistrate în 2009, 1.326 au reprezentat abuz fizic, 1.151 abuz emoţional, 572 abuz sexual şi 8.101 cazuri de neglijare în familie.

Potrivit datelor OMS, 20% dintre toţi copiii şi tinerii din Europa dezvoltă o problemă de sănătate mentală într-un anumit moment al copilăriei lor. Multe probleme de sănătate mentală, sociale şi economice sunt legate de anumite disfuncţii existente la nivelul familiei.

Cele mai citite

Scăderea dobânzilor impulsionează creșterea creditării bancare, cu un avans anual de 7,7% în august

Reducerea dobânzilor de către Banca Națională a României (BNR), inițiată în iulie și continuată în august, începe să aibă un impact semnificativ asupra creditării,...

Cum să folosești jucăriile logice pentru a dezvolta răbdarea și perseverența la copii? 

Intră în universul fascinant al jucăriilor logice și descoperă cum acestea pot fi utilizate pentru a îmbunătăți răbdarea și perseverența la copii! Vei afla...

După ce a înregistrat creșteri și de 600%, platformele de livrări au înregistrat scăderi sau, în cel mai bun caz, stagnări

În 2023, două dintre cele mai mari platforme de livrări din România, Glovo și Bringo, au înregistrat scăderi de vânzări comparativ cu anul anterior,...
Ultima oră
Pe aceeași temă